Jablkový koláč
Jablkový koláč

Jablkový koláč so škoricovou zmrzlinou a slaným karamelom

Robert Hudák
šéfkuchár hotela Salamandra a executive chef Premiumstar Hotels, včera 09:00
Jablkový koláč so škoricovou zmrzlinou a slaným karamelom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
12
porcií
15-20 minút
na 160 °C

Suroviny

Koláč:
3 ks
2 PL
1 ČL
1/2 ks
50 g mleté
50 g
Mrvenička:
40 g
80 g
40 g
Škoricová zmrzlina:
3 tyčinky
70 ml
250 g (30 %)
30 g
4 g
2 g
50 g
Slaný karamel:
50 g
50 g
40 ml
podľa chuti

Postup

  1. 1

    Mrvenička: Do misky dáme zmäknuté maslo, cukor, pridáme múku a zmiešame. Prstami vytvoríme mrveničku.

  2. 2

    Koláč: Jablka očistíme a nakrájame na menšie kocky, pridáme cukor, škoricu, kôru a šťavu z citróna, rum podľa chuti. Premiešame a necháme postáť asi 10 minút. Keď jablká pustia šťavu, šťavu scedíme cez sitko. K jablkám potom pridáme strúhanku a mleté vlašské orechy. Všetko dobre premiešame, aby sa spojilo. Zmes dáme na plech, posypeme mrveničkou a dáme piecť do vyhriatej rúry pri 160 stupňoch asi na 15–20 minút.

  3. 3

    Škoricová zmrzlina: Najskôr pripravíme škoricovú vodu, a to tak, že vo vode vyvaríme škoricové tyčinky – na miernom ohni ich varíme asi 30 minút. Smotanu zohrejeme na 60 stupňov, pridáme škoricovú vodu, cukor, mletú škoricu, glukózu a plátky želatíny (ktorú sme predtým namočili do studenej vody). Všetko spolu miešame, kým neklesne teplota na 35 stupňov. Potom zmes prelejeme do domáceho zmrzlinovača.

  4. 4

    Slaný karamel: Na panvici necháme skaramelizovať cukor. Podlejeme trošku vodou a karamel necháme na miernom ohni rozpustiť. Potom pridávame postupne po kúsku maslo a nakoniec smotanu. Všetko spolu pomaličky miešame, aby sme dostali hladkú omáčku. Nakoniec dochutíme hrubozrnnou soľou.

  5. 5

    Koláč servírujeme so zmrzlinou a slaným karamelom.

  6. 6

    TIP: Koláč môžeme upiecť aj vo formičkách na tartaletky.

Diskusia k receptu


Zaujímavé video z archívu TV Varecha