Hrnčekové hruškové rezy s ricottou bez lepku
Foto: novalim
Vyzerajú ako obyčajné rezy na plech, ale ich chuť je priamo božská. V tomto koláčiku sa snúbia hádam všetky chute jesene.
Naša jemne Zobraziť celý popisVyzerajú ako obyčajné rezy na plech, ale ich chuť je priamo božská. V tomto koláčiku sa snúbia hádam všetky chute jesene.
Naša jemne mletá pohánková múka a vlašské orechy v kombinácii s hruškami, prevoňané tými najaromatickejšími koreninami
ako zázvor, škorica a kardamóm vás určite dostanú. Za chladnejšieho počasia pri čajíku alebo kávičke vám bez pochýb zdvihnú
náladu. Neváhajte a upečte si ich dnes s nami v našej bezlepkovej verzii.
Zdroj: www.novalim.sk
porcií
príprava
na 160 °C
Suroviny
1/2 hrnčeka (alebo PK špeciál alebo UNI múka bezgluténová) |
|
1/2 hrnčeka |
|
5 ks |
|
3/4 hrnčeka |
|
1 ČL |
|
z 1/2 pomaranča (nastrúhaná) |
|
1/3 hrnčeka |
|
1 hrnček (pomleté) |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
2 ks (veľké zrelé, ale pevné) |
|
200 g (alebo krémový tvaroh) |
|
Na preliatie (nemusí byť): | |
hotový tekutý |
|
Na posýpku: | |
100 g |
|
3 PL nasekané |
|
Postup
-
1
1 hrnček = 250 ml. Elektrickým šľahačom vo väčšej miske vyšľaháme vajcia, cukor, vanilkový extrakt a nastrúhanú pomarančovú kôru do nadýchanej svetlej peny (trvá to minimálne 5 minút). Potom postupne zašľaháme do peny aj rastlinný olej.
- 2
V inej miske zmiešame obe múky, mleté orechy, kypriaci prášok a všetky koreniny (zázvor, kardamóm a škoricu). Hrušky, ktoré sme si ošúpali, zbavili jadrovníkov a nakrájali na menšie kocky, teraz primiešame do múčnej zmesi. Suché ingrediencie pridáme do vyšľahanej vaječnej peny a gumenou varechou všetko spolu dôkladne premiešame tak, aby sme do cesta nahnali čo najviac vzduchu (miešame väčšími zábermi varechy až na dno misy).
- 3
Formu alebo pekáč s rozmermi približne 20x25 cm vystelieme papierom na pečenie tak, aby prečnieval aj po bokoch cez okraje formy (alebo formu vymastíme trochou oleja a vysypeme múkou). Cesto vylejeme do formy a na povrch namrvíme ricottu (alebo tvaroh), ktorú jemne vareškou pozatláčame na rôznych miestach do cesta.
- 4
Pripravíme si posýpku. Bezlepkové keksy Limky rozomelieme v mixéri a zmiešame s nasekanými vlašskými orechami. Zmesou posypeme povrch koláča a dáme do rúry vopred vyhriatej na 160 °C. Pečieme 40 minút, potom koláč zľahka prikryjeme alobalom lesklou stranou dovnútra a pečieme ďalších asi 20 minút. Koláč je hotový, keď zapichnutá špajľa vyjde z neho von suchá.
- 5
Koláč vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Pomocou prečnievajúceho papiera na pečenie koláč opatrne vyberieme z plechu a nakrájame na kocky. Jednotlivé porcie môžeme preliať ešte slaným karamelom.
Tiež hruškový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu