Foto: mitzy
Chutný obed, výdatný a sýty :)
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Hlivu umyjeme a nakrájame. Cibuľu olúpeme a pokrájame najemno. Na oleji popražíme cibuľu, až kým nezmäkne a nie je zlatistá. Potom pridáme červenú mletú papriku, aby urobila chuť. Pridáme hlivu, podlejeme ju vodou. Pridáme čierne korenie, soľ a čili. Varíme cca 30 minút za občasného miešania. Keď sa voda skoro všetka odparí a hliva je mäkká, prilejeme ryžovú smotanu na varenie, necháme prejsť varom, stíšime plameň a na záver pridáme do zmesi hladkú múku, ktorú dobre premiešame. Perkelt odstavíme a môžeme použiť bylinky na dochutenie - napríklad majorán, ktorý dodá jedlu príjemnú chuť a pár kvapiek citrónovej šťavy, ktorá urobí jedlu tú správnu bodku.
- 2
Perkelt chutí skvelo s cuketovými haluškami od varecháčky @Izabella929 - naozaj vrelo odporúčam túto kombináciu. Halušky som hádzala väčšie do vriacej vody lyžičkou počas prípravy perkeltu, takže obed je razom hotový.
Tiež perkelt:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
varecha.pravda.sk/recepty/tekvicove-halusky-s-tvarohom-ci...
je to sice recept na tekvicove halusky - ale robila som z cukety podľa receptu a boli perfektné :)
Teta mica, myslím, že ujovi Radoxovi sa nepáči tá múka, na tú je obzvlášť citlivý, najmä keď s ňou len lepíš
ano,ide o to,ci si to zahustila lepom-cize zatrepkou,alebo len mukou samotnou.k kazdom pripade by som to nerobil tesne pred koncom,nakolko tu muku treba dokladne prevarit,min.30minut,aby ju v jedle nebolo citit.
Aha, teraz mi je jasné: zahustila som hladkou múkou, dvomi zarovnanými PL, nie zátrepkou, ku koncu varenia, ale nebolo ju cítiť, teda neviem o tom, že by bolo nejak jedlo cítiť múkou. Tvoju radu si však budem pamätať, vďaka za skúsenosti :)
Jasne, ze ako radu - dobru radu. Stale sa ucime. Od teba to beriem, lebo je to k veci a vidno, ze v kuchyni sa vyznas.
Vždy budeš vítaná v diskusii :) ...musím recept prepísať. Najbližšie ako ho znovu uvarím, lebo nemá význam prepísať nevyskúšané. Holt-prvý raz po sto rokoch som zahusťovala múkou...prvý raz som tak skúšala polievku, odvtedy sa zápražkám vyhýbam - polievka vtedy skončila ozaj katastrofálne :) jj, to boli krásne časy kuchtenia z hlavy v podnájme a skúšanie korenín hala bala. Nevravím, že teraz mi občas nevyjde gebuzinka :) ale tie si nechávam pre seba. Tento recept je naozaj chutný - aj napriek tomu lepu no....:)
Ty jsi dobrá! Nebojaj, každý začínal. A kdo tvrdí, že už v peřině měl řád zlaté vařečky připíchnutý na pupíku, kecáá. Můžeš i tak, že hlívu poprášíš moukou, zamícháš a podleješ vodou. Pak musíš častěji pokrm při vaření míchat, aby se ti dole nechytlo. Však ty si nejlíp rozumíš. S kořením mám také plno záitků, ale co, trénink dělá závodníka. Mávám a přeji krásnou neděli!