Pečené hovädzie mäso
Hovädzie špikované so slaninou (fotorecept)
Autor receptu: redakcia
4 porcie |
30 minút príprava |
60 minút na 190 °C |
Postup- Slaninu nakrájame na dlhé hranolčeky a pomocou špikovacej ihly ich na niekoľkých miestach preťahujeme cez celý kus mäsa. Ak ju nemáte, urobte do mäsa otvor nožom a potom do nich vtlačte zmrazené kúsky slaniny.
- Zvyšné hranolčeky slaniny nakrájame na kocky. Mäso dôkladne osolíme
a okoreníme zo všetkých strán. V hrnci alebo v pekáči zahrejeme olej s nakrájanou slaninou a mäso na ňom zo všetkých strán opečieme. Potom mäso vyberieme
a potrieme paradajkovým pretlakom.
- Do výpeku v hrnci pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu, zeler a cesnak. Pridáme bobkový list a jablkový mušt a privedieme do varu. Do zmesi vložíme opečené mäso, zakryjeme alobalom a dáme piecť na 60 minút do rúry vyhriatej na 190 °C.
- Ružičkový kel a šampiňóny očistíme. Kel sparíme vo vriacej osolenej vode a ihneď schladíme v studenej vode. Pred podávaním ho prehrejeme na 20 g masla a dochutíme cukrom, octom, soľou a korením. Očistené šampiňóny orestujeme na zvyšnom masle spolu s nakrájanou šalotkou. Dochutíme soľou a korením. Šampiňóny a ružičkový kel podávame s plátkami mäsa a prepasírovanou omáčkou. Pre elegantnejší vzhľad môžete mäso servírovať na tanieri preliate omáčkou a dozdobené čerstvými bylinkami, napríklad tymianom.
|