Jablkový zákusok

Jablkový deň a noc (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Po turistickej vychádzke nám dobre padol ku káve.

30 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv uvarím puding. Ja som si vybrala kokosový. Výber je na vás. Do vriaceho mlieka vlejem puding v prášku rozmiešaný v odobratom necelom decilitri mlieka. Na miernom ohni za stáleho miešania pridám cukor a uvarím puding. Nechám prikrytý.
  2. Jablká očistím, ošúpem a nakrájam na malé kocky. Zalejem citrónovou šťavou. Môj citrón bol suchý, preto som do jabĺk nasypala plnú kávovú lyžičku Citrodeka. Premiešala som a pridala som ešte cukor, škoricový cukor a strúhaný kokos.
  3. A pripravujem cesto na korpus. Vyšľahám celé vajcia s cukrami do peny. Vlejem rozpustený tuk, šľahám ďalej. Následuje múka s práškom do pečiva a štipkou soli.
  4. Viac ako polovicu cesta nalejem do vymastenej a vysypanej okrúhlej formy s priemerom 22 cm. Na cesto rozložím jablká. Na jablká rozotriem uvarený puding, ktorý môže byť teplý.
  5. Do zvyšného cesta primiešam kakao a primerane mlieko. Toto tmavé cesto rozlievam na povrch pudingu.
  6. Pečiem vo vyhriatej rúre na 175 stupňov 30 minút. Pečte podľa svojej rúry. Upečený koláč nechám vychladnúť.
  7. Polievam čokoládovou polevou (nemusíte). Koláč jablkový deň a noc nakrájam po stuhnutí polevy a môžeme ochutnať.
  8. Ak chcete upiecť koláč na plechu 20 x 30 cm, musíte množstvo všetkých surovín zdvojnásobiť.