Hríbovo-šampiňónová omáčka – univerzál fotorecept
Foto: sracz
Prečo univerzál? Nuž predsa vzhľadom na možnosť voľby variantu prílohy, s ktorou ju budete jesť. Alebo naopak, či ju budete jesť, iba tak bez Zobraziť celý popisPrečo univerzál? Nuž predsa vzhľadom na možnosť voľby variantu prílohy, s ktorou ju budete jesť. Alebo naopak, či ju budete jesť, iba tak bez ničoho, či načisto, len s dobrým voňavým domácim slovenským chlebíkom. Ako „mačanku“ niektorého z Východoslovenských regiónov. Ja som ju pripravil zo sušených hríbov a z konzervovaných šampiňónov, ale predsa len z čerstvých dubáčikov a mladých pečiarok ovčích je chuť tejto dobroty priam „rozprávková“! ... a keď ju ochutíte ešte aj čerstvo mletou borievkou!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
120-150 g |
|
podľa potreby |
|
2-3 ks väčšia |
|
333-444 ml |
|
250-333 ml (konzervované) |
|
1-2 ML (jalovec) |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
6-8 PL pokrájaná |
|
2-3 PL (lístočky) čerstvý pokrájaný |
|
1-2 PL |
|
250-333 ml |
|
120-150 ml („Cheddar“ strúhaný |
|
120-150 ml („Liptov“ strúhaný) |
|
150-200 g (kocky) |
|
1-2 PL čerstvo postrúhaná |
|
podľa chuti čerstvá |
|
Príloha: | |
500-600 g |
|
podľa potreby „Spanish Spearmint“ (na ozdobu) |
|
Postup
-
1
skoro ráno som namočil dve hrste sušených dubákov do 500 ml vlažnej vody a potom podľa starého dobrého zvyku, poukladal všetky potrebné ingrediencie pekne ku ruke
-
2
štyri plátky údenej slaniny som pokrájal na 10÷12 mm prúžky a vyškvaril ich na strednom ohreve do červeno-hneda; medzitým som očistil, na veľkých „slzách“ postrúhal tri šalotky a
-
3
následne orestoval na tuku vyškvarenej slaniny, mal som ho dostatok a dolievať olej nebolo treba a do tohoto základu som pridal scedené dubáky (šťavu z nich použijem ako zálievku neskôr); po asi 3÷5´ podusení
-
4
nasledovala konzerva plátkov scedených šampiňónov, pokrájaná tymiánovo-petržlenová „posýpka” a kocka masla na zjemnenie chute; opäť premiešal a podusil,
-
5
než som postrúhal kúsok údeného oštiepku, cheddar už som kúpil postrúhaný
-
6
orestovaný hubový základ som zalial odloženou šťavou zo sušených dubákov, po 2÷3´ „prebublaní” aj škatuľkou šľahačkovej smotany a v horúcej „emulzii” roztavil postrúhaný cheddar a oštiepok
-
7
keď „vonička” v keramickom hrnci prišla do varu, nežne som do nej vložil na kocky pokrájané dva, asi 10 mm hrubé, plátky údenej šunky (odloženú v mrazničke ešte po Veľkej Noci) a po jej ohriatí,
-
8
dochutil omáčku 2 PL čerstvej citrónovej šťavy a kopcovitou PL čerstvo postrúhanej citrónovej kôry (ak máte, ja už dávno nie, múžete citrónovú šťavu i kôru vynechať a nahradiť ju hrnčekom „jušky” (šťavy) z domácej kyslej kapusty a máte pripravenú kvázi „vihodňarsku mačanku, … ta ňe?!?”
-
9
ako prílohu som použil kúpené originál talianské gnocchi, ktoré som uvaril podľa návodu (no určite by mi „šmakovali” aj s maslovými „nokerdľami” z hladkej, či zemiakovými haluškami z hrubej alebo polohrubej múky) a
-
10
po scedení, BEZ PREMÝVANIA, ich preložil do omáčky, zmiešal,
-
11
hneď, „doraz učkaj” za horúca servíroval na tanieroch ozdobené mätou, tentoraz španielskou z mojej bylinkovej hriadky
-
12
Takto vyzerá časť mojej bylinkovo-chilli hriadky v polnočnom zábere!
Diskusia k receptu