Cheesecake
Cheesecake

Citrónový cheesecake

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, dnes 10:06

Leto nám síce doznieva, ale stále sú aktuálne svieže letné zákusky. Tento je jeden z mojich obľúbených. Fantastický kyslastý a svieži cheesecake hodný Zobraziť celý popisLeto nám síce doznieva, ale stále sú aktuálne svieže letné zákusky. Tento je jeden z mojich obľúbených. Fantastický kyslastý a svieži cheesecake hodný na každú garden párty alebo rodinnú oslavu na záhrade :-)

12-16
porcií
60 minút
príprava
55 minút
na 180/150 °C

Suroviny

Korpus:
200 g (Sondey)
100 g
Plnka:
750 g
150 g
200 g
5 PL
4 ks
2 ks
z 1 citróna
Citrónový curd:
3 ks
3 ks
3 PL
1 PL



Postup

  1. 1

    Korpus: V mixéri rozmixujeme sušienky. Potom ich zmiešame s roztopeným maslom. Papierom na pečenie vyložíme tortovú formu (priemer 24 cm). Na dno formy natlačíme sušienkové cesto a vytvoríme tiež asi 2 cm vysoké okraje. Dáme stuhnúť do chladničky.

  2. 2

    Plnka: Pri nízkych otáčkach vyšľaháme celkom dohladka mascarpone s kyslou smotanou a práškovým cukrom. Potom postupne po jednom za stáleho šľahania pridáme štyri celé vajcia, 2 žĺtky a 5 lyžíc hladkej múky. Na záver pridáme aj nastrúhanú kôru z 1 citróna, ktorý sme pred tým obarili horúcou vodou. Všetko spolu dobre premiešame. Takto pripravený krém vylejeme na korpus a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 10 až 15 minút. Následne teplotu znížime na 150 °C a pečieme ešte asi 40 minút.

  3. 3

    Hotový cheesecake musí byť pevný pri okrajoch a v strede polotuhý. Ešte horúci cheesecake pomocou noža oddelíme od okrajov formy, aby sa počas chladnutia nenalepil na steny formy a nepopraskal. Cheesecake vytiahneme z formy až keď úplne vychladne, aby plnka nevytiekla.

  4. 4

    Citrónový curd: V miske vyšľaháme metličkou 3 vajcia s 3 lyžicami cukru. Pridáme nastrúhanú kôru z citrónov, ktoré sme pred tým obarili horúcou vodou a tiež precedenú šťavu z citrónov. Misku preložíme nad parný kúpeľ a varíme za stáleho miešania, až kým krém nezhustne (pozor krém nesmie vrieť). Potom zložíme misku z kúpeľa a do ešte teplého krému zamiešame 1 lyžicu masla. Miešame metličkou, kým sa maslo celkom nerozpustí. Krém necháme za občasného premiešania vychladnúť. Vychladnutý krém nalejeme na vychladnutý cheesecake. Vložíme do chladničky a necháme poriadne stuhnúť, ideálne cez noc. Ozdobíme napr. ríbezľami a mätou.

    Citrónový cheesecake - obrázok 4

Diskusia k receptu

pivonka
Tak toto je parádna torta, netradičná ale iste veľmi chutná. Citrónový curd som kedysi skúšala podľa iného receptu ale mi nechutil. Verím, že podľa teba bude výborný. Treba vyskúšať.