Leto nám síce doznieva, ale stále sú aktuálne svieže letné zákusky. Tento je jeden z mojich obľúbených. Fantastický kyslastý a svieži cheesecake hodný Zobraziť celý popisLeto nám síce doznieva, ale stále sú aktuálne svieže letné zákusky. Tento je jeden z mojich obľúbených. Fantastický kyslastý a svieži cheesecake hodný na každú garden párty alebo rodinnú oslavu na záhrade :-)
porcií
príprava
na 180/150 °C
Suroviny
Korpus: | |
200 g (Sondey) |
|
100 g |
|
Plnka: | |
750 g |
|
150 g |
|
200 g |
|
5 PL |
|
4 ks |
|
2 ks |
|
z 1 citróna |
|
Citrónový curd: | |
3 ks |
|
3 ks |
|
3 PL |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Korpus: V mixéri rozmixujeme sušienky. Potom ich zmiešame s roztopeným maslom. Papierom na pečenie vyložíme tortovú formu (priemer 24 cm). Na dno formy natlačíme sušienkové cesto a vytvoríme tiež asi 2 cm vysoké okraje. Dáme stuhnúť do chladničky.
- 2
Plnka: Pri nízkych otáčkach vyšľaháme celkom dohladka mascarpone s kyslou smotanou a práškovým cukrom. Potom postupne po jednom za stáleho šľahania pridáme štyri celé vajcia, 2 žĺtky a 5 lyžíc hladkej múky. Na záver pridáme aj nastrúhanú kôru z 1 citróna, ktorý sme pred tým obarili horúcou vodou. Všetko spolu dobre premiešame. Takto pripravený krém vylejeme na korpus a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 10 až 15 minút. Následne teplotu znížime na 150 °C a pečieme ešte asi 40 minút.
- 3
Hotový cheesecake musí byť pevný pri okrajoch a v strede polotuhý. Ešte horúci cheesecake pomocou noža oddelíme od okrajov formy, aby sa počas chladnutia nenalepil na steny formy a nepopraskal. Cheesecake vytiahneme z formy až keď úplne vychladne, aby plnka nevytiekla.
- 4
Citrónový curd: V miske vyšľaháme metličkou 3 vajcia s 3 lyžicami cukru. Pridáme nastrúhanú kôru z citrónov, ktoré sme pred tým obarili horúcou vodou a tiež precedenú šťavu z citrónov. Misku preložíme nad parný kúpeľ a varíme za stáleho miešania, až kým krém nezhustne (pozor krém nesmie vrieť). Potom zložíme misku z kúpeľa a do ešte teplého krému zamiešame 1 lyžicu masla. Miešame metličkou, kým sa maslo celkom nerozpustí. Krém necháme za občasného premiešania vychladnúť. Vychladnutý krém nalejeme na vychladnutý cheesecake. Vložíme do chladničky a necháme poriadne stuhnúť, ideálne cez noc. Ozdobíme napr. ríbezľami a mätou.
Tiež cheesecake:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu