Jablkový koláč
Jablkový koláč so škoricovou zmrzlinou a slaným karamelom
Autor receptu: redakcia
12 porcií |
15-20 minút na 160 °C |
Postup- Mrvenička: Do misky dáme zmäknuté
maslo, cukor, pridáme múku a zmiešame.
Prstami vytvoríme mrveničku.
- Koláč: Jablka očistíme a nakrájame na
menšie kocky, pridáme cukor, škoricu, kôru
a šťavu z citróna, rum podľa chuti. Premiešame a necháme postáť asi 10 minút. Keď jablká pustia šťavu, šťavu scedíme cez
sitko. K jablkám potom pridáme strúhanku a mleté vlašské
orechy. Všetko dobre premiešame, aby sa
spojilo. Zmes dáme na plech, posypeme mrveničkou a dáme piecť do vyhriatej rúry pri 160 stupňoch asi na 15–20 minút.
- Škoricová zmrzlina: Najskôr pripravíme škoricovú vodu, a to tak, že vo vode vyvaríme škoricové tyčinky – na
miernom ohni ich varíme asi 30 minút.
Smotanu zohrejeme na 60 stupňov,
pridáme škoricovú vodu, cukor, mletú škoricu, glukózu a plátky želatíny (ktorú sme predtým namočili do studenej
vody). Všetko spolu miešame, kým
neklesne teplota na 35 stupňov. Potom
zmes prelejeme do domáceho zmrzlinovača.
- Slaný karamel: Na panvici necháme
skaramelizovať cukor. Podlejeme
trošku vodou a karamel necháme na miernom ohni
rozpustiť. Potom pridávame postupne
po kúsku maslo a nakoniec smotanu.
Všetko spolu pomaličky miešame, aby
sme dostali hladkú omáčku. Nakoniec
dochutíme hrubozrnnou soľou.
- Koláč servírujeme so zmrzlinou
a slaným karamelom.
- TIP: Koláč môžeme upiecť aj vo
formičkách na tartaletky.
|