Jablková torta
Jablkovo-škoricová torta (fotorecept)
Autor receptu: petullka
Postup- Na cesto si vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny, prilejeme roztopené maslo, prešľaháme, prisypeme múku, prešľaháme a nakoniec už len zľahka varechou na 3-krát primiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov.
- Cesto vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie s priemerom 24 cm a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Ja som piekla 12 minút, vypla rúru a ešte 3 minúty dopekala. Či je cesto prepečené skúsime špáradlom.
- Upečený korpus necháme vychladnúť, prejdeme dookola formy nožom, stiahneme papier na pečenie a dáme späť do formy aj s obručou.
- Na jablkovú plnku dáme do hrnca nastrúhané jablká, cukor, škoricu, šťavu a 100 ml vody. Za občasného miešania dusíme asi 5 minút. Nakoniec prilejeme puding rozmiešaný v 200 ml vody a varíme ďalších 5 minút do zhustnutia.
- Necháme trochu vychladnúť (asi 10 minút), nalejeme na korpus a chladíme ďalších 30 minút.
- Na jablkovú plnku naukladáme piškóty namáčané v rume.
- Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a ešte do horúcej primiešame kyslú smotanu a hneď rozotrieme na piškóty. Pracujeme rýchlo, lebo to rýchlo tuhne.
- Pekne uhladíme a dáme schladiť aspoň na hodinu.
- Nakoniec vyšľaháme smotanu, ja som prisypala trošku créme olé, ale môžeme použiť aj stužovač alebo aj nič.
- Posypala som škoricou a nechala ju cez noc v chladničke.
|