Hrášková galetka bez lepku s pórom, cuketou a bylinkami
Foto: novalim
Táto hrášková slaná galetka bez lepku je ideálnym jedlom na ľahký obed. Nenáročná na prípravu, chutná a plná jarnej
zeleniny. Výborne sa hodí Zobraziť celý popisTáto hrášková slaná galetka bez lepku je ideálnym jedlom na ľahký obed. Nenáročná na prípravu, chutná a plná jarnej
zeleniny. Výborne sa hodí aj ako pohostenie ku grilovačke alebo na piknik. Poďte si spolu s nami pripraviť toto jarné jedlo podľa
nášho bezlepkového receptu.
Zdroj: www.novalim.sk
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Na cesto: | |
320 g |
|
125 g studené |
|
60 g nastrúhaný |
|
2 PL natrhané lístky |
|
2 PL nasekaná |
|
2 ks |
|
100 ml vlažná |
|
Na plnku: | |
250 g nastrúhaná |
|
25 g |
|
1 ks stredne veľký |
|
2 PL |
|
100 g (môže byť aj mrazený) |
|
1 PL nasekaná (+ na ozdobu) |
|
1 PL natrhané lístky |
|
z 1 citróna |
|
1-2 ks |
|
|
|
|
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme cesto. Do veľkej misy nasypeme bezgluténovú múku PROMIX UNI a pridáme na kocky nakrájané studené maslo. Ručne medzi prstami premiešame tak, aby vznikla mrvenička. Pridáme parmezán, tymian, petržlenovú vňať, žĺtky a vodu. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a uložíme na 30 minút do chladničky.
- 2
Medzitým pripravíme plnku. Cuketu umyjeme a aj so šupkou nastrúhame do sitka, ktoré potom položíme na misku. Cuketu veľkoryso osolíme a necháme aspoň 20 minút postáť, aby pustila vodu do misky.
- 3
V hlbšej panvici necháme rozpustiť maslo, pridáme nadrobno nakrájaný pór a zľahka orestujeme. Podlejeme 2 PL vody, prikryjeme a necháme asi 3 minútky podusiť. Odokryjeme, primiešame hrášok, vyžmýkanú cuketu, tymian, pažítku a nastrúhanú kôru z citróna. Všetko za stáleho miešania necháme prehriať 3 minúty. Na koniec okoreníme a osolíme podľa chuti.
- 4
Odpočinuté cesto rozvaľkáme na papieri na pečenie na kruh s priemerom asi 28 cm. Prenesieme ho aj s papierom na veľký plech a do stredu (5 cm od krajov) nanesieme plnku. Na ňu poukladáme natrhanú mozzarellu, okraje cesta vyklopíme hore a stočíme ich do vlnky. Jemne utlačíme, aby držali tvar.
- 5
Nakoniec cesto zvonka potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 °C približne 35-40 minút dozlatista. Počas pečenia môžeme 2-3 krát cesto pofŕkať vodou.
- 6
Po upečení vyberieme z rúry, ozdobíme bylinkami a necháme len mierne vychladnúť. Nakrájame ako pizzu na trojuholníky. Hrášková slaná galetka chutí najlepšie čerstvá a teplá, dá sa však aj zamraziť.
Tiež slaný koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu