Jablkový koláč

Jablkový koláč so škoricovou zmrzlinou a slaným karamelom

Autor receptu: redakcia

12
porcií
15-20 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Mrvenička: Do misky dáme zmäknuté maslo, cukor, pridáme múku a zmiešame. Prstami vytvoríme mrveničku.
  2. Koláč: Jablka očistíme a nakrájame na menšie kocky, pridáme cukor, škoricu, kôru a šťavu z citróna, rum podľa chuti. Premiešame a necháme postáť asi 10 minút. Keď jablká pustia šťavu, šťavu scedíme cez sitko. K jablkám potom pridáme strúhanku a mleté vlašské orechy. Všetko dobre premiešame, aby sa spojilo. Zmes dáme na plech, posypeme mrveničkou a dáme piecť do vyhriatej rúry pri 160 stupňoch asi na 15–20 minút.
  3. Škoricová zmrzlina: Najskôr pripravíme škoricovú vodu, a to tak, že vo vode vyvaríme škoricové tyčinky – na miernom ohni ich varíme asi 30 minút. Smotanu zohrejeme na 60 stupňov, pridáme škoricovú vodu, cukor, mletú škoricu, glukózu a plátky želatíny (ktorú sme predtým namočili do studenej vody). Všetko spolu miešame, kým neklesne teplota na 35 stupňov. Potom zmes prelejeme do domáceho zmrzlinovača.
  4. Slaný karamel: Na panvici necháme skaramelizovať cukor. Podlejeme trošku vodou a karamel necháme na miernom ohni rozpustiť. Potom pridávame postupne po kúsku maslo a nakoniec smotanu. Všetko spolu pomaličky miešame, aby sme dostali hladkú omáčku. Nakoniec dochutíme hrubozrnnou soľou.
  5. Koláč servírujeme so zmrzlinou a slaným karamelom.
  6. TIP: Koláč môžeme upiecť aj vo formičkách na tartaletky.