Pečie celé Slovensko:
Slané aj sladké, budú sa piecť darčeky pre najbližších

Jana Klimanová, dnes 06:00     7 minút čítania

Kto by nemal rád darčeky? A tie jedlé majú ešte pridanú hodnotu - potešia nielen srdcia, ale aj žalúdky. V pekárskej šou sa tentoraz budú pripravovať darčekové koše, penové minidezerty a torty so znamením zverokruhu.



Porotkyne Petra Tóthová a Jozefína Zaukolcová sa tešia na všetky sladké aj slané narodeninové prekvapenia
Foto: STVR


V dnešnej siedmej epizóde, venovanej téme narodenín, pripravia súťažiaci v osobnej výzve darčekové koše, v technickej výzve sa potrápia s mousse dezertom od odbornej garantky Natache Pacal a v kreatívnej upečú torty inšpirované znameniami zverokruhu.

Darčekové koše bez obmedzení

Pri prvej, osobnej výzve - tvorbe darčekových košov - nebudú mať súťažiaci žiadne obmedzenia. "Môžu pripraviť sladké aj slané, ale ja by som sa najviac potešila sladko-slanej kombinácii v jednom koši,” hovorí porotkyňa Petra Tóthová.

Jedlé darčeky sú vďačnou alternatívou k tým kupovaným. Pridávame do nich totiž jednu dôležitú ingredienciu a tou je láska k obdarovanému. A keď nechýba ani kreativita a zmysel pre humor, ako pri týchto receptoch, úspech je zaručený:





Mousse ako obláčik v krabičke

Mousse dezert v podobe červenej darčekovej krabičky s mašličkou, ktorý láka na prvý pohľad, pochádza z dielne známej cukrárky Natache Pacal. Jej nápoveda "ako obláčik” dvomi slovami vyjadruje všetko, čo má mať v sebe mousse dezert. Musí byť totiž jemný a nadýchaný…



Takúto technickú výzvu si na súťažiacich nachystala známa cukrárka Natacha Pacal.
Foto: STVR


Kde sa tento lahodný dezert vzal? Mousse (čítaj mus) pochádza z Francúzska, kde vznikol ako súčasť klasickej francúzskej kuchyne v 18.–19. storočí. Je to nadýchaný dezert alebo slané jedlo s veľmi jemnou, penovou konzistenciou, ktorý sa pripravuje z vyšľahaných vajec, smotany alebo bielkov, ktoré sa zľahka vmiešajú do základnej hmoty – napríklad čokolády, ovocia, syra či zeleniny. Výsledkom je ľahká, nadýchaná pena, ktorá môže byť buď sladká alebo slaná.

Nástraha pri príprave minidezertu odbornej garantky šou Natache Pacal spočíva v samotnom mousse, ktorý musí byť: "Dobre vyšľahaný, avšak nie prešľahaný a mal by maž konzistenciu ako jogurt,” prezrádza Natacha.

Ak ste ešte mousse nepripravovali, inšpirujte sa niektorým z našich receptov:




Ak by vás zaujímalo, čo stojí za úspechom známej slovenskej cukrárky a špecialistky na francúzske dezerty s vlastnou sieťou obľúbených cukrární Natache Pacal, prečítajte si jej príbeh, ktorý hovorí o krásnej rodinnej spolupatričnosti, ale aj tvrdej práci.



Ostrá a neodolateľná ako škorpión

V poradí siedma kreatívna výzva odhalí zručnosti súťažiacich pri príprave torty inšpirovanej znamením zverokruhu. "Veľmi by sa mi páčilo, ak by charakterové znaky daného znamenia súťažiaci použili aj v chutiach, ako napríklad pre škorpióna chilli v čokoláde,” hovorí Petra a dodáva: "Súťažiaci si musia dávať pozor na techniku modelovania, zdobenie a farebnosť, pretože už na prvý pohľad musí byť z torty zjavné, o aké znamenie ide."



Ktoré znamenia zverokruhu si vyberú súťažiaci pre svoje torty?
Foto: STVR


Ak pre najbližších zvyknete piecť narodeninové torty, tak tu máme dve inšpirácie vhodné pre oslávencov narodených znamení Leva a Rýb:






ANKETA: Pripravujete pre svojich blízkych a priateľov darčeky na zjedenie?

42,9%



57,1%







Diskusia k článku










TOPlist