Obrátený hruškový koláč z lístkového cesta
mesačník Varecha, 8. septembra 2025

Foto: Kulinární studio MAFRA
porcií
príprava
na 190 °C
Postup
-
1
Cukor vsypeme do panvice a zalejeme 165 ml vody. Dáme na mierny oheň a pomaly privedieme do varu. Keď sa cukor rozpustí, stlmíme plameň na minimum. Do rozvaru vložíme kúsok celej škorice a hviezdičku badiánu. Na miernom ohni varíme asi 7 minút, kým cukor skaramelizuje. Počas varenia rozvar nemiešame, inak by cukor zhrudkovatel a zle karamelizoval.
- 2
Medzitým si pripravíme hrušky. V mise zmiešame vodu so šťavou z jedného citróna. Hrušky ošúpeme a rozkrojíme na polovice. Lyžicou z nich vykrojíme jadrá. Ošúpané hrušky vkladáme do vody s citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
- 3
Panvicu so svetlým karamelom odstavíme z ohňa. Vyberieme z neho korenie a hneď vmiešame na malé kocky nakrájané maslo. Vznikne hustý maslový karamel. Hrušky vyberieme z citrónovej vody, necháme ich odkvapkať a poukladáme ich dookola do panvice s karamelom, reznou stranou nahor.
- 4
Cesto rozvaľkáme a vykrojíme z neho kruh vo veľkosti panvice. Položíme ho na hrušky a do stredu spravíme malý zárez, aby mohla počas pečenia unikať para. Panvicu vložíme do rúry vyhriatej na 190 °C a pečieme 35 minút. Upečený koláč necháme pár minút chladnúť a potom ho vyklopíme na veľký tanier.
- 5
Pred vyklopením môžeme koláč krátko zahriať na sporáku, aby sa karamel uvoľnil a koláč sa ľahšie vyklopil.
Tiež hruškový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu