Morské plody
Morské plody

Gumbo videorecept

blogbusker - fotkablogbusker, 21. mája 2024

Ďalšia zastávka v Louisiane, tentokrát ich rukopisný gulášoidný prívarok zvaný "gumbo".

2
porcie
75 minút
príprava

Suroviny

5 PL
4 PL (T630)
1 ks veľká
2 stonky
2 ks
2 strúčiky
1 hrsť
1/2 ČL
1 ČL
1/2 ČL
1/2 ČL
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1 ČL
10 ks
700 ml
1 fileta
1 ks
10 ks nevarené




Postup

  1. 1

    Gumbo je spojené s obrovskou trpezlivosťou a jej čas prichádza hneď v prvom kroku. V hrnci rozohrej olej na minimálnej teplote a pridaj tam múku. V pomere je tam oleja trošku viac ako múky. Vyrábaš teda takú louisianskú zápražku zvanú “roux”, základ je stále miešanie na minimálnom ohni. Hovorím, trpezlivosť! Pusti si dáky podcast alebo čo, lebo toto ideš teraz robiť presne 45 minút. Nesmieš odbehnúť, lebo ti to zhorí, skrátka iba stojíš a miešaš, miešaš, miešaš. Postupne bude roux meniť farbu až do orieškovo hnedej.

  2. 2

    Po 3/4 hodine máš teda hotovo a prichádza kreolská svätá trojica: na kocky nasekaná cibuľa, stonkový zeler a paprika. Stále miešanie, stále malá teplota, daj tomu 10 minút. Potom tam ide pretlačený cesnak, nasekaná vňať, okra a známa Cajun zmeska korenín (viď recept na Jambalaya), také dobré 3 lyžice. Ingrediencie som ti vypísal pre istotu aj sem. Daj tomu poslednú minútu miešania na miernom plameni, následne zalej horúcim vývarom a var 20 minút. Občasne premiešaj.

  3. 3

    Do úplne originál gumbo ide kuracie mäso, klobása a seafood, toto je však rybacia verzia, čiže ideme s treskou, kalmárom a krevetami. Všetko tam vhoď na posledné 3 minúty a nechaj dôjsť na zbytkovom teple. Podávaj tradične s ryžou.

  4. 4

    Budem rád, ak ma budeš sledovať aj na Instagrame : @walrus.buko

Diskusia k receptu

farbuska
Práve som pozrela tvoju jambalayu a spomenula som si aj na gambo - a už tu je! Do pravého gamba patrí aj filé (prášok z listov sassafrasového stromu), korenina, ktorá sa používa pre chuť aj ako zahusťovadlo. Myslím, že sa dá kúpiť v niektorých zásielkových obchodoch (alebo možno aj inde?). Mám mierne odlišný recept (s klobásou), ale aj tvoje gambo bude fajn. Je to super jedlo na párty (ako u nás dobrý guláš): vopred sa uvarí veľký hrniec gamba a potom si všetci len naberajú a my, hostitelia, sa môžeme baviť s hosťami.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia