Guláš z rúry fotorecept
Foto: cesminaz
Výborný hovädzí guláš varený pomaličky v rúre :-) Občas keď je málo času vystávať pri sporáku, sa dobre zíde aj takýto recept. K nemu Zobraziť celý popisVýborný hovädzí guláš varený pomaličky v rúre :-) Občas keď je málo času vystávať pri sporáku, sa dobre zíde aj takýto recept. K nemu už len chlebík, ryžu alebo aj knedľu ;-)
príprava
na 110 °C
Suroviny
1,5 kg |
|
3 plátky |
|
6 ks |
|
3-4 ks |
|
7 dl |
|
3 strúčiky |
|
cca 1,5 l (na podliatie) |
|
2 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2 ks |
|
podľa chuti |
|
7-8 zrniek |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
|
Postup
-
1
Pripravíme si potrebné suroviny a hlbší pekáč. Zemiaky (veľké) očistíme a necháme ich v celosti, lebo tak pôjdu do gulášu. Ja som dala len 5, ale kto chce môže dať viac. Jeden zemiak ide na strúhanie. Cibuľu pokrájame na drobno a hovädzie mäso na stredne veľké kúsky. Z jahňacieho krku postačia 3 plátky/kúsky, dá to výbornú chuť. Ďalej 1 fľašu leča. Pravdaže počas zeleninovej sezóny je najlepšie lečo zameniť za čerstvú papriku a paradajky :-)
-
2
Na oleji si zosklovatíme cibuľu, pridáme papriku, pár sekúnd opražíme a hneď dáme mäso. Osolíme ho a zakryté necháme pomaly dusiť, poprípade podlejeme aj 1dl vody. Dusíme dovtedy, kým si nepustí toľko vlastnej šťavy, koľko sa len dá. To trvá asi 15 minút.
-
3
Následne zalejeme mäso vriacou vodou ,ja som dala 1,5 l vody. Nastrúhame 1 veľký zemiak nahrubo, cesnak najemno a dáme aj všetky koreniny a privedieme do varu. To množstvo šťavy si každý môže prispôsobiť.
-
4
Následne rýchlo preložíme do hlbokého pekáča, pridáme flašu leča a troška popohýname varečkou. Následne pokladieme zemiaky a nakoniec posypeme majoránkou (ja dávam 2-3 KL) a dáme do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 170 °C. Necháme na 170 °C kým nezačne obsah pekáča aspoň trochu bublať aj v strede. A až potom teplotu znížime na 110 °C a pomalinky necháme bublať až kým nebude mäso mäkkučké. Mne sa takto robilo 2 h .Asi 2x som medzitým varečkou len zľahka obsah popohýbala. Asi po 1 h bublania treba šťavu ochutnať a poprípade ešte dochutiť.
-
5
A hotový guláš už len podávať a vychutnať si ho. Mäso je mäkkučké, šťava presne dobrá hustá a zemiaky uvarené. Chuť gulášu je skvelá, kombinácia hovädzieho a jahňacieho mäsa je vynikajúca! Ale kľudne môžte použiť aj inú kombináciu mäsa podľa vašej chuti. Podávame napríklad s dobrým chlebíkom, k tomu cibuľu alebo niečo kyslého :-) Ale výborne sa k nemu hodí aj ryža alebo knedľa.
-
6
Ja som k tomu pripravila aj ryžu. Prajem dobrú chuť!
Neveriiiiím,že iba maslový rožok:-))
Zabudol napísať že na tom masle bol asi polcentimetrový plátok pečeného búčku... :-)
:-)))
:-)) tak len všetko dokopy nahádzat zvyknem väčšinou pri iných pekáčových jedlách.Pri guláši robím vždy takto,lebo udusená cibula a trošku popražená mletá paprika dá jedlu predsa len trocha inú chuť :-) Dakujem za komentík a pozdravujem!
Bôčik nie s maslom. S maslom varenú šunku, takú diétnu.