Porotkyne Petra Tóthová a Jozefína Zaukolcová sa tešia na všetky sladké aj slané narodeninové prekvapenia
Foto: STVR
V dnešnej siedmej epizóde, venovanej téme narodenín, pripravia súťažiaci v osobnej výzve darčekové koše, v technickej výzve sa potrápia s mousse dezertom od odbornej garantky Natache Pacal a v kreatívnej upečú torty inšpirované znameniami zverokruhu.
Darčekové koše bez obmedzení
Pri prvej, osobnej výzve - tvorbe darčekových košov - nebudú mať súťažiaci žiadne obmedzenia. "Môžu pripraviť sladké aj slané, ale ja by som sa najviac potešila sladko-slanej kombinácii v jednom koši,” hovorí porotkyňa Petra Tóthová.Jedlé darčeky sú vďačnou alternatívou k tým kupovaným. Pridávame do nich totiž jednu dôležitú ingredienciu a tou je láska k obdarovanému. A keď nechýba ani kreativita a zmysel pre humor, ako pri týchto receptoch, úspech je zaručený:
Mousse ako obláčik v krabičke
Mousse dezert v podobe červenej darčekovej krabičky s mašličkou, ktorý láka na prvý pohľad, pochádza z dielne známej cukrárky Natache Pacal. Jej nápoveda "ako obláčik” dvomi slovami vyjadruje všetko, čo má mať v sebe mousse dezert. Musí byť totiž jemný a nadýchaný…
Takúto technickú výzvu si na súťažiacich nachystala známa cukrárka Natacha Pacal.
Foto: STVR
Kde sa tento lahodný dezert vzal? Mousse (čítaj mus) pochádza z Francúzska, kde vznikol ako súčasť klasickej francúzskej kuchyne v 18.–19. storočí. Je to nadýchaný dezert alebo slané jedlo s veľmi jemnou, penovou konzistenciou, ktorý sa pripravuje z vyšľahaných vajec, smotany alebo bielkov, ktoré sa zľahka vmiešajú do základnej hmoty – napríklad čokolády, ovocia, syra či zeleniny. Výsledkom je ľahká, nadýchaná pena, ktorá môže byť buď sladká alebo slaná.
Nástraha pri príprave minidezertu odbornej garantky šou Natache Pacal spočíva v samotnom mousse, ktorý musí byť: "Dobre vyšľahaný, avšak nie prešľahaný a mal by maž konzistenciu ako jogurt,” prezrádza Natacha.
Ak ste ešte mousse nepripravovali, inšpirujte sa niektorým z našich receptov:
Ak by vás zaujímalo, čo stojí za úspechom známej slovenskej cukrárky a špecialistky na francúzske dezerty s vlastnou sieťou obľúbených cukrární Natache Pacal, prečítajte si jej príbeh, ktorý hovorí o krásnej rodinnej spolupatričnosti, ale aj tvrdej práci.
Ostrá a neodolateľná ako škorpión
V poradí siedma kreatívna výzva odhalí zručnosti súťažiacich pri príprave torty inšpirovanej znamením zverokruhu. "Veľmi by sa mi páčilo, ak by charakterové znaky daného znamenia súťažiaci použili aj v chutiach, ako napríklad pre škorpióna chilli v čokoláde,” hovorí Petra a dodáva: "Súťažiaci si musia dávať pozor na techniku modelovania, zdobenie a farebnosť, pretože už na prvý pohľad musí byť z torty zjavné, o aké znamenie ide."
Ktoré znamenia zverokruhu si vyberú súťažiaci pre svoje torty?
Foto: STVR
Ak pre najbližších zvyknete piecť narodeninové torty, tak tu máme dve inšpirácie vhodné pre oslávencov narodených znamení Leva a Rýb:




Diskusia k článku