Hovädzie mäso s rajčinovou omáčkou a knedľou fotorecept

evusik - fotkaevusik, 12. júla 2010
Hovädzie mäso s rajčinovou omáčkou a knedľou (fotorecept)
Foto: evusik

Toto jedlo je nerozlučne späté s mojim detstvom. V nedeľu mama uvarila hovädziu polievku, mäso vybrala, nakrájala na plátky k tomu spravila rajčinovú omáčku, Zobraziť celý popisToto jedlo je nerozlučne späté s mojim detstvom. V nedeľu mama uvarila hovädziu polievku, mäso vybrala, nakrájala na plátky k tomu spravila rajčinovú omáčku, knedľu a obed bol hotový. Dnes ani neviem či to ešte niekto varí.

Suroviny

1 kg
100 g
3-4 ks
10 ks
2-3 ks
Omáčka:
1 kg
2-3 ks
0,5 kg
2-3 ks
kúsok
2-3 ks
4-5 strúčkov
2 ks
2-3 PL
Knedľa:
600 g
3-4 dl
1 ks
0,5 dl
1 kocka
1 ČL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Ja oproti pôvodnému receptu nevarím polievku a jedlo robím zo stehna, ale použiť môžete akékoľvek hovädzie mäso. Mäso umyjeme a prešpikujeme obyčajnou údenou slaninkou. Medzitým si dáme variť vodu do ktorej sme pridali bobkové listy, celé čierne korenie, celé nové korenie a soľ.

    Hovädzie mäso s rajčinovou omáčkou a knedľou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso sprudka opečieme zo všetkých strán aby sa zatiahlo.

    Hovädzie mäso s rajčinovou omáčkou a knedľou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Opečené mäso vložíme do vriacej vody . Varíme až kým mäso nezmäkne. Ja som ho varila asi 30 minút v tlakovom hrnci.

    Hovädzie mäso s rajčinovou omáčkou a knedľou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Uvarené mäso zabalíme do alobalu a odložíme.

    Hovädzie mäso s rajčinovou omáčkou a knedľou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zeleninu očistíme, nakrájame na väčsie kusy, rajčiny rozpolíme, papriku zbavime jadierok. Výborné je pridať červenú repu, tá dá omáčke krásnu farbu.

    Hovädzie mäso s rajčinovou omáčkou a knedľou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zeleninu uvaríme vo vývare z hovädzieho mäsa z ktorého sme najskôr odstránili bobkový list a ostatné koreniny. Vývar ochutnáme ak je málo slaný prisolíme, prípadne okoreníme.

    Hovädzie mäso s rajčinovou omáčkou a knedľou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď je zelenina uvarená úplne do mäkka časť vývaru odoberieme a odložíme, v prípade potreby ho použijeme na zriedenie omáčky.

    Hovädzie mäso s rajčinovou omáčkou a knedľou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zeleninu rozmixujeme, pridáme rajčinový pretlak, alebo drvené rajčiny, necháme prevariť. Dochutíme cukrom a následne podľa vlastnej chuti prisolíme, okoreníme mletým čiernym korením.

    Hovädzie mäso s rajčinovou omáčkou a knedľou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Z kvasníc, cukru a trocha mlieka si pripravíme kvások....

    Hovädzie mäso s rajčinovou omáčkou a knedľou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a zamiesime nelepivé cesto, zakryjeme preklopenou miskou, alebo útierkou a necháme vykysnúť

    Hovädzie mäso s rajčinovou omáčkou a knedľou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Z vykysnutého cesta urobíme 2-3 podlhovasté knedle. Ja ich parím v parnom hrnci cca 18-20 minút.

    Hovädzie mäso s rajčinovou omáčkou a knedľou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    A už môžeme servírovať. Dobrú chuť.

    Hovädzie mäso s rajčinovou omáčkou a knedľou (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

sandratamer
uau. To je aká omáčka, to by mi asi nenapadlo. To je normálne sviečková omáčka s paradajkami. Už to vidím, hrče až za ušami... Super recept! :-)
michsamant
evusik! ja uz ani neviem ako este inak ta mam pochvalit :))) okrem ineho robis krasne knedle!
mamatata2
Waw! Tá omáčka je famózna. Žiadny bešamel na začiatok, len čistá zelenina vo vývare. Musí to mať krásnu vôňu i chuť. Knedľu nedokážem ( aspoň zatiaľ) , ale to ostatné skúsim.
tatranka
Ohromný recept,krásne spracovaný,nafotený.Veru by som si z veľkou chuťou dala.Mám túto kombináciu veľmi rada.
janger
Veru, na take masko si pamatam. Ja som ho mala rada s chrenom. Tie knedle su krasne.
enerrgizer
výborné, pekné a nové, takto som paradajkovú ešte nepripravoval a je to dobrý nápad...
evanaaa
Aj mne to trocha pripomína sviečkovú bez smotany, ale je to zasa niečo nové do všedných dní. Ja mám z Ćiech taký polotovar na sviečkovú, v pohári zeleninové pyré a chcela som niečo pripraviť z toho ale bez smotany, tak tu mám inšpiráciu. Druhýkrát si ale zeleninu uvarím čerstvú. Aj s tým mäskom.
frezia68
Ej,ale dobrotka.Zvykla som robiiť paradajkovú,varené mäso móčing,z ktorého robím výbornú polievku a tá kliška z polievky k omáčke.....ale Tvoja je veľmi vylepšená-urobím :-)))
evusik
ďakujem za pekné komenty. Toto jedo je ako mnohé iné - dá sa spraviť precízne, povedala by som, že sviatočne, ale dá sa spraviť aj jednoducho. Stačí mäso z polievky, knedľa z obchodu a omáčka z rajčinovej šťavy (dostať kúpiť a je veľmi dobrá len tak na pitie), alebo z drvených paradajok stačí prevariť a ochutiť. Je to rýchle a dobré.
evusik
takúto rajčinovú omáčku robila moja mama, vtedy nebolo také jednoduché ísť do obchodu a kúpiť na čo si človek zmyslí, tak ju varila zo zeleniny z našej záhradky a ja keď mám čas tak ju varím tak isto, výborná je aj k plnenej paprike, len tam dávam aj feferónku aby bola pikantnejšia.
honestka
ano-jedlo z detstva a veru ja ho robievam, hoci omacky menim. Hovadziu polievku mame radi, maso je tu kvalitne, takze "detstvo" pokracuje... ked nie je cas na knedlu je to s varenym zemiakom.
jody
Krásne! Priam famózne. A tá omáčka ma dostala, fakt, hrče za ušami. :-)
ajuska155
moja mamina to robieva, len ja nemam rada varené hovädzie , ale ako tak pozerám moj priateľ ide očami zjesť monitor , čiže už viem čo najbližšie varím ........ja si dám aspoň omáčku :D:D
evanaaa
Paradajkovú s hovädzím mám ináč rada, ale takú obyčajnú, klasickú a mám ju radšej s chlebom, len môj muž chce niekedy knedlu. Neviem prečo, ale robievam ju častejšie v zime.
jezibabka1
no perfiš, takto som omáčku ešte nerobila, recept uložený a najbližšie urobím, mňam:) a knedle už viem aj ja , len su chuďatká trošku divotvornych tvarov :)))
budkar
Ja využijem výpek na základ omáčky tak, že v ňom osmahnem na kocky nakrájanú cibuľu a po doliatí vývaru varím zeleninu. Ostatný postup zhodný.
marianna76
Super, super, toto milujem, aspoň mám väčší dôvod kúpiť si tlakový hrniec. Ďakujem. Aj za ten parný hrniec, takto ho aspoň viac využijem.
sjuz
no áno, toto vyzerá nádherne, milujem hovädzie s rajčinovou a knedľu :)
krásne urobený postup, aj napísaný recept:) aj fotky:),evusik!
coldbery
Ja to robím ako naša staré mami...v nedeľu je hovädzia polievka ...mäsko sa vyberie a urobí sa druhe jedlo ako to píšaš ty.....je to dobrota :-)))
alzbetka2
mne sa tento recept tiež veľmi páči, takto som ešte nerobila, len tak jednoduchšie. je to síce tiež dobré, ale takto to musí byť vynikajúce.je aj pekne nafotený a napísaný, super.
helca103
dobrý nápad,už som to velmi davno nerobila je to naozaj veľká mňamka.........
ludar
presne tak sa to robilo aj u nás, mäsko z nedeľnej polievky sa využilo v pondelok s rôznymi omáčkami, ja som mala najradšej chrenovú a rajčiakovú, vďaka
kavicka001
Mne sa stále nedarí urobiť knedľu na úrovni a to už mám teda dosť rokov a skúseností. Ako zakliate buď poriadne nevykysne, alebo je z toho taký mokrý vecheť, asi sa to nikdy nenaučím. Pritom všetky moje kolegyne tvrdia aké je to jednoduché.
evusik
@kavicka001 tak v tomto ti asi nepodarím, bohužiaľ.... nie som taký odborník, pretože ja knedľu doma robím relatívne krátko, odkedy som si kúpila parný hrniec, vtedy som vyskúšala, hneď prvá sa podarila a od vtedy robím doma a musím povedať, že sa mi podarili všetky... skús založiť diskusiu, napísať ako robíš a čo sa ti nedarí a verím, že sa nájde veľa kuchárok ktoré ti poradia :-)
tuja
velmi dobre kazdy to robi inak ale to je super
2010
@evusik , v sobotu rano som bol rozhodnuty ze idem podla tvojho klasickeho vyborneho receptu, mal som kus lacnejsieho pliecka , na poslednu chvilu som menil ze oni nechcu polievku ( u nas je stale cez 30 ), tak som zmenil na stary taliansky Stracotto di Manzo alla Fiorentina, kde hovadzie v celku je dusene v paradajkovej stave a zelenine. Vysledok podobny ale postup uplne iny.( omacku sa mi nechcelo mixovat ).



evusik
@2010 vyzerá to výborne.... ja robím možno niečo podobné, do liatinového pekáča dám veľa koreňovej zeleniny, cibule, rozporcované kurča a celé to zalejem rajčinovou šťavou a dám na 1,5 hod. do trúby a hotovo, podávam s cestovinou a môj muž to má veľmi rád. A tvoj recept s hovädzím by mu tiež veľmi chutil, on má totiž všetko rajčinové veľmi rád :-) mimochodom, krásny tanier :-)
pacik
Až dnes som objavila tvoj recept, omáčka musí byť skvelá, čím skôr uvarím. A k úvodu, my nemáme veľmi radi mäso v polievke, väčšinou skončí tak, ako kedysi u mojej maminky, v pondelok v omáčke. A určite vyskúšam aj recept z predchádzajúceho komentu :-)
rulik
tiež mi to pripomenulo mladosť,mama tiež varila mäso v polievke,akurát moje spomienky sú na tvrdé mäso,teraz to varím podobne,ale so zeleninou to nabudúce vyskúšam
bibbina
dnes som to varila- úžasnééé, milujem veľa zeleniny a hovädzie mäsko tiež :)
gabika601
Priateľ toto jedlo miloval z detstva. Ja sa priznám, že som ho predtým nikdy nejedla :) Vyskúšala som ho včera. Veľmi dobré. Len omáčka mi viacej pripomínala sviečkovú bez smotany (aj priateľovi). Takže nabudúce budem variť asi klasickú rajčinovú omáčku z pretlaku a rajčín maximálne. Ale inak veľmi pekne ďakujem za recept. Aspoň som zasa niečo nové vyskúšala. :)
janulik64
Aj ja robim klasicku rajčinovu ale dávam aj kusok celej škorice
vyvarit ,dá tomu taku zvláštnu chut fajnovu..
dajanca
musím poďakovať za recept na omáčku, je skvelá... už som ju robila niekoľko krát a chutí mi ešte viac než klasická rajčinová omáčka, ktorú mám veľmi rada, ale posledné roky som z nej dostávala záhu a to z tejto nikdy nemávam... ešte raz vďaka @evusik :-)
airam13
Ďakujem za super receptik :-) výborná mňamka- práve si pochutnávame... Odteraz paradajková omáčka len podľa Vášho receptu :-)
elucia
fantastický recept, nie ako tie hnusné múkové omáčky... toto je proste EXCLUSIVE MŇAMKA...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia