Dedičstvo predkov:
Syrek alebo aj hrudka, to je tradičná veľkonočná špecialita. Ako si ho urobiť a na čom si dať záležať?

Veronika Lucáková, 11. apríla 2025     5 minút čítania

Na jeho prípravu toho veľa nepotrebujete, nebude však hotový hneď. O to viac si potom vlastnoručne pripravený syrek vychutnáte.



Foto: Shutterstock

Veľká noc na Slovensku sa nezaobíde bez tradičných jedál, ktoré sú nielen gastronomickým, ale aj kultúrnym dedičstvom našich predkov. Jednou z najviac obľúbených veľkonočných špecialít je syrek, známy aj ako hrudka. Tento domáci vaječný syr sa pripravuje predovšetkým na východe a strede Slovenska a je neodmysliteľnou súčasťou sviatočnej obradnej hostiny.

Sviatočné veľkonočné raňajky

Syrek sa tradične pripravoval najmä na východe Slovenska v katolíckych rodinách na Bielu sobotu spolu s ostatnými jedlami určenými na posvätenie v kostole. Jeho hlavným symbolickým významom je nový začiatok a hojnosť, ktoré prichádzajú s Veľkou nocou.

Tento jemný, vajíčkový syr sa podával na raňajky na Veľkonočnú nedeľu, často spolu s údenou šunkou, chrenom a domácim chlebom, čo tvorí harmonickú kombináciu chutí.



Foto: Pravda - Robert Hüttner


Ako sa pripravuje

Tradičný syrek sa vyrába z vajíčok, mlieka a zo soli. Postup jeho prípravy je jednoduchý, no vyžaduje trocha trpezlivosti a precíznosti.

Suroviny: 1 liter plnotučného mlieka, 10 vajec, 1 ČL soli, 1 ČL cukru (voliteľne, pre mierne sladkastú verziu), štipka muškátového orieška alebo mletého čierneho korenia (podľa chuti)

Postup:
1. V hrnci na miernom ohni zohrejte mlieko. V samostatnej miske rozšľahajte vajcia so soľou (a cukrom, ak chcete jemne sladkú verziu).
2. Keď mlieko dosiahne bod varu, pomaly do neho za stáleho miešania prilejte rozšľahané vajcia. Miešajte nepretržite, až sa zmes "zrazí", teda vytvorí hrudky.
3. Keď sa vyzrážané hrudky oddelia od srvátky, zložte hrniec z ohňa. Zmes preceďte cez plátno alebo jemné sitko a vytlačte prebytočnú tekutinu.
4. Plátno s hrudkou pevne zviažte do tvaru gule alebo valca a nechajte odkvapkať na chladnom mieste aspoň 6 hodín. Skladujte v chladničke.



Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Spravte si rôzne chuťové variácie

Aj keď tradične sa pripravuje jemne slaný alebo mierne sladkastý syrek, existujú aj iné varianty, ktoré si môžete vychutnať:
Bylinkový syrek – pridajte do vajíčkovej zmesi čerstvé bylinky ako je nasekaná petržlenová vňať, pažítka alebo kôpor.
Pikantný syrek – ak ste milovníkmi ostrejších chutí, primiešajte nasekané čili papričky alebo drvené čierne korenie.
Údený syrek – po vytvarovaní a odkvapkaní sa syrek môže aj jemne zaúdiť, teda za predpokladu, že máte domácu udiareň.

Na čo by ste nemali zabudnúť pri príprave

1. Použite kvalitné čerstvé vajíčka, najlepšie domáce alebo bio a plnotučné mlieko pre najlepší výsledok.
2. Nezabudnite na nepretržité miešanie, aby sa zmes rovnomerne zrazila.
3. Pri lisovaní v plátne syrek dobre utiahnite, aby si udržal kompaktný tvar.
4. Ak chcete docieliť peknú zlatistú farbu, pridajte do zmesi štipku kurkumy. Niekde namiesto soli a aj kvôli farbe pridávajú tradičnú vegetu.

Ďalšie inšpirácie, ako pripraviť syrek nájdete v týchto receptoch:





ANKETA: Ochutnali ste už niekedy syrek?

83,3%



16,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist