Mandľová torta
Mandľová torta

Orechovo-mandľová torta - „Čo Milanko?! Jak Milanko?!“

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, 17. septembra 2025

Táto tortička je pre kolegu Milanka, ktorého kolega podpichol otázkou: "No čo, Milanko?" v nesprávnej chvíli po trochu pokazenom simulovanom cvičení a naše Zobraziť celý popisTáto tortička je pre kolegu Milanka, ktorého kolega podpichol otázkou: "No čo, Milanko?" v nesprávnej chvíli po trochu pokazenom simulovanom cvičení a naše slniečko Milanko na neho zhučal naspäť: "Čo Milanko?! Jak Milanko?! Jednu chybu som urobil!!!" :-D Odvtedy sa s ním tento výrok vlečie a Milanko sa na tejto torte z chuti zasmial. Okrem iného, orechy na ňu som dostala práve od neho zo stromu v záhrade jeho rodičovského domu vo Vrútkach :-)

12-15
porcií
80 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpusy:
6 ks
450 g
10 PL (uvarená, vychladnutá)
150 g mleté
300 g
1,5 bal.
štipka (do snehu)
Na potretie korpusov:
 (alebo figový)
Krém:
2 bal.
500 ml
4 PL
1000 g
200 g (alebo 2 ČL mandľovej esencie)
150 g blanšírované mleté
Zdobenie:
150-200 g sekané
podľa chuti
 (DeLuxe)



Postup

  1. 1

    Korpusy: Žĺtky oddelíme od bielkov. Cukor a žĺtky dáme do misy a za postupného pridávania vychladnutej kávy dôkladne vyšľaháme do peny. Na záver po častiach pridáme preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a mletými orechami, sneh vyšľahaný z bielkov so štipkou soli a zľahka premiešame.

  2. 2

    Cesto rozdelíme do troch foriem vyložených papierom na pečenie (priemer 20 cm). Pečieme pri teplote 180 °C cca 35 minút. Kontrolujeme špajdľou. Po upečení uložíme na mriežku, potom rám formy uvoľníme a korpusy necháme vychladnúť.

  3. 3

    Najlepšie deň vopred si podľa návodu na obale uvaríme z mlieka, cukru a mandľového pudingového prášku hustý puding a necháme cez noc vychladnúť. (Na obale sa uvádza 500 ml mlieka na jedno balenie, ale chceme hustý puding, preto použijeme 500 ml na oba.)

  4. 4

    Vychladnutý puding premixujeme do hladka a pridáme mascarpone, následne mandľový krém (alebo esenciu) a mleté mandle. Krém necháme v chladničke trošku stuhnúť, aby pri plnení torty netiekol.

  5. 5

    Vrch korpusov zrežeme, aby boli všetky rovné. Každý potrieme džemom. Na prvý korpus s džemom natrieme mandľový krém. Položíme naň druhý korpus s džemom, natrieme krém. Tretí korpus položíme ako poslednú vrstvu džemom natretou stranou dolu, aby sme mali spodnú - rovnú stranu korpusu hore. Celú tortu potrieme tenkou vrstvou krému a dáme dobre zachladiť. Vychladenú tortu potrieme druhou vrstvou zvyšného krému. (Tento dvojkrok by mal zabezpečiť, aby druhá vrstva krému nepraskla na povrchu a nespravili sa trhliny.)

  6. 6

    Sekané mandle opražíme na suchej panvici, aby chytili farbu a uvoľnili oleje a chuť. Necháme úplne vychladnúť. Následne nimi ozdobíme boky torty. Vrch torty môžeme ozdobiť napr. mletými mandľami, ružičkami pevnej šľahačky (do ktorej môžete vmiešať zvyšok sekaných opražených mandlí), mandľami v čokoláde a ovocím podľa chuti (marhule, figy, ríbezle, černice, maliny, jahody, čučoriedky…)

    Orechovo-mandľová torta - „Čo Milanko?! Jak Milanko?!“ - obrázok 6

Diskusia k receptu