Punčové rezy podľa Jožky Zaukolcovej
cukrárka, včera 13:00

Foto: Z knihy Pečieme s Jožkou, Vydavateľstvo Matice Slovenskej 2024
Obľúbený punčový zákusok v podaní cukrárky a porotkyne šou Pečie celé Slovensko Jozefíny Zaukolcovej.
porcií
príprava
na 200/160 °C
Suroviny
Cesto na 2 korpusy: | |
7 ks (veľkosť L) |
|
230 g |
|
7 g |
|
265 g |
|
50 g |
|
Punčový rozvar: | |
200 g |
|
400 ml |
|
25 ml |
|
25 ml |
|
z 1/2 citróna |
|
50 ml |
|
50 ml (alebo jahodový) |
|
200 g |
|
Cukrová poleva: | |
250 g |
|
25 ml |
|
z 1/2 citróna |
|
(podľa hustoty polevy) |
|
(nemusí byť) |
|
Postup
-
1
Cesto na dva korpusy: Vajcia, kryštálový a vanilínový cukor vyšľaháme na hustú penu, pridáme vodu. Zľahka zamiešame preosiatu múku.
- 2
Hotové cesto rozdelíme na dve polovice. Jednu polovicu rozotrieme na plech (veľkosť 30 x 40 cm) vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rozohriatej rúre 7-10 minút pri teplote 200 °C. Druhú polovicu dáme do vyššej formy (20 x 30 cm) vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť na 20 minút do rúry vyhriatej na 160 °C. Upečené korpusy necháme vychladnúť.
- 3
Punčový rozvar: Cukor a vodu prevaríme, vychladíme, pridáme všetky ďalšie suroviny.
- 4
Tenký plát rozdelíme aj s papierom na dve časti (20 x 30 cm). Papier neodstraňujeme. Jednu časť preklopíme na plech vystlaný papierom. Z plátu odstránime papier, na ktorom sa piekol. Na plát rozotrieme ríbezľový džem. Druhú polovicu plátu tiež potrieme džemom.
- 5
Z hrubšieho upečeného korpusu odstránime papier na pečenie. Korpus rozdelíme na štyri časti, namočíme ich do punčového rozvaru a poukladáme na džemom potretý spodný plát tesne vedľa seba. Priložíme druhý plát džemom potretou časťou smerom dole a odstránime z neho papier na pečenie.
- 6
Zložený zákusok zaťažíme a dáme do chladničky približne na 2 hodiny (najlepšie však do druhého dňa). Odležané rezy potom preklopíme a stiahneme papier.
- 7
Cukrová poleva: Práškový cukor preosejeme, pridáme citrónovú šťavu a malinový sirup. Premiešame, doriedime prevarenou horúcou vodou podľa hustoty. Punčový zákusok polejeme cukrovou polevou, necháme stuhnúť a až potom nakrájame.
Tiež punčové rezy:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu