Jahňa na zelenine (fotorecept)
Autor receptu: janadelfi
Jahňacina nie je až taká bežná ani v našich končinách, ale nakoľko tieto huňaté zvieratká
sezónne chováme skúšame rôzne varianty.
4-6 porcie |
20 minút príprava |
45-60 minút na 180 °C |
Postup
- Jahňacie mäso si odblaníme a očistíme od loja prešpikujeme slaninou (ja som použila domácu) a cesnakom.
- Posolíme, okoreníme vložíme do pekáča pridáme zostatý cesnak, nakrájanú cibuľu, rozmarín a podlejeme červeným vínom. Vložíme do vyhriatej rúry.
- Medzitým ako sa jahňa pečie, uvaríme pyré. Zemiaky očistíme aj s mrkvou, tú som dala len jednu. Vložíme do hrnca a dáme spolu variť v posolenej vode. Po uvarení scedíme, pridáme maslo, mlieko, podľa potreby soľ a klasickým spôsobom urobíme pyré.
- Ako druhú prílohu som pripravila opekané zemiaky v šupke na bylinkách len mierne posolené. Dve prílohy z toho dôvodu, lebo zemiakov ako na pyré tak aj na opekanie som mala menej.
- Mäso som špeciálne nepodlievala ale je možné si pripraviť vývar a týmto ho podlievať. Mala som výpeku dostatok. Asi v po polhodine pečenia som k mäsu pridala koreňovú zeleninu.
- Po upečení mäso vyberieme a naporcujeme. šťavu z mäsa so zeleninou rozmixujeme dochutíme troškou cukru, alebo vlastnej fantázie a pridáme maslo na zjemnenie a zároveň zahustenie inak som ani nezahusťovala, ale keby bolo treba tak to budem riešiť solamylom.