Hrachová kaša s údeným mäsom fotorecept
Foto: kimlo
Na vojne sme túto kašu volali betón. Nikto nechcel mať vtedy službu v kuchyni. Lebo keď sa použité taniere so zvyškami kaše
naskladali Zobraziť celý popisNa vojne sme túto kašu volali betón. Nikto nechcel mať vtedy službu v kuchyni. Lebo keď sa použité taniere so zvyškami kaše
naskladali na seba, a nejaký dobrák ich ešte stlačil, dostať ich od seba bola dobrá makačka... Táto kaša je však iná, nelepí, nie je
prehustená, a navyše je veľmi chutná. Podávať sa môže s čímkoľvek, najlepšia je však s údeným a kyslou uhorkou.
Zdroj: internet
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g suchý polený |
|
500 g |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
1/4 ks |
|
1,5 ks |
|
1-2 ks (nemusí byť) |
|
15 ks |
|
5 ks |
|
2 ks |
|
3 strúčiky |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
podľa chuti |
|
1 štipka |
|
podľa potreby |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Hrach prepláchneme a namočíme na 8-12 hodín do studenej vody, najlepšie cez noc. Potom vodu zlejeme, zalejeme čistou vodou, povaríme 10 minút a zase zlejeme.
-
2
Mäso uvaríme s koreňovou zeleninou, polovicou cibule a koreninami do mäkka, asi 2 hodiny, podľa množstva mäsa. Vývar si odložíme.
-
3
Predvarený hrach zalejeme vývarom z mäsa, pridáme nakrájaný zemiak, štipku saturejky a uvaríme do mäkka.
-
4
Na masti opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme 2 PL hladkej múky a opražíme zo zlatista.
-
5
Túto zápražku pridáme do uvarenej hrachovej kaše, ktorá sa nám primerane zahustí. Podľa potreby pridáme vývar z mäsa, prelisujeme cesnak, ochutíme soľou a chvíľu povaríme. Niekto aj mixuje, ja som nemixoval, mám rád strukoviny v kúskoch. Nakoniec pridáme podľa chuti majoránku.
-
6
Údené mäso nakrájame na plátky, pridáme k porcii kaše a ozdobíme osmaženou cibuľkou. Podávame s kyslou uhorkou a chlebom.
Vďaka za tip, s tou smotanou to skúsim... 👍
Tých zážitkov je viac.. za mojich čias sa chodilo na vojnu na 2 roky. Niekedy mám dojem že v dnešnej dobe by sa to mladým tiež zišlo...
My máme radi túto kašu zo zeleného-suchého hrachu.
Tiež ďakujem za pripomenutie.
Zelenina tam slúži len na prípravu vývaru. Už vyvarená sa vyhodila.