Jablkový koláč so smotanovou plnkou fotorecept
Jablká sú veľmi aktuálne na toto jesenné obdobie, odporúčam vám upiecť tento výborný koláčik, ktorý poteší každú generáciu.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 400 g (alebo výberová) | 
                                                             | 
                                                    
| 100 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ČL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ČL | 
                                                             | 
                                                    
| 200 g (alebo Hera) | 
                                                             | 
                                                    
| 5 ks | 
                                                             | 
                                                    
| Jablková plnka: | |
| 6 ks väčšie | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ČL | 
                                                             | 
                                                    
| 4-5 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 PL čerstvé | 
                                                             | 
                                                    
| z 1/2 citróna | 
                                                             | 
                                                    
| 2 PL (alebo Solamyl) | 
                                                             | 
                                                    
| Smotanová plnka: | |
| 500-600 ml (16-18 %) | 
                                                             | 
                                                    
| 5 ks | 
                                                             | 
                                                    
| štipka | 
                                                             | 
                                                    
| 180 g | 
                                                             | 
                                                    
| 50 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 1 bal. | 
                                                             | 
                                                    
| Na posypanie: | |
| 
                                                             | 
                                                    |
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Múku, práškový cukor, sódu bikarbónu, prášok do pečiva preosejeme. K zmesi nastrúhame studený Palmarin, pridáme žĺtky.
                                                     - 
                                                    2
                                                    
Vypracujeme rukou hladké cesto, ktoré rozdelíme na dve časti - väčšiu a menšiu. Menšiu časť cesta dáme do mrazničky stuhnúť.
                                                     - 
                                                    3
                                                    
Plech 25x35 cm vymastíme maslovým papierom. Väčšiu časť cesta rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske.
                                                     - 
                                                    4
                                                    
Pomocou valčeka prenesieme cesto na plech, mierne vyvýšime boky, popicháme vidličkou. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a cesto predpečieme 15 minút.
                                                     - 
                                                    5
                                                    
Jablká ošúpeme, odstránime jadierka, pokrájame na menšie kúsky, ktoré dáme na panvicu.
                                                     - 
                                                    6
                                                    
Posypeme mletou škoricou, cukrom, pridáme 1 PL masla. Na miernom plameni dusíme za občasného miešania 10 minút.
                                                     - 
                                                    7
                                                    
V citrónovej šťave rozhabarkujeme Gustin, vlejeme do jabĺk krátko necháme prevrieť. Jablkovú plnku necháme mierne vychladnúť.
                                                     - 
                                                    8
                                                    
Jablkovú plnku rozotrieme na predpečený korpus.
                                                     - 
                                                    9
                                                    
Pripravíme smotanovú plnku. Bielky vyšľaháme so štipkou soli, pridáme cukor, šľaháme do peny.
                                                     - 
                                                    10
                                                    
Do snehovej peny pridáme kyslú smotanu, zašľaháme, postupne pridávame olej a nakoniec vanilkový puding v prášku.
                                                     - 
                                                    11
                                                    
Smotanovú plnku vylejeme na jablkovú plnku a na vrch nastrúhame stuhnutú menšiu časť cesta.
                                                     - 
                                                    12
                                                    
Koláč vrátime do nahriatej rúry a pečieme 45 minút do zlatista.
                                                     - 
                                                    13
                                                    
Po upečení necháme vychladnúť posypeme práškovým cukrom, dobrú chuť...
                                                     

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




 


Som rada, že sa podaril...