Foto: petravoska
Holubky nie sú len jedlo, je to tradícia. Už tradične sa na východe pri rôznych príležitostiach podávajú holubky. Jednou z najdôležitejších, a to vám Zobraziť celý popisHolubky nie sú len jedlo, je to tradícia. Už tradične sa na východe pri rôznych príležitostiach podávajú holubky. Jednou z najdôležitejších, a to vám každý východniar potvrdí, je svadba. Hovorí sa: Ňe je poriadne vešeľe bez holubkoch. Dá sa povedať, že neponúknuť hosťom na poriadnej východniarskej svadbe holubky je trapas. Dokonca sa podávajú v presne určenom čase. Ako posledné jedlo. Po holubkoch sa už slušní hostia postavia a idú domov. Veď ako sa hovorí: V najlepšom treba skončiť! :)
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Z kapusty vyrežeme hlúbik. Za najlepšiu kapustu sa považuje letná kapusta, ktorá má ploský tvar, neviem, aká je to odroda. Ale dá sa použiť aj zimná, ak nie je príliš hrubolistá. Voľakedy sa bežne nakladali do suda s kyslou kapustou aj celé hlávky kapusty a v zime sa z nej potom pripravovali holubky. A sú výborné, mala som tú čeť aj také ochutnať.
-
2
Do vriacej vody vložíme kapustu a postupne, ako listy mäknú, orezávame ich a kapustu opäť vložíme do vody, až pokým neorežeme posledné použiteľné listy. Ani by ste neverili, aké mini holubky až sa dajú zakrútiť. Dokonca pravé vešeľove sú maličké jednohubky.
-
3
Kapustu potom zbavujeme hrubých častí. Veľké listy zároveň prerežeme na polovicu. Pozor, nič sa nevyhadzuje. Odrezky sa pokrájajú na drobno a potom sa vložia ku holubkom do hrnca.
-
4
Medzitým si pomelieme mäso, upražíme cibuľu na oleji a keď ju odstavíme posypeme ju červenou paprikou. Ryžu obaríme vriacou vodou cez sitko. Všetko dáme do jednej misky, pridáme pretlačený cesnak, soľ a čierne korenie, takisto jednu plechovku (malú) paradajkového pretlaku a olej a poriadne zmes vymiešame. Potom ju necháme chvíľku postáť a ak treba zase okoreníme. Na svadby sa zvykne používať aj hovädzie mäso, potom sa namiesto pliecka použije prerastený bôčik, aby zmes nebola suchá. Čo sa týka pomeru mäso - ryža platí zásada na 2/3 mäsa použiť 1/3 ryže. Treba totiž rátať s tým, že mäso pri varení stratí objem a zároveň ryža ho získa.
-
5
Krútenie holubkov pred svadbou, keďže tam sa ich poje požehnane je spoločenská udalosť. Večer pred svadbou sa dodnes ženy z rodiny (nevestinej, pretože nevestina matka zodpovedá za holubky na valalskym vešeľu) schádzajúi a krútia holubky. Existujú aj profesionálne babky krutičky, ktoré vám zakrútia holubky tak, že nenájdete ani minimány rozdiel medzi prvým a posledným. Tie si potom rodina môže objednať na zakrúcanie na svadbu. Takže musíte uznať, že je to veľká vec, taký holubok. Krútenie holubkov krok po kroku: 1. Kapustu si položíme na dlaň a vložíme plnku (nie príliš veľa)
-
6
2. Krútime tak, aby vznikol lievik.
-
7
3. a krútime
-
8
a krútime :)
-
9
4. vrchnú časť kapusty prstom zastrčíme do vnútra
-
10
5. finálny holubok
-
11
Je dôležité vedieť ich aj poukladať do hrnca. Ak ich totiž správne uložíte nerozpadnú sa ani bez záťaže. V tom nie som veľký odborník, preto používam fintu, teda na vrch položím tanier a zaťažím ho pohárom naplneným vodou. Tým zabezpečíme to, že sa holubky nebudú pri vrení omáčky hýbať a ostanú uzavreté. Ukladajú sa napr. aj takto:
-
12
Holubky zalejeme pretlakom rozmiešaným s vodou. Pridáme k tomu rascu a trochu soli. Zalejeme ich tak, aby boli všetky pod vodou a napokon ich na miernom plameni (ak máme hrniec s tenkým dnom, treba použiť aj platňu) varíme približne 1 hodinu a 20 min. a či sú už hotové zistíme tak, že ochutnáme. :)
-
13
a tu je výsledok:
ale skúšať treba, aj keď sa netrafíš, možno nakoniec budú lepšie tie tvoje :)
veľmi pekné si tu vložila tento recept,, poznám ženy aj 50-ročné vychodňarky a nevedia varíť tie naše vychýrene HOLUBKY..ja tak isto varím ale nemám ich rada s cesnakom davám tam popraženú cubuľu...aj u nás tradične -na každej oslave muša buc toto naše holubky... a to nevešele kec holubky nedavali...
aj ja chválim pekne urobený recept, dobré fotografie, informácie navyše ... :-))
OK-Prst hore!
varecha.pravda.sk/recepty/vianoce-v...
chorvatskufotorecept/23268-recept-html
A tie spôsoby prípravy: z kyslej celej hlávkovej kapusty, lievikovité zakrúcanie ....... no paráda, ste veľmi šikovné kuchárky!
Tak nech sa Ti podará, keď už si sa nadrel jako kóň ;-)