Pralinkové rezy fotorecept
Obľúbené na svadbách, väčších oslavách, vhodné na blížiace sa sviatky. Odmerkou je polievková lyžica.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
Korpus tmavý: | |
10 ks |
|
10 PL |
|
10 PL |
|
10 PL horúca |
|
1 bal. |
|
2-3 PL preosiate |
|
Korpus svetlý: | |
6 ks |
|
6 PL |
|
6 PL |
|
6 PL horúca |
|
1/2 bal. |
|
Na potretie korpusu: | |
|
|
Krém: | |
250 ml |
|
5 PL |
|
1 bal. |
|
0,4 ml |
|
1 PL |
|
300 g čerstvé zmäknuté |
|
Poleva: | |
200 g (horká, mliečna) |
|
200 ml (16, 18 alebo 30%) |
|
Postup
-
1
Suroviny na tmavý korpus.
-
2
Žĺtky, práškový cukor vymiešame do hladka a postupne po lyžiciach pridávame horúcu vodu.
-
3
Našľaháme hustú žĺtkovú penu, do ktorej po častiach vmiešame preosiatu múku, prášok do pečiva a kakao. Nakoniec varechou vmiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov.
-
4
Plech 25x35 cm, boky vymastíme maslom, vysypeme múkou s spodnú časť vyložíme papierom na pečenie. Vylejeme pripravené cesto, ktoré rovnomerne rozotrieme.
-
5
Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov 25-30 minút.
-
6
Rovnakým spôsobom postupujeme aj pri upečení svetlého korpusu. Pečieme na 190 stupňov 20 minút.
-
7
V mlieku rozmiešame pudingový prášok, vlejeme do hrnca a za stáleho miešania uvaríme hustý puding, ktorý prelejeme do sklenenej misy, zakryjeme fóliou na potraviny a necháme vychladnúť.
-
8
Vychladnutý puding mixérom rozmixujeme, pridáme kakao, rum a po častiach zašľaháme zmäknuté maslo.
-
9
Tmavý aj svetlý korpus prekrojíme na polovice. Na spodný tmavý nanesieme polovicu krému rozotrieme, uhladíme.
-
10
Položíme časť svetlého korpusu, ktorý potrieme ríbezľovým lekvárom.
-
11
Položíme časť svetlého korpusu, na ktorý nanesieme zvyšok krému rozotrieme, uhladíme. Na vrch položíme druhú časť tmavého korpusu, zľahka pritlačíme a zaťažíme. Dáme do chladničky stuhnúť.
-
12
Po stuhnutí vrch potrieme ríbezľovým lekvárom. Čokoládu polámeme na menšie kúsky a rozpustíme vo vodnom kúpeli. Stiahneme z vodného kúpeľa, pridáme kyslú smotanu a vymiešame do hladka.
-
13
Polevu nanesieme na zákusok a necháme stuhnúť.
-
14
Po stuhnutí boky upravíme a nakrájame rezy. Dobrú chuť.
Diskusia k receptu