Hamburgerové žemle
Hamburgerové žemle
Autor receptu: violeta
Neviem odkiaľ recept pochádza,
poslala mi ho dcéra, ja som ho len
mierne upravila. Žemle sú veľmi
chutné a nadýchané, takže ďakujem
;)
13 porcií |
10-12 minút na 200 °C |
Postup
- Nechám poriadne vymiesiť cesto v kuchynskom robote. Misku prekryjem fóliou a nechám ho nakysnúť asi 2-2,5 hodiny, pokiaľ svoj objem zdvojnásobí. Cesto preložím na dosku a vytvorím bochníčky. Každý bochník váži cca 90 g. Vyšlo mi ich 13 kusov.
- Bochníčky uložím na dva plechy, na ktorých mám papier na pečenie. Prekryjem ich utierkou a ešte igelitom, aby neobschli. Nechám ich znova nakysnúť 2-2,5 hodiny.
Potriem ich rozšľahaným vaječným žĺtkom s mliekom. Posypem sezamom.
- Žemle pečiem v rúre, vyhriatej na 200 °C. Funkcia ohrev zhora, zdola + ventilátor. Na spodok rúry dávam hrniec s vodou, kvôli pare. Čas pečenia si treba sledovať, mne sa pečú 10-12 minút.
Upečené žemle hneď preložím na mriežku, aby sa odspodu nesparili.
- Výsledkom dlhšieho kysnutia sú takéto nadýchané žemle ;)