Obrátený hruškový koláč fotorecept
mesačník Varecha, 20. novembra 2023
Foto: Robert Hüttner
Šťavnatý hruškový koláč plný kakaa a voňavého perníkového korenia si s nami ľahko upečiete podľa nášho fotopostupu.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Karamel: | |
150 g |
|
50 g |
|
5 ks |
|
50 g nesolené |
|
Cesto: | |
2 ks |
|
200 g |
|
200 g |
|
300 g |
|
100 g |
|
1 bal. |
|
2 PL |
|
400 ml |
|
Postup
-
1
Na karamelový základ rozložíme do pekáča kryštálový cukor, na kúsky nakrájané maslo a nahrubo nasekané nesolené pistácie a vložíme na 5 minút do rúry, ktorú zapneme na 180 °C. Dávame pozor, aby sa zmes nepripálila, musí byť svetlá, úplne skaramelizuje až pri pečení koláča.
-
2
Hrušky ošúpeme, rozpolíme, vykrojíme jadrovníky a rozrezanou polovicou poukladáme na karamel.
-
3
Cesto: Na kúsky nakrájané mäkké maslo a kryštálový cukor vyšľaháme do peny. Pridáme vajcia a dohladka vymiešame.
-
4
Múku zmiešame s práškom do pečiva, perníkovým korením a kakaom. Múčnu zmes po lyžiciach striedavo s mliekom pridávame do maslovo-vaječného základu.
-
5
Dôkladne vymiešané cesto nalejeme na hrušky a pomocou stierky zarovnáme. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút.
-
6
Upečený koláč vyberieme z rúry a necháme ho asi 15 minút odpočívať. Potom ho vyklopíme na väčší podnos a necháme úplne vychladnúť.
Diskusia k receptu