Jablkovo-škoricová torta fotorecept
Foto: petullka
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
90 g |
|
90 g |
|
25 g roztopené |
|
3 ks |
|
Jablková vrstva: | |
600 g strúhané |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
3 PL |
|
300 ml |
|
1 bal. |
|
Čokoládová vrstva: | |
150 g (mliečna/horká) |
|
400 g |
|
250 ml (33 %) |
|
|
|
|
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Na cesto si vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny, prilejeme roztopené maslo, prešľaháme, prisypeme múku, prešľaháme a nakoniec už len zľahka varechou na 3-krát primiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov.
-
2
Cesto vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie s priemerom 24 cm a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Ja som piekla 12 minút, vypla rúru a ešte 3 minúty dopekala. Či je cesto prepečené skúsime špáradlom.
-
3
Upečený korpus necháme vychladnúť, prejdeme dookola formy nožom, stiahneme papier na pečenie a dáme späť do formy aj s obručou.
-
4
Na jablkovú plnku dáme do hrnca nastrúhané jablká, cukor, škoricu, šťavu a 100 ml vody. Za občasného miešania dusíme asi 5 minút. Nakoniec prilejeme puding rozmiešaný v 200 ml vody a varíme ďalších 5 minút do zhustnutia.
-
5
Necháme trochu vychladnúť (asi 10 minút), nalejeme na korpus a chladíme ďalších 30 minút.
-
6
Na jablkovú plnku naukladáme piškóty namáčané v rume.
-
7
Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a ešte do horúcej primiešame kyslú smotanu a hneď rozotrieme na piškóty. Pracujeme rýchlo, lebo to rýchlo tuhne.
-
8
Pekne uhladíme a dáme schladiť aspoň na hodinu.
-
9
Nakoniec vyšľaháme smotanu, ja som prisypala trošku créme olé, ale môžeme použiť aj stužovač alebo aj nič.
-
10
Posypala som škoricou a nechala ju cez noc v chladničke.
Ďakujem krásne 🤗