Huspenina

Marián Čapák
šéfkuchár pivárne Astoria v Piešťanoch, 23. októbra 2021
Huspenina
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
6
porcií

Suroviny

1 kg
500 g
300–400 g
2 ks
5 strúčikov
2 PL




Postup

  1. 1

    Koleno, nožičku a kože necháme v studenej vode 30 minút odmočiť. Následne umyjeme, očistíme, vložíme do vriacej vody a necháme pár minút povariť. Potom vodu potom zlejeme. Mäso zalejeme studenou vodou, aby bolo ponorené. Pridáme celé čierne korenie, nové korenie, bobkový list, polievkovú lyžicu octu a soľ. Varíme „tiahnutím“, to znamená, že vývar nesmie vrieť. Počas varenia priebežne odstraňujeme penu.

  2. 2

    Po 3 hodinách pridáme očistený cesnak a cibuľu, môžeme aj koreňovú zeleninu – mrkvu, petržlen a zeler. Pridáme lyžicu octu a povaríme ešte 30 minút. Ocot sa do huspeniny pridáva preto, aby sa ešte viac vyčistila a bola číra.

  3. 3

    Uvarené koleno, nožičku, kože vyberieme a necháme vychladnúť. Mäso pooberáme od kosti a nakrájame na menšie kúsky. Uvarenú zeleninu tiež nakrájame.

  4. 4

    Do misiek rozvrstvíme mäso, zeleninu a zalejeme cez husté sito precedeným vývarom. Na chladnom mieste necháme vychladnúť a stuhnúť.

Diskusia k receptu