Holandské rezy fotorecept
Foto: izabella929
Sviatočný zákusok vhodný aj pre veľkonočných kúpačov.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
60 g |
|
160 g |
|
2 |
|
4 PL |
|
1 KL |
|
100 ml |
|
Krém: | |
600 ml |
|
2 bal. |
|
250 g |
|
250 g |
|
2 bal. |
|
1 PL holandské |
|
Poleva: | |
200 g |
|
1 PL |
|
250 ml |
|
Postup
-
1
Hladkú múku som preosiala, pridala štipku soli a urobila jamku pre tekutú medovú hmotu.
-
2
V miske som nad parou nechala roztopiť maslo, med a cukor. Keď sa všetko roztopilo, pridala som vajcia a sódu a všetko zmiešala. Túto hmotu som zamiešavala do múky, napokon som pridala smotanu. Tieto suroviny spolu presne podľa receptu sú výborné a netreba nič pridávať, naviac je z toho dobre miesiteľné aj vaľakateľné cesto.
-
3
Všetko som zmiesila a vypracovala hladké nelepivé cesto. S cestom sa veľmi dobre pracuje. Cesto som rozvážila na 4 rovnaké časti. Netreba nechať odpočívať ihneď sa dá s ním pracovať.
-
4
S minimálnym podsypaním takmer bez múky som ho vyvaľkala priamo na pečiacom papieri.
-
5
Všetky 4 cestá vyvaľkané. Pred pečením som ho popichala vidličkou.
-
6
Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekli sa 7 min. Treba dávať pozor, lebo sa rýchlo upečú a prepečené cesto nebude absorbovať vlhkosť z krému a bude suché a lámavé. Vždy to robím tak, že upečené pláty ukladám na seba aj s papierom, aby som zabránila vysušeniu plátov pokiaľ ich naplním.
-
7
Pripravila som krém. V mlieku som vymiešala pudingy a uvarila hustú kašu, ktorú som nechala vychladiť. Pokiaľ sa chladila, vymiešala som maslo s cukrom do peny.
-
8
Postupne som po lyžici pridávala vychladnutú kašu. Napokon som pridala rumovú arómu a všetko vyšľahala.
-
9
Krém som rozdelila na 2 časti.
-
10
Jeden krém som vrátila do mixéru a pridala som k nemu kakao a dobre vymiešala. Do bieleho krému som vmiešala 2 vanilkové cukry. Uložila oba krémy do chladničky.
-
11
Zostavila som koláč. Na spodok som dala prvý plát a natrela som ho horúcim džemom. Na džem som natrela kakaový krém. Položila som druhý plát.
-
12
Druhý plát som natrela čerešňovým džemom tak, že som do horúceho džemu pridala v deci vode vymiešaný Zlatý klas a uvarila hustý lekvár a ešte horúci som ho vyliala na druhý plát cesta. Položila som tretí plát cesta na lekvár.
-
13
Tretí plát som natrela horúcim lekvárom a natrela bielym krémom.
-
14
Biely krém som zakryla posledný plátom a ako bežne robím zaťažila 4 kg múky a uložila na noc do chladničky.
-
15
Druhý deň som urobila polevu a poliala som koláč a nechala stuhnúť.
-
16
Krájala som horúcim nožom na rezy. Prajem vám dobrú chuť.
Diskusia k receptu