Jogurtová knedľa fotorecept

janaalizibolenova - bez fotkyjanaalizibolenova, 14. októbra 2010

Tento recept mám z internetu (nepamätám si už presne zdroj) a je to zatiaľ najlepšia knedľa, akú som robila.

60 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

2,5 hrnčeka
1/2 hrnčeka vlažné
1/2
1/2 ČL
1-1,5 ČL
1
1
 alebo olej -trošku




Postup

  1. 1

    Pripravíme si kvások z droždia, trochy cukru, múky a vlažného mlieka. Nie celého! Len toľko, aby nám z droždia, múky, cukru a mlieka vznikla akoby kašička, ktorú necháme vzísť. Ak použijeme sušené droždie, môžeme ho priamo nasypať k múke, nie je potrebné robiť kvások.

  2. 2

    K múke pridáme soľ, cukor a biely jogurt, ktorý by nemal byť studený, priamo vytiahnutý z chladničky. Jogurt, ktorý som dávala mal 100g.

    Jogurtová knedľa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme vajíčko a 1/2 hrnčeka vlažného mlieka.

    Jogurtová knedľa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vypracujeme kompaktné cesto, zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť minimálne 30 minút.

    Jogurtová knedľa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po vykysnutí vyklopíme cesto na dosku, poriadne prehnietime a vytvarujeme knedľu. Z uvedenej dávky by mali výjsť dve knedle, ja som robila z menšej dávky len jednu knedličku.

    Jogurtová knedľa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Knedle prikryjeme utierkou a necháme odpočívať ešte 10-15 minút. Medzitým si pripravíme veľký hrniec s parákom. Do hrnca dáme toľko vody, aby nepresahovala nad parák. Vodu privedieme do varu a na parák dáme papier na pečenie.

    Jogurtová knedľa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď voda v hrnci vrie, dáme do hrnca na papier nakysnutú knedľu. Hrniec prikryjeme a knedľu paríme 20 minút.

    Jogurtová knedľa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po 20 minútach knedľu vyberieme a potrieme ju maslom, prípadne olejom a necháme vychladnúť.

    Jogurtová knedľa (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ak nevieme vydržať, kým knedľa vychladne, krájame/režeme ju niťou. Trpezliví môžu neskôr aj nožom. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

elisticka
@Janaalizibolenova ta knedlicka vyzera vyborne este som takto nerobila vyskusam a ten papier je super aspon nemusim drhnut kridelko a neprilepi sa knedla.ale by ma nenapadlo ze cez ten papier sa tak dokaze krasne urobit:-))ukladam do KK
janaalizibolenova
@elisticka dakujem, ked robim tuto knedlu som schopna ju sama "zozrat" hned, kym je este horuca, papier je veru v tomto pripade velky pomocnik, lebo ked sa nan aj knedľa nalepí, veľmi rýchlo sa dá dať preč, parak je pekny cisty, len sa oplachne vo vode a je umyty a knedlicka veru aj cez papier krasne naparena, az mi bol hrniec maly, tak narastla :-D a to som zobrala ten najvacsi, co doma mam :-D
emica
super knedlik vydaril sa ti a ten papier ten nema chybu velka pochvala za napad
janger
No tusim sa aj ja niekedy odvazim na tu knedlu! Este som nerobila. Len parene buchty, a tie sa mi parkrat uplne splasli. :-(! Zaujimave s tym jogurtom. Vyzera vyborne, nie je trosku tuhsia, ako ""normalna"" knedla? Ten papier netreba poprepichovat?
janaalizibolenova
@janger , co si pamatam, ked som naposledy na slovensku jedla knedlu kupovanu, tak prave ta z obchodu sa mi zdala byt "tuhsia", taka ubita,a strasne sa mrvila, tuto knedlu som uz robila aj tak, ze som ju varila vo vode, lebo som vtedy este nemala parak, a tiez sa pekne vydarila, bola mnamkova a papier urcite netreba poprepichovat, naparila sa aj bez toho a okrem ineho, robila som aj bezjogurtovu knedlu a ta mi az tak nechutila, ako tato :-)
frezia68
Ďakujem za nový recept,aj nápad s tým papierom,tiež by som nemyslela,že cez papier sa tak pekne uvarí.
danculka
Papier potešil aj mňa,a knedľu si mala ozaj peknú,uložímsi ju.
alexdidi
Ďakujem za nový nápad - papier i jogurt - určite vyskúšam. Tá Tvoja vyzerá krásne....
xanadu1955
Knedle domáce mám rada ale mne sa skoro nikdy nevydarili fantasticky ich robievala moja mamička ale tento recept vyzerá úžasne tak skúsim možno už to raz konečne vyjde
janaalizibolenova
@xanadu1955 tento recept som robila ako prvy, ked som sa odhodlala na knedlu domacu, potom som skusila este jeden, ale ani zdaleka sa nevyrovnal tomuto, tak dufam, ze sa vydari, drzim palce...
jerica
Janka , krásne sa ti vydarili, už vidím ako si ich budem mastiť s kačacou masťou, (hamba cholesterolu). (KK)
aja1616
@janaalizibolenova inšpiroval ma tento Tvoj recept. Preto vždy používam do cesta na knedle jogurt a keď nemám, tak použijem kyslú smotanu alebo cmar ako náhradu. Knedle sú oveľa lepšie a aj krásne držia tvar, no proste super. A ten nápad s tým papierom na pečenie - paráda.:)))) Ď.
nadia56
tento recept ukladam a urcite vyskusam, robim len domace knedle ale bez jogurtu,
mas ich krasne, chvalim,
papier na pecenie je vyborny napad, ja ho pouzivam vsade kde sa len da, do parneho hrnca ked parim knedle,ryby alebo zemiaky, pri peceni francuzskych zemiakov a masa v rure, pri vareni v pomalom hrnci, ked sa dovari papier vyhodim a riad netreba drhnut, zvlast po peceni, a este drobnost, aby papier pekne drzal tvar napr. v tortovej forme, papier namocim vo vlaznej vode, na chvilocku zabalim do utierky aby neboli na nom kvapky vody a mozem krasne vystlat formu alebo aj pekacik,
pekny den vsetkym :-)
jerica
Janka , Tvoj receptík na knedľu je vyskúšaný aj s pochvalou , pozdravujem :-)) @nadia56 dobrý návrh na vylepšenie práce s pečiacim papierom!! :-))
jerica
robila som pred týždňom , aj s tým pečiacim papierom , urobila som si dečku, vystrihla do kruhu a vystrihovala očká ako na vzor dečky:-))para prechádzala a pritom parákové sito som nemusela čistiť od cesta :-))
Janka , keď to robím spomeniem si na Teba a Tvoju bacuľku:-))



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia