Husací guláš z vnútorností s kapustníkmi a viedenskou cibuľou
prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, šéfkuchár Metro, 11. januára 2021
Foto: Dušan Křístek
porcie
príprava
Suroviny
250 g |
|
250 g |
|
200 g |
|
1 ks |
|
30 g |
|
7 g |
|
1 PL |
|
20 g |
|
|
|
|
|
podľa chuti (čerstvý alebo sušený) |
|
250 ml (alebo vody) |
|
1 strúčik |
|
|
|
Kapustníky: | |
250 g (varný typ A) |
|
180 g |
|
1 ks malá |
|
štipka |
|
50 g |
|
1-2 ks |
|
|
|
|
|
Viedenská cibuľa: | |
80 g (nemusí byť) |
|
1 ks |
|
40 g |
|
|
Postup
-
1
Husacie žalúdky, srdce aj pečeň očistíme a nakrájame na väčšie kusy. Olúpanú cibuľu nakrájame na drobné pravidelné kúsky. V kastróle rozpustíme masť, vložíme cibuľu a restujeme pozvoľna do zlatistej farby. Len čo sa nám začne na nejakom mieste cibuľa pripekať, základ zľahka postriekame vodou, pripečené kúsky odvaríme a pokračujeme v restovaní. Keď máme základ zlatistý, pridáme pretlak, znížime plameň alebo príkon a pozvoľna ho restujeme. Potom pridáme vnútornosti a ďalej dôkladne restujeme.
- 2
Restované vnútornosti posypeme mletou paprikou a ďalej restujeme. Až potom základ zalejeme vývarom, ochutíme soľou, čiernym mletým korením, strúhaným cesnakom a drvenou rascou. Guláš prikryjeme pokrievkou a dusíme domäkka. Počas dusenia mäso občas zamiešame a doplníme tekutinu.
- 3
Mäkké vnútornosti vyberieme kovovým podberákom. Tekutinu so základom restujeme na tuk, znížime plameň alebo príkon, všetko zasypeme múkou a opäť pozvoľna restujeme, kým múka nebude zlatistá. Potom všetko zalejeme vývarom, rozšľaháme metličkou a varíme asi 10 minút.
- 4
Nakoniec guláš precedíme, preložíme doň vnútornosti, dochutíme strúhaným cesnakom a pokrájanými lístkami čerstvého majoránu.
- 5
Kapustníky: Polovicu olúpaných zemiakov nastrúhame na jemnom strúhadle, druhú polovicu na hrubom. Oboje strúhame do vody, aby zemiaky nezmenili farbu. Následne z nich rukami dôkladne vytlačíme vodu a preložíme do misy.
- 6
Kyslú kapustu scedíme, pokrájame a pridáme do misy k zemiakom spolu so škrobom, s nadrobno nakrájanou cibuľou, vajcami, múkou a so soľou. Všetko ručne premiešame a pečieme v panvici na dolky vymastenej masťou po oboch stranách dozlatista. Opečené kapustníky preložíme na papierovú kuchynskú utierku.
- 7
Viedenská cibuľa: Listy kučeravého kelu sparíme v horúcej vode a následne ich preložíme do studenej vody s ľadom. Olúpanú cibuľu nakrájame na lodičky. Na panvici s masťou restujeme dosklovita cibuľu, pridáme sparené listy kučeravého kelu a ochutíme soľou.
Tiež guláš:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu