Hustá strukovinová polievka na indický spôsob (vegan)

veganvidya - fotkaveganvidya, 2. novembra 2012

Toto varievam veľmi často a podľa mňa zvláda aj začiatočník :-). V tomto chladnejšom počasí príjemne zahreje. Ako strukovinu môžete použiť polený zelený alebo Zobraziť celý popisToto varievam veľmi často a podľa mňa zvláda aj začiatočník :-). V tomto chladnejšom počasí príjemne zahreje. Ako strukovinu môžete použiť polený zelený alebo žltý hrach či červenú alebo bežnú šošovicu; zeleninu podľa chuti.

6
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

1,4 l
2 čl
250 g
700 g
3 PL
1 čl
1,5 čl
2 čl
1 čl
4 PL




Postup

  1. 1

    Strukovinu najprv poriadne premyjeme a môžeme aj namočiť do studenej vody na pár hodín. Vodu zlejeme.

  2. 2

    Uvaríme vodu so soľou. Pridáme do nej premytú strukovinu. Necháme variť bez pokrievky asi 10 minút, pričom stále zbierame z povrchu penu. Potom prikryjeme a varíme dovtedy, kým je strukovina takmer rozvarená (hnedá šošovica sa nikdy nerozvarí dohladka).

  3. 3

    Medzitým si očistíme a nakrájame zeleninu. Pridáme ju do vody s rozvarenou strukovinou a povaríme do polomäkka.

  4. 4

    Pripravíme si koreniny. Zohrejeme olej. Dáme naň najprv horčičné semienko - pár sekúnd popražíme na slabom ohni - žiadne korenie nám nesmie zhorieť, lebo bude celá polievka horká! Potom do oleja pridame ďalšie koreniny a ďalších pár sekúnd pražíme - koreniny začnú pekne voňať. Pridáme kokos a ešte ho chvíľu opekáme - tiež začne rozvoniavať. Potom túto koreninovú zmes vložíme do polievky - pozor, bude to dosť bublať! Necháme ešte asi 5 minút spoločne variť, aby sa chute a vône spojili. Podľa chuti môžeme pridať aj trochu citrónovej šťavy. Táto polievka by nemala byť ani štipľavá, ani kyslá. Čilli a citrónová šťava by mali jej chuť iba jemne dopĺňať. Podávame len tak alebo s chlebom, nekysnutou plackou, na ryži a pod. Získame tým kompletné jedlo.

Diskusia k receptu

nelajsia
vyskúšame, len pridaj viac takých zdravých vecí..Pekný deň
veganvidya
dakujem za komentare - posnazim sa pridavat, dajte potom vediet, ako Vam chutila :-)
rituska
bola nielen velmi chutná, ale pre mna aj velkým (milým) prekvapením. Manžel si pochutnal a zavolala som aj mamku okoštovať. Veganvidya, ďakujem za tento recept, obohatil moju kuchyňu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia