Huspenina (studenô) fotorecept

marienka44 - fotkamarienka44, 14. marca 2021

Huspeninová dobrota je pochúťka i liek. Hoci existuje veľké množstvo receptov na huspeninu (napr. s prídavkom údeného mäsa), základ ostáva: bravčové nožičky, kolená a Zobraziť celý popisHuspeninová dobrota je pochúťka i liek. Hoci existuje veľké množstvo receptov na huspeninu (napr. s prídavkom údeného mäsa), základ ostáva: bravčové nožičky, kolená a kože. V týchto častiach je ukryté bohatstvo-kolagén. Vo vode nerozpustná bielkovina podporuje u ľudí vitalitu kostí, šliach, kĺbov, chrupaviek a väzivových tkanív. Chráni nás pred vznikom artrózy a pohybový aparát je pružný. Aby huspenina obsahovala čo najviac kolagénu, musí sa variť pomaly, 4-6 hodín je optimálny čas.

6
porcií
30 minút
príprava
300-360 minút
tepelná úprava

Suroviny

cca 1000 g (bravčové predné koleno a koža)
2 ks (s krížovou kosťou, cca 750 g)
2 ks
1 ks
12 strúčikov
2 guľôčky
5 ks (nemusia byť)
podľa chuti
1 PL




Postup

  1. 1

    Keďže som nezohnala bravčové nožičky (úzkoprofilový tovar), kúpila som huspeninový balík, ktorý obsahoval prepílené predné koleno a veľa koží a k nemu som ešte dokúpila 2 čerstvé bravčové chvosty s krížovou kosťou. Umyté mäso, neošúpanú cibuľu, cesnak (väčšiu časť cesnaku dávam až vo finálnej fáze po precedení vývaru), soľ, korenia, ocot, bobkové listy dáme do studenej vody a privedieme k varu. Pomer vody a mäsa je 2:1, (asi 2 cm nad mäsom). Pozbierame prípadné vyzrážané bielkoviny (šuminy) sitkom a nastavíme pomalý var, skoro len náznak varu. Moja sklenená pokrievka má otvor, ale musela som ju trochu odchýliť, aby var nebol silný. Varila som na najmenšom plynovom horáku. Vody musí vyvrieť asi polovica.

    Huspenina (studenô) (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Asi po 2-3 hodinách pridáme prekrojenú koreňovú zeleninu (mrkva, petržlen, kúsok zeleru, stonkový zeler). Dala som len 1 mrkvu, aby vývar nebol nasladlý. Varíme na stíšenom plameni ešte ďalšie 2 hodiny. Spolu 5-6 hodín podľa množstva mäsa.

    Huspenina (studenô) (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď sa mäso oddeľuje od kostí, hrniec odstavíme z ohňa. Huspeninový vývar scedíme cez sitko do druhého čistého hrnca. Mäso zvyknem dať na plech na pečenie a nechám čiastočne vychladnúť. Zbavíme ho kostí a rozdelíme rovnomerne do stredu hlbokých tanierov. Ja mám rada aj pokrájané kože. Osvedčili sa mi plastové taniere, lebo sú ľahké a vhodné na transport k rodine. :-) . Uvarené mäso na plechu:

    Huspenina (studenô) (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z povrchu teplého vývaru pozbieram nežiadúci tuk priložením bielej papierovej servítky, ktorú okamžite vytiahnem a zahodím. Opakujeme viackrát.

    Huspenina (studenô) (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Teraz pridám ostatný pretlačený cesnak, prípadne dosolím, opatrne nalejem do tanierov a nechám stuhnúť. Pred stuhnutím jemne poprášim červenou mletou paprikou a čerstvo mletým korením na ozdobu. Každý tanier zakryjem potravinovou fóliou. Hotovú huspeninu (najlepšie na druhý deň) podávame s chlebom, s pokrájanou cibuľou a pokvapkanú citrónom, prípadne zriedeným octom. Octovú zálievku pripravujem z trochu vody, soli, kryštálového cukru a octu podľa vlastnej chuti. Do tanierov som pridala aj plátky uvarenej mrkvy. Niekto dáva aj pokrájané na tvrdo uvarené vajce. Mäso rozdelené v tanieroch:

    Huspenina (studenô) (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Huspenina chutila, bola akurát slaná a cesnaková a hlavne tuhá.

Diskusia k receptu

gastrohobby
Manžel ju varil akurát v sobotu a presne akoby podľa Tvojho postupu. Takto ju varieva už hodne rokov, v ich rodine ju zbožňovali, keďže ingrediencie mali domáce. Ten tip pozbierať tú masť servítkou musím začať praktizovať. No aspoň na tých tanieroch pre mňa a vnúčatá, ostatným nevadí. Máš suprové taniere. Pekné a praktické pre toto jedlo.
45678
Marienka, máš ju krásne čistú, robím rovnako, akurát ma prekvapil ocot, ktorý dávaš do varenia, má to nejaký význam? a tiež nedávam do tanierov mrkvu:-) ja mam misky s vákuovym uzáverom, aby vydržala dlhšie, keďže stravníkov je málo. Dobru chut:-)
marienka44
@45678 (15.3.2021 18:46)

Ten ocot neviem, aký má význam, možno aby bola huspenina čírejšia. Mám to tak uvedené v mojej kuch. knihe od p. Anny Marienkovej: Mladá kuchárka. Možno by nejaký kuchár by vedel dôvod priodania octu počas varenia huspeniny.
marienka44
@gastrohobby (15.3.2021 17:46)

Tú servítku ma naučila moja najlepšia priateľka. Ale minule som čítala recept, kde to robil aj kuchár profesionál.
radost
@marienka44 (16.3.2021 08:11)

mňa by muž riadne vyhrešil-keby som tú masť usadenú navrchu zahodila s papierom do koša..
myslím-že to-hriech..
ja ju nechám-dá sa natrieť na chlieb
marienka44
@45678 (15.3.2021 18:46)

Dobrá otázka s tžm octom. V mojej kuch knihe je uvedený prídavok octu. Inde som sa dočítala, že ocot umožní lepšie vyextrahovanie kolagénu, ktorý je v kostich a chrupavkách. Dokonca už som skúsila pridať KL octu do nedeľnej mäsovej polievky, je silnejšia. Vôbec nie je cítiť ocot, ktorý varením vyprchá. Vyskúšaj, odporúčam, má to tam význam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia