Jahňa na zelenine (fotorecept)

Autor receptu: janadelfi

Jahňacina nie je až taká bežná ani v našich končinách, ale nakoľko tieto huňaté zvieratká sezónne chováme skúšame rôzne varianty.

4-6
porcie
20 minút
príprava
45-60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Jahňacie mäso si odblaníme a očistíme od loja prešpikujeme slaninou (ja som použila domácu) a cesnakom.
  2. Posolíme, okoreníme vložíme do pekáča pridáme zostatý cesnak, nakrájanú cibuľu, rozmarín a podlejeme červeným vínom. Vložíme do vyhriatej rúry.
  3. Medzitým ako sa jahňa pečie, uvaríme pyré. Zemiaky očistíme aj s mrkvou, tú som dala len jednu. Vložíme do hrnca a dáme spolu variť v posolenej vode. Po uvarení scedíme, pridáme maslo, mlieko, podľa potreby soľ a klasickým spôsobom urobíme pyré.
  4. Ako druhú prílohu som pripravila opekané zemiaky v šupke na bylinkách len mierne posolené. Dve prílohy z toho dôvodu, lebo zemiakov ako na pyré tak aj na opekanie som mala menej.
  5. Mäso som špeciálne nepodlievala ale je možné si pripraviť vývar a týmto ho podlievať. Mala som výpeku dostatok. Asi v po polhodine pečenia som k mäsu pridala koreňovú zeleninu.
  6. Po upečení mäso vyberieme a naporcujeme. šťavu z mäsa so zeleninou rozmixujeme dochutíme troškou cukru, alebo vlastnej fantázie a pridáme maslo na zjemnenie a zároveň zahustenie inak som ani nezahusťovala, ale keby bolo treba tak to budem riešiť solamylom.