Pečené hovädzie mäso

Hovädzie špikované so slaninou (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

4
porcie
30 minút
príprava
60 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Slaninu nakrájame na dlhé hranolčeky a pomocou špikovacej ihly ich na niekoľkých miestach preťahujeme cez celý kus mäsa. Ak ju nemáte, urobte do mäsa otvor nožom a potom do nich vtlačte zmrazené kúsky slaniny.
  2. Zvyšné hranolčeky slaniny nakrájame na kocky. Mäso dôkladne osolíme a okoreníme zo všetkých strán. V hrnci alebo v pekáči zahrejeme olej s nakrájanou slaninou a mäso na ňom zo všetkých strán opečieme. Potom mäso vyberieme a potrieme paradajkovým pretlakom.
  3. Do výpeku v hrnci pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu, zeler a cesnak. Pridáme bobkový list a jablkový mušt a privedieme do varu. Do zmesi vložíme opečené mäso, zakryjeme alobalom a dáme piecť na 60 minút do rúry vyhriatej na 190 °C.
  4. Ružičkový kel a šampiňóny očistíme. Kel sparíme vo vriacej osolenej vode a ihneď schladíme v studenej vode. Pred podávaním ho prehrejeme na 20 g masla a dochutíme cukrom, octom, soľou a korením. Očistené šampiňóny orestujeme na zvyšnom masle spolu s nakrájanou šalotkou. Dochutíme soľou a korením. Šampiňóny a ružičkový kel podávame s plátkami mäsa a prepasírovanou omáčkou. Pre elegantnejší vzhľad môžete mäso servírovať na tanieri preliate omáčkou a dozdobené čerstvými bylinkami, napríklad tymianom.