Punčové rezy
Punčové rezy

Punčové rezy podľa Jožky Zaukolcovej

Jozefína Zaukolcová
cukrárka, včera 13:00
Punčové rezy podľa Jožky Zaukolcovej
Foto: Z knihy Pečieme s Jožkou, Vydavateľstvo Matice Slovenskej 2024

Obľúbený punčový zákusok v podaní cukrárky a porotkyne šou Pečie celé Slovensko Jozefíny Zaukolcovej.

20
porcií
240 minút
príprava
7+20 minút
na 200/160 °C

Suroviny

Cesto na 2 korpusy:
7 ks (veľkosť L)
230 g
7 g
265 g
50 g
Punčový rozvar:
200 g
400 ml
25 ml
25 ml
z 1/2 citróna
50 ml
50 ml (alebo jahodový)
200 g
Cukrová poleva:
250 g
25 ml
z 1/2 citróna
 (podľa hustoty polevy)
 (nemusí byť)




Postup

  1. 1

    Cesto na dva korpusy: Vajcia, kryštálový a vanilínový cukor vyšľaháme na hustú penu, pridáme vodu. Zľahka zamiešame preosiatu múku.

  2. 2

    Hotové cesto rozdelíme na dve polovice. Jednu polovicu rozotrieme na plech (veľkosť 30 x 40 cm) vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rozohriatej rúre 7-10 minút pri teplote 200 °C. Druhú polovicu dáme do vyššej formy (20 x 30 cm) vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť na 20 minút do rúry vyhriatej na 160 °C. Upečené korpusy necháme vychladnúť.

  3. 3

    Punčový rozvar: Cukor a vodu prevaríme, vychladíme, pridáme všetky ďalšie suroviny.

  4. 4

    Tenký plát rozdelíme aj s papierom na dve časti (20 x 30 cm). Papier neodstraňujeme. Jednu časť preklopíme na plech vystlaný papierom. Z plátu odstránime papier, na ktorom sa piekol. Na plát rozotrieme ríbezľový džem. Druhú polovicu plátu tiež potrieme džemom.

  5. 5

    Z hrubšieho upečeného korpusu odstránime papier na pečenie. Korpus rozdelíme na štyri časti, namočíme ich do punčového rozvaru a poukladáme na džemom potretý spodný plát tesne vedľa seba. Priložíme druhý plát džemom potretou časťou smerom dole a odstránime z neho papier na pečenie.

  6. 6

    Zložený zákusok zaťažíme a dáme do chladničky približne na 2 hodiny (najlepšie však do druhého dňa). Odležané rezy potom preklopíme a stiahneme papier.

  7. 7

    Cukrová poleva: Práškový cukor preosejeme, pridáme citrónovú šťavu a malinový sirup. Premiešame, doriedime prevarenou horúcou vodou podľa hustoty. Punčový zákusok polejeme cukrovou polevou, necháme stuhnúť a až potom nakrájame.

Diskusia k receptu