Plnené husacie prsia
Plnené husacie prsia

Husacie prsia so zemiakovou plnkou na špenátovom pyré

Richard Noskovič
šéfkuchár Grand Restaurant na Donovaloch, 6. novembra 2018
Husacie prsia so zemiakovou plnkou na špenátovom pyré
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
120 minút
príprava

Suroviny

800 g
500 ml
100 g (do plnky)
100 g
1 ks menšia
1 ks
20 g
100 g sezónne čerstvé
100 g
100 ml
4 zrnká
Špenátové pyré:
400 g listový
100 ml
2 strúčiky
1 ks menšia
 (alebo voda)
50 g
Príloha:
4 ks rovnako veľké
1 vetvička
2 strúčiky
100 g
100 ml
100 ml




Postup

  1. 1

    Očistené zemiaky postrúhame, vyžmýkame vodu, pridáme vajce, soľ, mleté čierne korenie, majorán, bezlepkovú múku, cibuľu upraženú na masti s nakrájanými srdcami. Všetko premiešame. Husacie prsia umyjeme, očistíme od kože a tuku, vysušíme, urobíme dieru a naplníme pripravenou zemiakovou plnkou a zabalíme do bravčovej sieťky, osolíme, opečieme na panvici a dáme piecť do rúry vyhriatej na 170 °C na 15 minút. Prsia vyberieme, zakryjeme alobalom a necháme asi 10 minút odležať.

  2. 2

    Pripravíme sladkokyslý nálev z vody, cukru, octu, zo soli a z nového korenia. Všetko zmiešame spolu, privedieme do varu a varíme asi 10 minút. Umyté vysušené hríby zalejeme horúcim nálevom, zakryjeme a necháme odstáť.

  3. 3

    Špenátové pyré: Cibuľu s cesnakom očistíme a nakrájame nadrobno. Do kastróla nalejeme olej, zohrejeme a pridáme nakrájanú cibuľu s cesnakom, restujeme asi 3 minúty, pridáme umyté a nakrájané špenátové listy, osolíme a restujeme, jemne podlejeme vývarom alebo vodou, povaríme a vymixujeme na hladké pyré, ktoré zjemníme maslom.

  4. 4

    Príloha: Zemiaky vykrojíme do tvaru valčeka, urestujeme na masle s cesnakom a tymianom, zalejeme vývarom a smotanou a pečieme v rúre pri teplote 180 °C domäkka asi 45 minút.

Diskusia k receptu