Orechovo-mandľová torta - „Čo Milanko?! Jak Milanko?!“
Táto tortička je pre kolegu Milanka, ktorého kolega podpichol otázkou: "No čo, Milanko?" v nesprávnej chvíli po trochu pokazenom simulovanom cvičení a naše Zobraziť celý popisTáto tortička je pre kolegu Milanka, ktorého kolega podpichol otázkou: "No čo, Milanko?" v nesprávnej chvíli po trochu pokazenom simulovanom cvičení a naše slniečko Milanko na neho zhučal naspäť: "Čo Milanko?! Jak Milanko?! Jednu chybu som urobil!!!" :-D Odvtedy sa s ním tento výrok vlečie a Milanko sa na tejto torte z chuti zasmial. Okrem iného, orechy na ňu som dostala práve od neho zo stromu v záhrade jeho rodičovského domu vo Vrútkach :-)
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Korpusy: | |
6 ks |
|
450 g |
|
10 PL (uvarená, vychladnutá) |
|
150 g mleté |
|
300 g |
|
1,5 bal. |
|
štipka (do snehu) |
|
Na potretie korpusov: | |
(alebo figový) |
|
Krém: | |
2 bal. |
|
500 ml |
|
4 PL |
|
1000 g |
|
200 g (alebo 2 ČL mandľovej esencie) |
|
150 g blanšírované mleté |
|
Zdobenie: | |
150-200 g sekané |
|
|
|
podľa chuti |
|
(DeLuxe) |
|
Postup
-
1
Korpusy: Žĺtky oddelíme od bielkov. Cukor a žĺtky dáme do misy a za postupného pridávania vychladnutej kávy dôkladne vyšľaháme do peny. Na záver po častiach pridáme preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a mletými orechami, sneh vyšľahaný z bielkov so štipkou soli a zľahka premiešame.
- 2
Cesto rozdelíme do troch foriem vyložených papierom na pečenie (priemer 20 cm). Pečieme pri teplote 180 °C cca 35 minút. Kontrolujeme špajdľou. Po upečení uložíme na mriežku, potom rám formy uvoľníme a korpusy necháme vychladnúť.
- 3
Najlepšie deň vopred si podľa návodu na obale uvaríme z mlieka, cukru a mandľového pudingového prášku hustý puding a necháme cez noc vychladnúť. (Na obale sa uvádza 500 ml mlieka na jedno balenie, ale chceme hustý puding, preto použijeme 500 ml na oba.)
- 4
Vychladnutý puding premixujeme do hladka a pridáme mascarpone, následne mandľový krém (alebo esenciu) a mleté mandle. Krém necháme v chladničke trošku stuhnúť, aby pri plnení torty netiekol.
- 5
Vrch korpusov zrežeme, aby boli všetky rovné. Každý potrieme džemom. Na prvý korpus s džemom natrieme mandľový krém. Položíme naň druhý korpus s džemom, natrieme krém. Tretí korpus položíme ako poslednú vrstvu džemom natretou stranou dolu, aby sme mali spodnú - rovnú stranu korpusu hore. Celú tortu potrieme tenkou vrstvou krému a dáme dobre zachladiť. Vychladenú tortu potrieme druhou vrstvou zvyšného krému. (Tento dvojkrok by mal zabezpečiť, aby druhá vrstva krému nepraskla na povrchu a nespravili sa trhliny.)
- 6
Sekané mandle opražíme na suchej panvici, aby chytili farbu a uvoľnili oleje a chuť. Necháme úplne vychladnúť. Následne nimi ozdobíme boky torty. Vrch torty môžeme ozdobiť napr. mletými mandľami, ružičkami pevnej šľahačky (do ktorej môžete vmiešať zvyšok sekaných opražených mandlí), mandľami v čokoláde a ovocím podľa chuti (marhule, figy, ríbezle, černice, maliny, jahody, čučoriedky…)
Tiež mandľová torta:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Oceňujem fotku torty v reze, super.
Ďakujem! ❤️