Slaný koláč
Slaný koláč

Hrášková galetka bez lepku s pórom, cuketou a bylinkami

novalim - fotkanovalim, 15. mája 2023. Komerčný recept.
Hrášková galetka bez lepku s pórom, cuketou a bylinkami
Foto: novalim

Táto hrášková slaná galetka bez lepku je ideálnym jedlom na ľahký obed. Nenáročná na prípravu, chutná a plná jarnej zeleniny. Výborne sa hodí Zobraziť celý popisTáto hrášková slaná galetka bez lepku je ideálnym jedlom na ľahký obed. Nenáročná na prípravu, chutná a plná jarnej zeleniny. Výborne sa hodí aj ako pohostenie ku grilovačke alebo na piknik. Poďte si spolu s nami pripraviť toto jarné jedlo podľa nášho bezlepkového receptu.
Zdroj: www.novalim.sk

6
porcií
70 (+ chladenie cest minút
príprava
35-40 minút
na 200 °C

Suroviny

Na cesto:
320 g
125 g studené
60 g nastrúhaný
2 PL natrhané lístky
2 PL nasekaná
2 ks
100 ml vlažná
Na plnku:
250 g nastrúhaná
25 g
1 ks stredne veľký
2 PL
100 g (môže byť aj mrazený)
1 PL nasekaná (+ na ozdobu)
1 PL natrhané lístky
z 1 citróna
1-2 ks
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme cesto. Do veľkej misy nasypeme bezgluténovú múku PROMIX UNI a pridáme na kocky nakrájané studené maslo. Ručne medzi prstami premiešame tak, aby vznikla mrvenička. Pridáme parmezán, tymian, petržlenovú vňať, žĺtky a vodu. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a uložíme na 30 minút do chladničky.

  2. 2

    Medzitým pripravíme plnku. Cuketu umyjeme a aj so šupkou nastrúhame do sitka, ktoré potom položíme na misku. Cuketu veľkoryso osolíme a necháme aspoň 20 minút postáť, aby pustila vodu do misky.

  3. 3

    V hlbšej panvici necháme rozpustiť maslo, pridáme nadrobno nakrájaný pór a zľahka orestujeme. Podlejeme 2 PL vody, prikryjeme a necháme asi 3 minútky podusiť. Odokryjeme, primiešame hrášok, vyžmýkanú cuketu, tymian, pažítku a nastrúhanú kôru z citróna. Všetko za stáleho miešania necháme prehriať 3 minúty. Na koniec okoreníme a osolíme podľa chuti.

  4. 4

    Odpočinuté cesto rozvaľkáme na papieri na pečenie na kruh s priemerom asi 28 cm. Prenesieme ho aj s papierom na veľký plech a do stredu (5 cm od krajov) nanesieme plnku. Na ňu poukladáme natrhanú mozzarellu, okraje cesta vyklopíme hore a stočíme ich do vlnky. Jemne utlačíme, aby držali tvar.

  5. 5

    Nakoniec cesto zvonka potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 °C približne 35-40 minút dozlatista. Počas pečenia môžeme 2-3 krát cesto pofŕkať vodou.

  6. 6

    Po upečení vyberieme z rúry, ozdobíme bylinkami a necháme len mierne vychladnúť. Nakrájame ako pizzu na trojuholníky. Hrášková slaná galetka chutí najlepšie čerstvá a teplá, dá sa však aj zamraziť.

Diskusia k receptu