Hrachová kaša

Hrachová kaša s údeným mäsom (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Na vojne sme túto kašu volali betón. Nikto nechcel mať vtedy službu v kuchyni.* Lebo keď sa použité taniere so zvyškami kaše naskladali na seba, a nejaký dobrák ich ešte stlačil, dostať ich od seba bola dobrá makačka... Táto kaša je však iná, nelepí, nie je prehustená, a navyše je veľmi chutná. Podávať sa môže s čímkoľvek, najlepšia je však s údeným a kyslou uhorkou.

5
porcií
30 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Hrach prepláchneme a namočíme na 8-12 hodín do studenej vody, najlepšie cez noc. Potom vodu zlejeme, zalejeme čistou vodou, povaríme 10 minút a zase zlejeme.
  2. Mäso uvaríme s koreňovou zeleninou, polovicou cibule a koreninami do mäkka, asi 2 hodiny, podľa množstva mäsa. Vývar si odložíme.
  3. Predvarený hrach zalejeme vývarom z mäsa, pridáme nakrájaný zemiak, štipku saturejky a uvaríme do mäkka.
  4. Na masti opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme 2 PL hladkej múky a opražíme zo zlatista.
  5. Túto zápražku pridáme do uvarenej hrachovej kaše, ktorá sa nám primerane zahustí. Podľa potreby pridáme vývar z mäsa, prelisujeme cesnak, ochutíme soľou a chvíľu povaríme. Niekto aj mixuje, ja som nemixoval, mám rád strukoviny v kúskoch. Nakoniec pridáme podľa chuti majoránku.
  6. Údené mäso nakrájame na plátky, pridáme k porcii kaše a ozdobíme osmaženou cibuľkou. Podávame s kyslou uhorkou a chlebom.