Hŕstková polievka na podnet Tinky, Fazuľkový prívarok s mäsom a zemiaky IbataK
Foto: pacun110
Fazuľkový prívarok je,podľa mňa,typické rannoletné jedlo,keď fazuľka priebežne dozrieva na záhradke a doma sa trochu hromadí – už je jej dosť pozaváranej a v Zobraziť celý popisFazuľkový prívarok je,podľa mňa,typické rannoletné jedlo,keď fazuľka priebežne dozrieva na záhradke a doma sa trochu hromadí – už je jej dosť pozaváranej a v mrazničke zamrznutej a nik nevie čo s ňou.Polievky sme sa už prejedli,tak si,pre zmenu dáme prívarok a aby sa nepovedalo tak s bravčovým perkeltíkom... A hŕstková polievka je vždy vďačná téma,tá sa hodí k hocičomu...Pečené zemiaky sa u nás robia len tak,aby sa nepovedalo...
Postup
-
1
...tú hŕstkovú zmes si na zopár hodín namočím do studenej vody...
-
2
...a asi po troch hodinách ju dám,v tej vode a aj s kožkami so slaniny,ktoré mám vždy poruke v mrazničke a dajakými kúskami kostí,ktoré,keď majú,tak si kúpim,variť. Pre penu vôbec nevidno,že som toto všetko tam dal,ale ona sa vypení a potom to uvidíme!V druhom,tom menšom hrnci pražím,na perkelt,cibuľu a mám už nachystané,pekne poobrezávané – žiadne glingy či šlichty a na kocky pokrájané bravčové pliecko aj s kermenádlovou kosťou a už mám prichystanú aj mrkvu do polievky,zemiaky a cesnak do pekreltu...
-
3
...polievka je,ako som bol napísal,vypenená,všetko v nej napoly uvarené a tak som tam pridal na kocky nakrájanú mrkvu,malé zemiaky som si nakrájal na malé kúsky,do cibuľového opaprikovaného,okoreneného a osoleného základu som dal to mäso a kosti a v slanej vode varím zamrznutú fazuľku.Mám už aj očistené zemiaky na pečenie v rúre!
-
4
...z polievky som vybral kože,mäso a kosti sa mi pomaly stále dusia – zatiaľ nepodlievam vodou,len kontrolujem množstvo,fazuľka už skoro je a tak som si urobil z hladkej múky a oleja zápražku,zalial som ju mliekom a pomaličky varím,aby neprihorela,prípadne nevykypela!
-
5
...mám rád,keď mi to,na linke všetko vrie,bubloce,dusí sa,nabíja sa...
-
6
...v polievke sú už aj malé zemiaky,perkeltík sa dusí, mlieková zápražka je už vyliata vo fazuľke a ja si ešte chystám ďalšiu,tentokrát cibuľovú zápražku,ktorou zahustím polievku hŕstkovú!Keďže mám málo horákov,tak obielené zemiaky ešte čakajú,kedy sa dajaký uvoľní,aby som ich mohol predvariť.
-
7
...do fazuľky,keďže je riedka,som pridal jednu kyslú smotanu v ktorej som rozmiešal polohrubú múku,aby mi zhustla!
-
8
...polievka je už,po pridaní cibuľovej zápražky a vybratí uvarených kostí,uvarená,perkeltík taktiež – veľa vody som do neho nedával,len tak po troške,prívarok je tiež skoro hotový a konečne prišli na rad aj veľké zemiaky.
-
9
...detail fazuľkového prívarku!Trošku ma mrzí,že som nemal v mrazničke kôpor – ten sa tam véééľmi hodí,ale pri poslednom upratovaní mrazničky mi načisto sa rozmrzol,tak som ho zlikvidoval,takže som tam dal,len pažítku...a ešte som ho,samozrejme,dochutil cukrom a octom!!!
-
10
...perkeltík! Šťavy len trošku,tak je to do fazule akurátne!
-
11
...uvarené zemiaky sú už v rúre,tam sa na 20 minút len zapečú a sú!
-
12
...všetko je už uvarené,už to len pod pokrievkami dochádza,ako sa vraví!
-
13
...a toto je ono - Hŕstková,na podnet Tinky,polievka,Fazuľkový prívarok s mäsom a zemiaky IbataK !!!
Diskusia k receptu