Jablkový zákusok
Jablkový zákusok

Jablkový deň a noc fotorecept

helena10 - bez fotkyhelena10, 3. júna 2022
Jablkový deň a noc (fotorecept)
Foto: helena10

Po turistickej vychádzke nám dobre padol ku káve.

30 minút
na 175 °C

Suroviny

Korpus:
2 ks
70 g
1 ks
90 g roztopený (alebo Smetol, Hera)
100 g
1 KL
štipka
1 PL preosiate
1 PL
Jablková plnka:
2 ks očistené nakrájané
2 - 3 PL
1 KL
1 PL
1 PL
Puding:
3,5 dl
1 bal. v prášku (alebo vanilka-smotana)
2 PL
1 KL
Čokoládová poleva:
100 g
4 PL
Okrem toho:
 (na vymazanie formy)
 (na posypanie formy)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv uvarím puding. Ja som si vybrala kokosový. Výber je na vás. Do vriaceho mlieka vlejem puding v prášku rozmiešaný v odobratom necelom decilitri mlieka. Na miernom ohni za stáleho miešania pridám cukor a uvarím puding. Nechám prikrytý.

  2. 2

    Jablká očistím, ošúpem a nakrájam na malé kocky. Zalejem citrónovou šťavou. Môj citrón bol suchý, preto som do jabĺk nasypala plnú kávovú lyžičku Citrodeka. Premiešala som a pridala som ešte cukor, škoricový cukor a strúhaný kokos.

  3. 3

    A pripravujem cesto na korpus. Vyšľahám celé vajcia s cukrami do peny. Vlejem rozpustený tuk, šľahám ďalej. Následuje múka s práškom do pečiva a štipkou soli.

  4. 4

    Viac ako polovicu cesta nalejem do vymastenej a vysypanej okrúhlej formy s priemerom 22 cm. Na cesto rozložím jablká. Na jablká rozotriem uvarený puding, ktorý môže byť teplý.

  5. 5

    Do zvyšného cesta primiešam kakao a primerane mlieko. Toto tmavé cesto rozlievam na povrch pudingu.

    Jablkový deň a noc (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečiem vo vyhriatej rúre na 175 stupňov 30 minút. Pečte podľa svojej rúry. Upečený koláč nechám vychladnúť.

  7. 7

    Polievam čokoládovou polevou (nemusíte). Koláč jablkový deň a noc nakrájam po stuhnutí polevy a môžeme ochutnať.

    Jablkový deň a noc (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ak chcete upiecť koláč na plechu 20 x 30 cm, musíte množstvo všetkých surovín zdvojnásobiť.

Recept je zaradený do kategórií:
Ovocné, Slovenská kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Zákusky, Pečené

Diskusia k receptu

kalllista
Chcem reagovať len na ozdobu. Viem, že živé kvety sú dozaista efektne, no nie je tento žltý kvietok jedovatý?
haji
Pěkný receptík, jablkové dobroty miluju. Tiše závidím domácí jablka, dnes je to víc než velká výhra. Vždy máš jednoduché suroviny, vypracovaný postup, pěkné fotečky, chutné dobroty. Jsi šikulka! Díky za sdílení!
olinecka
Jablká akokoľvek použité v koláčiku fantázia. Viem si predstaviť túto dobrotu na tanieri po dlhej vychádzke. Palec hore.
helena10
@haji , ďakujem za nahliadnutie rcp a pochvalné slová. Je pravda, že domáce jablká sú výhra. Od minulého leta nám dobre uskladnená úroda jabĺk vydržala až do týchto dní. Ešte z nich upečiem zopár koláčov. Prevetrala som moju zbierku receptov hlavne na jablkové koláče. A rada som sa s nimi podelila na vareche.

helena10
@olinecka , vďaka za pozornosť venovanú mojím receptom. Jablkové mám rada od detstva, vyrastali sme na jablkách, slivkach, hruškách...patrím do rovnakej vekovej kategórie.
Srdečne pozdravujem.