Hruškový koláč
Hruškový koláč

Hrnčekové hruškové rezy s ricottou bez lepku

novalim - fotkanovalim, 26. septembra 2022. Komerčný recept.
Hrnčekové hruškové rezy s ricottou bez lepku
Foto: novalim

Vyzerajú ako obyčajné rezy na plech, ale ich chuť je priamo božská. V tomto koláčiku sa snúbia hádam všetky chute jesene. Naša jemne Zobraziť celý popisVyzerajú ako obyčajné rezy na plech, ale ich chuť je priamo božská. V tomto koláčiku sa snúbia hádam všetky chute jesene. Naša jemne mletá pohánková múka a vlašské orechy v kombinácii s hruškami, prevoňané tými najaromatickejšími koreninami ako zázvor, škorica a kardamóm vás určite dostanú. Za chladnejšieho počasia pri čajíku alebo kávičke vám bez pochýb zdvihnú náladu. Neváhajte a upečte si ich dnes s nami v našej bezlepkovej verzii.
Zdroj: www.novalim.sk

15
porcií
90 minút
príprava
60 minút
na 160 °C

Suroviny

1/2 hrnčeka (alebo PK špeciál alebo UNI múka bezgluténová)
1/2 hrnčeka
5 ks
3/4 hrnčeka
1 ČL
z 1/2 pomaranča (nastrúhaná)
1/3 hrnčeka
1 hrnček (pomleté)
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1 ČL
2 ks (veľké zrelé, ale pevné)
200 g (alebo krémový tvaroh)
Na preliatie (nemusí byť):
 hotový tekutý
Na posýpku:
100 g
3 PL nasekané




Postup

  1. 1

    1 hrnček = 250 ml. Elektrickým šľahačom vo väčšej miske vyšľaháme vajcia, cukor, vanilkový extrakt a nastrúhanú pomarančovú kôru do nadýchanej svetlej peny (trvá to minimálne 5 minút). Potom postupne zašľaháme do peny aj rastlinný olej.

  2. 2

    V inej miske zmiešame obe múky, mleté orechy, kypriaci prášok a všetky koreniny (zázvor, kardamóm a škoricu). Hrušky, ktoré sme si ošúpali, zbavili jadrovníkov a nakrájali na menšie kocky, teraz primiešame do múčnej zmesi. Suché ingrediencie pridáme do vyšľahanej vaječnej peny a gumenou varechou všetko spolu dôkladne premiešame tak, aby sme do cesta nahnali čo najviac vzduchu (miešame väčšími zábermi varechy až na dno misy).

  3. 3

    Formu alebo pekáč s rozmermi približne 20x25 cm vystelieme papierom na pečenie tak, aby prečnieval aj po bokoch cez okraje formy (alebo formu vymastíme trochou oleja a vysypeme múkou). Cesto vylejeme do formy a na povrch namrvíme ricottu (alebo tvaroh), ktorú jemne vareškou pozatláčame na rôznych miestach do cesta.

  4. 4

    Pripravíme si posýpku. Bezlepkové keksy Limky rozomelieme v mixéri a zmiešame s nasekanými vlašskými orechami. Zmesou posypeme povrch koláča a dáme do rúry vopred vyhriatej na 160 °C. Pečieme 40 minút, potom koláč zľahka prikryjeme alobalom lesklou stranou dovnútra a pečieme ďalších asi 20 minút. Koláč je hotový, keď zapichnutá špajľa vyjde z neho von suchá.

  5. 5

    Koláč vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Pomocou prečnievajúceho papiera na pečenie koláč opatrne vyberieme z plechu a nakrájame na kocky. Jednotlivé porcie môžeme preliať ešte slaným karamelom.

Diskusia k receptu