Perkelt

Hlivový perkelt (vegan)

Autor receptu: mitzy

Chutný obed, výdatný a sýty :)

4
porcie
15 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Hlivu umyjeme a nakrájame. Cibuľu olúpeme a pokrájame najemno. Na oleji popražíme cibuľu, až kým nezmäkne a nie je zlatistá. Potom pridáme červenú mletú papriku, aby urobila chuť. Pridáme hlivu, podlejeme ju vodou. Pridáme čierne korenie, soľ a čili. Varíme cca 30 minút za občasného miešania. Keď sa voda skoro všetka odparí a hliva je mäkká, prilejeme ryžovú smotanu na varenie, necháme prejsť varom, stíšime plameň a na záver pridáme do zmesi hladkú múku, ktorú dobre premiešame. Perkelt odstavíme a môžeme použiť bylinky na dochutenie - napríklad majorán, ktorý dodá jedlu príjemnú chuť a pár kvapiek citrónovej šťavy, ktorá urobí jedlu tú správnu bodku.
  2. Perkelt chutí skvelo s cuketovými haluškami od varecháčky @Izabella929 - naozaj vrelo odporúčam túto kombináciu. Halušky som hádzala väčšie do vriacej vody lyžičkou počas prípravy perkeltu, takže obed je razom hotový.