Hamburgerové žemle

Hamburgerové žemle

Autor receptu: violeta

Neviem odkiaľ recept pochádza, poslala mi ho dcéra, ja som ho len mierne upravila. Žemle sú veľmi chutné a nadýchané, takže ďakujem ;)

13
porcií
10-12 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Nechám poriadne vymiesiť cesto v kuchynskom robote. Misku prekryjem fóliou a nechám ho nakysnúť asi 2-2,5 hodiny, pokiaľ svoj objem zdvojnásobí. Cesto preložím na dosku a vytvorím bochníčky. Každý bochník váži cca 90 g. Vyšlo mi ich 13 kusov.
  2. Bochníčky uložím na dva plechy, na ktorých mám papier na pečenie. Prekryjem ich utierkou a ešte igelitom, aby neobschli. Nechám ich znova nakysnúť 2-2,5 hodiny. Potriem ich rozšľahaným vaječným žĺtkom s mliekom. Posypem sezamom.
  3. Žemle pečiem v rúre, vyhriatej na 200 °C. Funkcia ohrev zhora, zdola + ventilátor. Na spodok rúry dávam hrniec s vodou, kvôli pare. Čas pečenia si treba sledovať, mne sa pečú 10-12 minút. Upečené žemle hneď preložím na mriežku, aby sa odspodu nesparili.
  4. Výsledkom dlhšieho kysnutia sú takéto nadýchané žemle ;)