Hruškový koláč
Hruškový koláč

Obrátený hruškový koláč fotorecept

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 20. novembra 2023
Obrátený hruškový koláč (fotorecept)
Foto: Robert Hüttner

Šťavnatý hruškový koláč plný kakaa a voňavého perníkového korenia si s nami ľahko upečiete podľa nášho fotopostupu.

12
porcií
30 (+ chladenie) minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Karamel:
150 g
50 g
5 ks
50 g nesolené
Cesto:
2 ks
200 g
200 g
300 g
100 g
1 bal.
2 PL
400 ml




Postup

  1. 1

    Na karamelový základ rozložíme do pekáča kryštálový cukor, na kúsky nakrájané maslo a nahrubo nasekané nesolené pistácie a vložíme na 5 minút do rúry, ktorú zapneme na 180 °C. Dávame pozor, aby sa zmes nepripálila, musí byť svetlá, úplne skaramelizuje až pri pečení koláča.

    Obrátený hruškový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Hrušky ošúpeme, rozpolíme, vykrojíme jadrovníky a rozrezanou polovicou poukladáme na karamel.

    Obrátený hruškový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto: Na kúsky nakrájané mäkké maslo a kryštálový cukor vyšľaháme do peny. Pridáme vajcia a dohladka vymiešame.

    Obrátený hruškový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Múku zmiešame s práškom do pečiva, perníkovým korením a kakaom. Múčnu zmes po lyžiciach striedavo s mliekom pridávame do maslovo-vaječného základu.

    Obrátený hruškový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dôkladne vymiešané cesto nalejeme na hrušky a pomocou stierky zarovnáme. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút.

    Obrátený hruškový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Upečený koláč vyberieme z rúry a necháme ho asi 15 minút odpočívať. Potom ho vyklopíme na väčší podnos a necháme úplne vychladnúť.

    Obrátený hruškový koláč (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia