Apple Pie (jablkový koláč) fotorecept
Jesenné obdobie máme za dverami a k nemu sa doslova pýta chuť škorice a jabĺk.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
350 g |
|
20 g |
|
1/4 ČL |
|
250 g studené |
|
60 g |
|
Plnka: | |
750 g ošúpané (50:50 odrody Granny Smith a Evelina) |
|
1/2 ks |
|
200 g |
|
2 bal. |
|
1 ČL mletý |
|
70 g |
|
1/2 ČL (voliteľné) |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Cesto: V mise od robota zmiešame múku, soľ a cukor. Pridáme na malé kocky pokrájané studené maslo a plochým nástavcom vymiešame jemnú mrveničku. Nakoniec pridáme studenú vodu a rýchlo vymiesime hutné cesto. Stačí miesiť pár sekúnd, len pokým sa cesto spojí.
- 2
Cesto vyklopíme na pracovnú dosku, vytvarujeme z neho 2 rovnaké bochníky, zabalíme ich do fólie a dáme do chladničky na 1 hodinu.
- 3
Medzitým jablká zbavíme jadierok, ošúpeme a postrúhame alebo pokrájame na hrubšie plátky. Jablká pokvapkáme citrónovou šťavou a zamiešame.
- 4
V miske zmiešame múku, trstinový cukor, škoricový cukor, zázvor a kardamóm. Zmes nasypeme na jablká a rovnomerne ich v nej obalíme.
- 5
Jednu časť cesta rozvaľkáme natenko do kruhu. Opatrne ho namotáme na valček a prenesieme na formu s vyberateľným dnom (moja forma z Tescoma má priemer 28 cm). Cesto popritláčame na okraje formy. Nadbytočné cesto odrežeme. Druhé cesto rovnako vyvaľkáme a narežeme na cca 2 cm prúžky, z ktorých vytvoríme na koláči mriežku. Ak máte, použite mriežkovací valček.
- 6
Na cesto vo forme navrstvíme jablká. Na povrch jabĺk prenesieme mriežku. Koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 190 °C na cca 40 minút, kým vrch koláča zhnedne.
- 7
Upečený koláč necháme vychladnúť a skladujeme v chladničke. Pred podávaním ho môžeme ohriať v mikrovlnke a servírovať napr so šľahačkou, posypaný cukrom.
Tiež mriežkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem za krásny kompliment ❤️