Foto: janaalizibolenova
Tento recept mám z internetu (nepamätám si už presne zdroj) a je to zatiaľ najlepšia knedľa, akú som robila.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Pripravíme si kvások z droždia, trochy cukru, múky a vlažného mlieka. Nie celého! Len toľko, aby nám z droždia, múky, cukru a mlieka vznikla akoby kašička, ktorú necháme vzísť. Ak použijeme sušené droždie, môžeme ho priamo nasypať k múke, nie je potrebné robiť kvások.
- 2
K múke pridáme soľ, cukor a biely jogurt, ktorý by nemal byť studený, priamo vytiahnutý z chladničky. Jogurt, ktorý som dávala mal 100g.
- 3
Pridáme vajíčko a 1/2 hrnčeka vlažného mlieka.
- 4
Vypracujeme kompaktné cesto, zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť minimálne 30 minút.
- 5
Po vykysnutí vyklopíme cesto na dosku, poriadne prehnietime a vytvarujeme knedľu. Z uvedenej dávky by mali výjsť dve knedle, ja som robila z menšej dávky len jednu knedličku.
- 6
Knedle prikryjeme utierkou a necháme odpočívať ešte 10-15 minút. Medzitým si pripravíme veľký hrniec s parákom. Do hrnca dáme toľko vody, aby nepresahovala nad parák. Vodu privedieme do varu a na parák dáme papier na pečenie.
- 7
Keď voda v hrnci vrie, dáme do hrnca na papier nakysnutú knedľu. Hrniec prikryjeme a knedľu paríme 20 minút.
- 8
Po 20 minútach knedľu vyberieme a potrieme ju maslom, prípadne olejom a necháme vychladnúť.
- 9
Ak nevieme vydržať, kým knedľa vychladne, krájame/režeme ju niťou. Trpezliví môžu neskôr aj nožom. Dobrú chuť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
mas ich krasne, chvalim,
papier na pecenie je vyborny napad, ja ho pouzivam vsade kde sa len da, do parneho hrnca ked parim knedle,ryby alebo zemiaky, pri peceni francuzskych zemiakov a masa v rure, pri vareni v pomalom hrnci, ked sa dovari papier vyhodim a riad netreba drhnut, zvlast po peceni, a este drobnost, aby papier pekne drzal tvar napr. v tortovej forme, papier namocim vo vlaznej vode, na chvilocku zabalim do utierky aby neboli na nom kvapky vody a mozem krasne vystlat formu alebo aj pekacik,
pekny den vsetkym :-)
Janka , keď to robím spomeniem si na Teba a Tvoju bacuľku:-))