Hovädzie mäso
Hovädzie mäso

Hovädzie na shiitake a judášovom uchu fotorecept

sracz - fotkasracz, 14. apríla 2021
Hovädzie na shiitake a judášovom uchu (fotorecept)
Foto: sracz

Variantov na prípravu mäsa s paletou húb je v slovenskej kuchyni nespočetne mnoho. Rád s voňavou zložkou jedál varím, ale oveľa radšej ich konzumujem. K čerstvým hubám slovenských hôr, lesov, lúk a strání sa tu veľmi ťažko dostanem. Nahradzujem ich hlivou ustricovou, crimini, portobellom a šampiňónmi. Nuž a sušené shiitake, maitake, či morels (smrže) nie sú problém. Ak môžem, nadstavujem ich našimi sušenými hríbmi, podpňovkami a dokonca aj strmuľkou inovaťovou, ktoré predsa len voňajú domovom.

4
porcie
30 minút
príprava
100-120 minút
tepelná úprava

Suroviny

240-250 ml (hríby, podpňovky a judášove ucho)
10-12 ks (klobúčiky)
600-700 g (plátky)
podľa potreby
podľa potreby
3-4 PL
240-250 ml (pokrájaná)
3-4 strúčiky
240-250 ml (pokrájaná)
240-250 ml (Roma, pokrájané)
Koreniny:
2-3 KL
1-1,5 ČL (jalovec)
1-1,5 KL (Nahrin)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na túto chuťovku nie je toho treba veľa a hovädzie mäso som kúpil už „naplátkované“.

    Hovädzie na shiitake a judášovom uchu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Stačilo ho už iba jemne vyklepať, po obidvoch stranách posypať soľou a čerstvo mletým čiernym korením a

    Hovädzie na shiitake a judášovom uchu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    opiecť na rozpálenom oleji a potom vybrať na pomocnú tácňu.

    Hovädzie na shiitake a judášovom uchu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vo výpeku do „sklovita“ podusiť pokrájanú cibuľu.

    Hovädzie na shiitake a judášovom uchu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Čas využiť na pokrájanie, už cez noc namočených sušených húb „klobúčiky shiitake a wood ear (judášove ucho)“, dobrú hrsť našich sušených hríbov a podpňoviek stačilo namočiť krátko pred začiatkom varenia, ku ktorým som pripravil aj

    Hovädzie na shiitake a judášovom uchu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pokrájané paradajky, hrubostennú papriku a potrebné koreniny, ktoré som

    Hovädzie na shiitake a judášovom uchu (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    po orestovaní cibule pridal do hrnca.

    Hovädzie na shiitake a judášovom uchu (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po premiešaní nasledovali pokrájané huby („nožičky“ shiitake budem mlieť na prášok, až ho budem potrebovať) a po zmiešaní aj

    Hovädzie na shiitake a judášovom uchu (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pokrájaná paprika, paradajky a pretlačený cesnak.

    Hovädzie na shiitake a judášovom uchu (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Premiešať, 6-7 minút podusiť, aby sa prepojili chute.

    Hovädzie na shiitake a judášovom uchu (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Zaliať vodou z namočených húb, doplnenou asi 500 ml hovädzieho vývaru (ak by som ho nemal, postačila by aj horúca voda), podľa poučenia mojich „dobrých víl“ posypať ML „sódabiki“, t. j. jedlej sódy bikarbóny na rýchlejšie zmäknutie mäsa a na 96 minút, než sa mäso na malom ohreve podusilo, som mal pokoj a kľud.

    Hovädzie na shiitake a judášovom uchu (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Podával som tentoraz s ryžou basmati, ale ako príloha môže byť bársčo, hocičo i ledačo!

    Hovädzie na shiitake a judášovom uchu (fotorecept) - obrázok 12
Recept je zaradený do kategórií:
Hovädzie mäso, Huby, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Dusené

Diskusia k receptu

zahra
Je sezona smrckov, to by bola vona!