Jablkový koláč
Jablkový koláč so smotanovou plnkou (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Jablká sú veľmi aktuálne na toto jesenné obdobie, odporúčam vám upiecť tento výborný koláčik, ktorý poteší každú generáciu.
24-28 porcií |
60-70 minút príprava |
15-45 minút na 180 °C |
Postup
- Múku, práškový cukor, sódu bikarbónu, prášok do pečiva preosejeme. K zmesi nastrúhame studený Palmarin, pridáme žĺtky.
- Vypracujeme rukou hladké cesto, ktoré rozdelíme na dve časti - väčšiu a menšiu. Menšiu časť cesta dáme do mrazničky stuhnúť.
- Plech 25x35 cm vymastíme maslovým papierom. Väčšiu časť cesta rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske.
- Pomocou valčeka prenesieme cesto na plech, mierne vyvýšime boky, popicháme vidličkou. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a cesto predpečieme 15 minút.
- Jablká ošúpeme, odstránime jadierka, pokrájame na menšie kúsky, ktoré dáme na panvicu.
- Posypeme mletou škoricou, cukrom, pridáme 1 PL masla. Na miernom plameni dusíme za občasného miešania 10 minút.
- V citrónovej šťave rozhabarkujeme Gustin, vlejeme do jabĺk krátko necháme prevrieť. Jablkovú plnku necháme mierne vychladnúť.
- Jablkovú plnku rozotrieme na predpečený korpus.
- Pripravíme smotanovú plnku. Bielky vyšľaháme so štipkou soli, pridáme cukor, šľaháme do peny.
- Do snehovej peny pridáme kyslú smotanu, zašľaháme, postupne pridávame olej a nakoniec vanilkový puding v prášku.
- Smotanovú plnku vylejeme na jablkovú plnku a na vrch nastrúhame stuhnutú menšiu časť cesta.
- Koláč vrátime do nahriatej rúry a pečieme 45 minút do zlatista.
- Po upečení necháme vychladnúť posypeme práškovým cukrom, dobrú chuť...