Hovädzie na zelenine
Hovädzie na zelenine

Hovädzie s omáčkou z koreňovej zeleniny

cesminaz - fotkacesminaz, 17. augusta 2017
Hovädzie s omáčkou z koreňovej zeleniny
Foto: cesminaz

Velmi jednoduché a chutné jedlo :-) Pre mňa vlastne taká zjednodušená hovädzia sviečková :-)

6-7
porcií

Suroviny

cca 1,5 kg
2 ks
5 ks
4 ks
1/4 ks
1 PL
podľa chuti
7 - 8 zrniečok
podľa chuti
2 l (na podliatie)
trocha
2 ks




Postup

  1. 1

    Potrebujeme cca 1,5 kg hovädzej nožiny.Ďalej potrebujeme 5 väčších mrkiev, 4 väčšie petržleny a 2 cibule. Ja som tentoraz mala veľmi hrubé mrkvy, tak som dala len 4. Petržlen mám zasa zo záhrady dosť malý a tenký, tak ten som dala o niečo viac. No a ešte 1/4 z 1 hlávky zeleru. Napokon si všetko pokrájame. Cibuľu na kocky, mrkvu, petržlen a zeler na menšie tenšie kúsky. Mäso si pokrájame na väčšie kusy...

    Hovädzie s omáčkou z koreňovej zeleniny - obrázok 1
  2. 2

    Do hrnca dáme trocha oleja, na ktorom zosklovatíme trocha osolenú cibuľu. Pridáme 1 PL papriky, pár sekúnd posmažíme a hneď pridáme mäso. Dobre ho osolíme, dáme 1/2 - 1 dl vody, premiešame, zakryjeme pokrievkou a necháme cca 15 minút na strednom ohni, aby si mäso od soli pustilo všetkú šťavu..

    Hovädzie s omáčkou z koreňovej zeleniny - obrázok 2
  3. 3

    Ked už má mäso dosť vlastnej šťavy, to trvá takých 15 minút, celé zalejeme s 2 l vody. Dáme soľ, celé čierne korenie a mletú rascu. Takto necháme variť, až kým mäso nebude mäkké. Ja som varila v kuchte 50 minút.

    Hovädzie s omáčkou z koreňovej zeleniny - obrázok 3
  4. 4

    Keď je mäso mäkké, pridáme nakrájanú zeleninu, 2 veľké bobkové listy a pomaly varíme, až kým nám zelenina nezmäkne. Pravdaže soľou a rascou medzitým môžeme dochutiť. Keď je zelenina už mäkká, povyberáme mäso a bobkové listy. Zeleninu a šťavu rozmixujeme do hladka ponorným mixérom..

    Hovädzie s omáčkou z koreňovej zeleniny - obrázok 4
  5. 5

    Napokon vrátime mäso späť do omáčky a premiešame. Týmto je vlastne jedlo hotové a môže sa podávať :-)

    Hovädzie s omáčkou z koreňovej zeleniny - obrázok 5
  6. 6

    Ja ju nezahusťujem ničím, ani múkou - nie je to vôbec potrebné. Rozmixovaná zelenina dosť zahustí omáčku. Jedine, kto chce, tak po vrátení mäsa ešte zjemní so smotanou a dá trochu prevrieť :-) To už je vec chuti. Cukor tiež nedávam, od koreňovej zeleniny je omáčka presne dosť sladká. Na konci si podľa chuti ešte môžeme dochutiť citrónovou šťavou.

    Hovädzie s omáčkou z koreňovej zeleniny - obrázok 6
  7. 7

    Ako prilohu som pripravila parenú knedľu..

    Hovädzie s omáčkou z koreňovej zeleniny - obrázok 7
  8. 8

    ...ale podľa chuti si môžete zvoliť aj inú prílohu :-)

    Hovädzie s omáčkou z koreňovej zeleniny - obrázok 8

Diskusia k receptu

cesminaz
Ja som tu na Vareche pred zverejnenim tohto receptu preštudovala dost receptov pod názvom "sviečková" a podla toho som sa "opovážila" dat mojmu jedlu tento názov. Ak by to niekto nemal v prehlade,tak tu je dost receptov na sviečkovú,ktoré sa líšia od seba. V jednej je slanina-v druhej nie,v jednej petržlen v druhej aj zeller,v jednej horčica,v druhej cukor,cukina,jedna je zahustená múkou a druhá zasa nie..A o mäse už ani nehovorím,to je už v každom recepte kto aké má doma. Takže fakt už neviem o čo tu vlastne ide.Je to smutné,ale tu na Vareche už nejde ani o recepty,ale o rýpanie za každú cenu :-( Ja akceptujem všetky názory a komentáre,aj aj to,ze každý si isté jedlo pripravý s malými zmenami podla svojej chuti.Nemám s tým žiadny problém,ale pravdaže ludia sme rôzny. @Radox1 kedže si u mňa "múku/lep" nenašiel,do niečoho si zakopnúť musel.No ale super :-) som rada,že som teba dokázala niečím novým prekvapiť. Pekný den vsetkým prajem :-)
cesminaz
@Dormella do českej kuchyne to zaradila redakcia,nie ja.Ale vdaka za komentar a typ na názov jedla :-)
lubo54
Pekné, chutné, lákavé jedlo na prvý pohľad, včítane úpravy. Nožina je podceňované mäso, ktoré keď sa správne a chutne upraví prekoná často "vyššie kvality" masa, ktoré sú na pultoch za farebnými "pultovými sklíčkami" a majú do čerstvosti a kvality niekedy dosť ďaleko. A ruku na srdce ...koľkí z Vás si dovolia pravú sviečkovú desať krát do roka ? Prečo neskúsiť chutnú alternatívu. A názov...napadlo ma moje obľúbené "čínske" ...kuracie generála Tso...nevidelo generála ani z ponorky. Ak viacerí kliknete na moje meno a nenájdete tu odo mňa recepty chyba nie je vo "vašom príjmači" :-) Len chcem podoktnúť, ze varím denne asi tak 55 rokov, na Varechu chodím zo zvedavosti a pre inšpiráciu (tej nie je nikdy dosť) a niečo o varení viem...to pre vrtákov. Cesminaz, Tvoje recepty sú super a z "mudrlantov" si ťažkú hlavu nerob :-) Hneď po prečítaní receptu som si ho uložil do obľúbených:-)
bubaya
A ja som sa práve chcela opýtať, prečo sa to nevolá falošná sviečková. No to by som si dala, celá diskusia o tom. Ja by som akurát dala to mäso v celku, nie na kocky.
1x haji
radox1
@Cesminaz (17.8.2017 12:57)

mylis sa,nezakopol.napisal som po lopate ako to je.je to novinka?je,lebo som sa u svieckovej este s touto kombinaciou nestretol.nazov svieckova som aj tak respektoval,a tak som to aj napisal:svieckova s ml.cervenou paprikou a bez smotany.
cesminaz
Milá @Haji dakujem :-) ,je to naozaj vyborné jedlo. @Bubaya :-) pre mňa je to sviečková-moja sviečková :-) Ja krájam mäso takto,nieje to na malé kocky,su to také väčšie kúsky.No ale to si uz kazdy prispôsobí :-) @Lubo54 dakujem ti pekne za tvoj mily komentar :-) Más uplnu pravdu,hovädzia nožina je fantastický kus mäsa.Ja z nej varim skoro všetko.Mäsko je jemné a rozplýva sa na jazyku :-) Naozaj sa s niektorími drahšími časťami nedá ani len porovnať :-) Pridám sem foto z netu o nožine-také malé info :-) Prajem ti pekny den.


1x haji
cesminaz
@Radox1 (22.8.2017 12:17)

Mňe tvoje slová zneli skôr ako sarkazmus.No som rada,ze si tvoje predošle slová upresnil :-)