Hubová omáčka
Hubová omáčka

Hríbovo-šampiňónová omáčka – univerzál fotorecept

sracz - fotkasracz, 8. mája 2018
Hríbovo-šampiňónová omáčka – univerzál (fotorecept)
Foto: sracz

Prečo univerzál? Nuž predsa vzhľadom na možnosť voľby variantu prílohy, s ktorou ju budete jesť. Alebo naopak, či ju budete jesť, iba tak bez Zobraziť celý popisPrečo univerzál? Nuž predsa vzhľadom na možnosť voľby variantu prílohy, s ktorou ju budete jesť. Alebo naopak, či ju budete jesť, iba tak bez ničoho, či načisto, len s dobrým voňavým domácim slovenským chlebíkom. Ako „mačanku“ niektorého z Východoslovenských regiónov. Ja som ju pripravil zo sušených hríbov a z konzervovaných šampiňónov, ale predsa len z čerstvých dubáčikov a mladých pečiarok ovčích je chuť tejto dobroty priam „rozprávková“! ... a keď ju ochutíte ešte aj čerstvo mletou borievkou!

4-6
porcie
15 minút
príprava
35-40 minút
tepelná úprava

Suroviny

120-150 g
podľa potreby
2-3 ks väčšia
333-444 ml
250-333 ml (konzervované)
1-2 ML (jalovec)
podľa chuti
podľa chuti
6-8 PL pokrájaná
2-3 PL (lístočky) čerstvý pokrájaný
1-2 PL
250-333 ml
120-150 ml („Cheddar“ strúhaný
120-150 ml („Liptov“ strúhaný)
150-200 g (kocky)
1-2 PL čerstvo postrúhaná
podľa chuti čerstvá
Príloha:
500-600 g
podľa potreby „Spanish Spearmint“ (na ozdobu)




Postup

  1. 1

    skoro ráno som namočil dve hrste sušených dubákov do 500 ml vlažnej vody a potom podľa starého dobrého zvyku, poukladal všetky potrebné ingrediencie pekne ku ruke

    Hríbovo-šampiňónová omáčka – univerzál (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    štyri plátky údenej slaniny som pokrájal na 10÷12 mm prúžky a vyškvaril ich na strednom ohreve do červeno-hneda; medzitým som očistil, na veľkých „slzách“ postrúhal tri šalotky a

    Hríbovo-šampiňónová omáčka – univerzál (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    následne orestoval na tuku vyškvarenej slaniny, mal som ho dostatok a dolievať olej nebolo treba a do tohoto základu som pridal scedené dubáky (šťavu z nich použijem ako zálievku neskôr); po asi 3÷5´ podusení

    Hríbovo-šampiňónová omáčka – univerzál (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    nasledovala konzerva plátkov scedených šampiňónov, pokrájaná tymiánovo-petržlenová „posýpka” a kocka masla na zjemnenie chute; opäť premiešal a podusil,

    Hríbovo-šampiňónová omáčka – univerzál (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    než som postrúhal kúsok údeného oštiepku, cheddar už som kúpil postrúhaný

    Hríbovo-šampiňónová omáčka – univerzál (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    orestovaný hubový základ som zalial odloženou šťavou zo sušených dubákov, po 2÷3´ „prebublaní” aj škatuľkou šľahačkovej smotany a v horúcej „emulzii” roztavil postrúhaný cheddar a oštiepok

    Hríbovo-šampiňónová omáčka – univerzál (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    keď „vonička” v keramickom hrnci prišla do varu, nežne som do nej vložil na kocky pokrájané dva, asi 10 mm hrubé, plátky údenej šunky (odloženú v mrazničke ešte po Veľkej Noci) a po jej ohriatí,

    Hríbovo-šampiňónová omáčka – univerzál (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    dochutil omáčku 2 PL čerstvej citrónovej šťavy a kopcovitou PL čerstvo postrúhanej citrónovej kôry (ak máte, ja už dávno nie, múžete citrónovú šťavu i kôru vynechať a nahradiť ju hrnčekom „jušky” (šťavy) z domácej kyslej kapusty a máte pripravenú kvázi „vihodňarsku mačanku, … ta ňe?!?”

    Hríbovo-šampiňónová omáčka – univerzál (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ako prílohu som použil kúpené originál talianské gnocchi, ktoré som uvaril podľa návodu (no určite by mi „šmakovali” aj s maslovými „nokerdľami” z hladkej, či zemiakovými haluškami z hrubej alebo polohrubej múky) a

    Hríbovo-šampiňónová omáčka – univerzál (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    po scedení, BEZ PREMÝVANIA, ich preložil do omáčky, zmiešal,

    Hríbovo-šampiňónová omáčka – univerzál (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    hneď, „doraz učkaj” za horúca servíroval na tanieroch ozdobené mätou, tentoraz španielskou z mojej bylinkovej hriadky

    Hríbovo-šampiňónová omáčka – univerzál (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Takto vyzerá časť mojej bylinkovo-chilli hriadky v polnočnom zábere!

    Hríbovo-šampiňónová omáčka – univerzál (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

martakv
Krásny recept, ako vždy od Sracz@ - a, pekný podrobný popis. Je tam všetko, čo máme radi aj my, ukladám a určite niekedy vyskúšam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia