Jablková torta

Jablkovo-škoricová torta (fotorecept)

Autor receptu: petullka

15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na cesto si vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny, prilejeme roztopené maslo, prešľaháme, prisypeme múku, prešľaháme a nakoniec už len zľahka varechou na 3-krát primiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov.
  2. Cesto vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie s priemerom 24 cm a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Ja som piekla 12 minút, vypla rúru a ešte 3 minúty dopekala. Či je cesto prepečené skúsime špáradlom.
  3. Upečený korpus necháme vychladnúť, prejdeme dookola formy nožom, stiahneme papier na pečenie a dáme späť do formy aj s obručou.
  4. Na jablkovú plnku dáme do hrnca nastrúhané jablká, cukor, škoricu, šťavu a 100 ml vody. Za občasného miešania dusíme asi 5 minút. Nakoniec prilejeme puding rozmiešaný v 200 ml vody a varíme ďalších 5 minút do zhustnutia.
  5. Necháme trochu vychladnúť (asi 10 minút), nalejeme na korpus a chladíme ďalších 30 minút.
  6. Na jablkovú plnku naukladáme piškóty namáčané v rume.
  7. Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a ešte do horúcej primiešame kyslú smotanu a hneď rozotrieme na piškóty. Pracujeme rýchlo, lebo to rýchlo tuhne.
  8. Pekne uhladíme a dáme schladiť aspoň na hodinu.
  9. Nakoniec vyšľaháme smotanu, ja som prisypala trošku créme olé, ale môžeme použiť aj stužovač alebo aj nič.
  10. Posypala som škoricou a nechala ju cez noc v chladničke.