Jablkový koláč so smotanovou plnkou fotorecept
Foto: olinecka
Jablká sú veľmi aktuálne na toto jesenné obdobie, odporúčam vám upiecť tento výborný koláčik, ktorý poteší každú generáciu.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
400 g (alebo výberová) |
|
100 g |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
200 g (alebo Hera) |
|
5 ks |
|
Jablková plnka: | |
6 ks väčšie |
|
2 ČL |
|
4-5 PL |
|
1 PL čerstvé |
|
z 1/2 citróna |
|
2 PL (alebo Solamyl) |
|
Smotanová plnka: | |
500-600 ml (16-18 %) |
|
5 ks |
|
štipka |
|
180 g |
|
50 ml |
|
1 bal. |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Múku, práškový cukor, sódu bikarbónu, prášok do pečiva preosejeme. K zmesi nastrúhame studený Palmarin, pridáme žĺtky.
-
2
Vypracujeme rukou hladké cesto, ktoré rozdelíme na dve časti - väčšiu a menšiu. Menšiu časť cesta dáme do mrazničky stuhnúť.
-
3
Plech 25x35 cm vymastíme maslovým papierom. Väčšiu časť cesta rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske.
-
4
Pomocou valčeka prenesieme cesto na plech, mierne vyvýšime boky, popicháme vidličkou. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a cesto predpečieme 15 minút.
-
5
Jablká ošúpeme, odstránime jadierka, pokrájame na menšie kúsky, ktoré dáme na panvicu.
-
6
Posypeme mletou škoricou, cukrom, pridáme 1 PL masla. Na miernom plameni dusíme za občasného miešania 10 minút.
-
7
V citrónovej šťave rozhabarkujeme Gustin, vlejeme do jabĺk krátko necháme prevrieť. Jablkovú plnku necháme mierne vychladnúť.
-
8
Jablkovú plnku rozotrieme na predpečený korpus.
-
9
Pripravíme smotanovú plnku. Bielky vyšľaháme so štipkou soli, pridáme cukor, šľaháme do peny.
-
10
Do snehovej peny pridáme kyslú smotanu, zašľaháme, postupne pridávame olej a nakoniec vanilkový puding v prášku.
-
11
Smotanovú plnku vylejeme na jablkovú plnku a na vrch nastrúhame stuhnutú menšiu časť cesta.
-
12
Koláč vrátime do nahriatej rúry a pečieme 45 minút do zlatista.
-
13
Po upečení necháme vychladnúť posypeme práškovým cukrom, dobrú chuť...
Som rada, že sa podaril...