Hustá strukovinová polievka na indický spôsob (vegan)
Foto: veganvidya
Toto varievam veľmi často a podľa mňa zvláda aj začiatočník :-). V tomto chladnejšom počasí príjemne zahreje. Ako strukovinu môžete použiť polený zelený alebo Zobraziť celý popisToto varievam veľmi často a podľa mňa zvláda aj začiatočník :-). V tomto chladnejšom počasí príjemne zahreje. Ako strukovinu môžete použiť polený zelený alebo žltý hrach či červenú alebo bežnú šošovicu; zeleninu podľa chuti.
porcií
príprava
Postup
-
1
Strukovinu najprv poriadne premyjeme a môžeme aj namočiť do studenej vody na pár hodín. Vodu zlejeme.
- 2
Uvaríme vodu so soľou. Pridáme do nej premytú strukovinu. Necháme variť bez pokrievky asi 10 minút, pričom stále zbierame z povrchu penu. Potom prikryjeme a varíme dovtedy, kým je strukovina takmer rozvarená (hnedá šošovica sa nikdy nerozvarí dohladka).
- 3
Medzitým si očistíme a nakrájame zeleninu. Pridáme ju do vody s rozvarenou strukovinou a povaríme do polomäkka.
- 4
Pripravíme si koreniny. Zohrejeme olej. Dáme naň najprv horčičné semienko - pár sekúnd popražíme na slabom ohni - žiadne korenie nám nesmie zhorieť, lebo bude celá polievka horká! Potom do oleja pridame ďalšie koreniny a ďalších pár sekúnd pražíme - koreniny začnú pekne voňať. Pridáme kokos a ešte ho chvíľu opekáme - tiež začne rozvoniavať. Potom túto koreninovú zmes vložíme do polievky - pozor, bude to dosť bublať! Necháme ešte asi 5 minút spoločne variť, aby sa chute a vône spojili. Podľa chuti môžeme pridať aj trochu citrónovej šťavy. Táto polievka by nemala byť ani štipľavá, ani kyslá. Čilli a citrónová šťava by mali jej chuť iba jemne dopĺňať. Podávame len tak alebo s chlebom, nekysnutou plackou, na ryži a pod. Získame tým kompletné jedlo.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu