Jablkový koláč

Jablkový koláč so smotanovou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Jablká sú veľmi aktuálne na toto jesenné obdobie, odporúčam vám upiecť tento výborný koláčik, ktorý poteší každú generáciu.

24-28
porcií
60-70 minút
príprava
15-45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku, práškový cukor, sódu bikarbónu, prášok do pečiva preosejeme. K zmesi nastrúhame studený Palmarin, pridáme žĺtky.
  2. Vypracujeme rukou hladké cesto, ktoré rozdelíme na dve časti - väčšiu a menšiu. Menšiu časť cesta dáme do mrazničky stuhnúť.
  3. Plech 25x35 cm vymastíme maslovým papierom. Väčšiu časť cesta rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske.
  4. Pomocou valčeka prenesieme cesto na plech, mierne vyvýšime boky, popicháme vidličkou. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a cesto predpečieme 15 minút.
  5. Jablká ošúpeme, odstránime jadierka, pokrájame na menšie kúsky, ktoré dáme na panvicu.
  6. Posypeme mletou škoricou, cukrom, pridáme 1 PL masla. Na miernom plameni dusíme za občasného miešania 10 minút.
  7. V citrónovej šťave rozhabarkujeme Gustin, vlejeme do jabĺk krátko necháme prevrieť. Jablkovú plnku necháme mierne vychladnúť.
  8. Jablkovú plnku rozotrieme na predpečený korpus.
  9. Pripravíme smotanovú plnku. Bielky vyšľaháme so štipkou soli, pridáme cukor, šľaháme do peny.
  10. Do snehovej peny pridáme kyslú smotanu, zašľaháme, postupne pridávame olej a nakoniec vanilkový puding v prášku.
  11. Smotanovú plnku vylejeme na jablkovú plnku a na vrch nastrúhame stuhnutú menšiu časť cesta.
  12. Koláč vrátime do nahriatej rúry a pečieme 45 minút do zlatista.
  13. Po upečení necháme vychladnúť posypeme práškovým cukrom, dobrú chuť...