Hrachová kaša
Hrachová kaša s údeným mäsom (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Na vojne sme túto kašu volali betón. Nikto nechcel mať vtedy službu v kuchyni.* Lebo keď sa použité taniere so zvyškami kaše
naskladali na seba, a nejaký dobrák ich ešte stlačil, dostať ich od seba bola dobrá makačka... Táto kaša je však iná, nelepí, nie je
prehustená, a navyše je veľmi chutná. Podávať sa môže s čímkoľvek, najlepšia je však s údeným a kyslou uhorkou.
5 porcií |
30 minút príprava |
120 minút tepelná úprava |
Postup
- Hrach prepláchneme a namočíme na 8-12 hodín do studenej vody, najlepšie cez noc. Potom vodu zlejeme, zalejeme čistou vodou, povaríme 10 minút a zase zlejeme.
- Mäso uvaríme s koreňovou zeleninou, polovicou cibule a koreninami do mäkka, asi 2 hodiny, podľa množstva mäsa. Vývar si odložíme.
- Predvarený hrach zalejeme vývarom z mäsa, pridáme nakrájaný zemiak, štipku saturejky a uvaríme do mäkka.
- Na masti opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme 2 PL hladkej múky a opražíme zo zlatista.
- Túto zápražku pridáme do uvarenej hrachovej kaše, ktorá sa nám primerane zahustí. Podľa potreby pridáme vývar z mäsa, prelisujeme cesnak, ochutíme soľou a chvíľu povaríme. Niekto aj mixuje, ja som nemixoval, mám rád strukoviny v kúskoch. Nakoniec pridáme podľa chuti majoránku.
- Údené mäso nakrájame na plátky, pridáme k porcii kaše a ozdobíme osmaženou cibuľkou. Podávame s kyslou uhorkou a chlebom.