Guláš z diviaka podľa mnícha fotorecept

patroveckypitrs - fotkapatroveckypitrs, 20. septembra 2017

Recept na tento guláš je v rodine už mnoho rokov.

8 - 10
porcií
45 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

1100 g
500 ml
4 PL
300 g
100 g
3 PL
50 g (bez kôrky, strúhaný)
350 g
1 ks
1 hlavička
3 KL
Koreniny na nálev:
4 PL
4 PL
4 PL (jalovec)
15 ks
1 KL
5 strúčikov
1,5 l
Na zalievanie gulášu:
1,75 l

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravím si korenie. Nebojte sa toho množstva má to svoj dôvod. Vodu rozvarím, pridám korenia a varím pol hodinu a na záver osolím. Potom to nechám vychladnúť. To bude nálev na mäso. Hovädzí vývar si varím tiež deň pred varením.

    Guláš z diviaka podľa mnícha (fotorecept)  - obrázok 1
  2. 2

    Nálev chladne, tak zatiaľ si orežem mäso od blán. Keď nálev vychladol zalejem ním mäso a pridám očistený cesnak krájaný na plátky. Nechám to v chlade na 24 hodím marinovať. Môže byť aj viac, to bude ešte lepšie.

    Guláš z diviaka podľa mnícha (fotorecept)  - obrázok 2
  3. 3

    Tu mám suroviny pripravené na varenie, chýba mi olej a soľ. Chlieb si zomeliem. Slaninu krájam na 1 cm kocky. Cibuľu očistím a krájam na pol mesiace a cesnak očistený na plátky. Z citróna použijem šťavu.

    Guláš z diviaka podľa mnícha (fotorecept)  - obrázok 3
  4. 4

    Mäso bez korenín vytiahnem z marinády a nechám trochu odtiecť. Pokrájam ho asi na 3 cm kúsky a okorením čerstvo mletým čiernym korením aj osolím. Premiešam a nechám ho postáť.

    Guláš z diviaka podľa mnícha (fotorecept)  - obrázok 4
  5. 5

    Do hrnca dám maslo a olej zohriať. Do horúceho pridám cibuľu a rascu, dusiť. Nezakrývam, nech sa všetka voda vyparí.

    Guláš z diviaka podľa mnícha (fotorecept)  - obrázok 5
  6. 6

    Asi po 15 minútach pridám slaninu aj cesnak a ďalej dusím ďalších 15 minút.

    Guláš z diviaka podľa mnícha (fotorecept)  - obrázok 6
  7. 7

    Cibuľa je teraz už dostatočne udusená aj slanina. Teraz nasleduje mäso, to dusím tak dlho, aby sa zatiahlo zo všetkých strán, to trvá asi 12 minút. Potom podlejem so sherry neustále miešam a postupne prilievam víno, tak aby aby mi to stále vrelo. V tom víne to nechám variť asi desať minút. Medzi tým som si dal hovädzí vývar rozvariť.

    Guláš z diviaka podľa mnícha (fotorecept)  - obrázok 7
  8. 8

    Takže teraz to zalejem vývarom. Chvíľu počkám, nech sa to rozvarí. Potom dám šťavu z citróna a trochu osolím. Teraz to prikryjem a nechám pomaly variť. Keď už je mäso mäkké, tak pridám do gulášu zomletý chlieb. Nechám to aspoň 10 minúť variť. Chlieb to pekne zahustil a počas varenia sa časť tekutín vyvari. Takže to ma teraz správnu hustotu. Celé mi to od rozpustenia masla až do konca trvalo dve hodiny.

    Guláš z diviaka podľa mnícha (fotorecept)  - obrázok 8
  9. 9

    Guláš odstavím a nechám postať asi 15 minút a môžem servírovať. Dá sa to jesť s knedľou, so zemiakmi. Pridám kopček kyslej smotany a ja zajedám opečenou bagetou. Nejaký správny aperitív k tomu a sme blažení. Dobrú chuť želám aj vám.

    Guláš z diviaka podľa mnícha (fotorecept)  - obrázok 9

Diskusia k receptu

29 komentárov k receptu
Hmm, to je krásný recept, dokonce rodinný. Mnich to měl vychytané. Krásná práce, efektní fota a vůně... hmmm nebezpečný guláš, určitě bych zvládla ne jednu porci. Vidím už na několikátém fotu, že máš domácí bobkový list. Pěstuješ?! Hezký večer přeji všem!
Nebezpečne perfektná práca, @Patroveckypitrs milý priateľ, hodná nasledovania aj v tunajších podmienkach. V našich oblastiach síce nie, ale na východ od nás je "čiernej" "haďabej", tak nestrácam nádej, že sa mi podarí čerstvé mäso zohnať! Koreniny a ostatné ingrediencie mi nerobia problém a dokonca aj "bobkáč" mám svoj, predisponovaný od nás z domova a tu sa mu na počudovanie darí! Maj krásne a úspešné dni!


Nádhera..zaujímavé, že bez mletej papriky . Človek by si myslel, že guláš bez papriky nemôže byť a ajhľa a ešte aký luxusný..
Klasicky chlapsky recept a urcite velmi dobry. Moj brat je polovnik, tak ked donesie vhodne mäso pouzijeme Tvoj recept.
@Haji a @Zinnajdha mám ho od vlaňajška cez zimu so ho mal v kvetináči a na jar som ho dal do zeme na dvor. Okolo neho zem z Obi za dve Eura 40l zeminy. No tento rok bolo mimoriadne sucho, tak som ho polieval a občas pridal do vody horkú soľ. Narástol mi asi meter. No na zimu ho asi vykopem a dám do črepníka. Je zatiaľ pekný bez škodcov.
@Patroveckypitrs (21.9.2017 13:30)
Díky za vyčerpávající odpověď. Vykop, zimu by nemusel prežit, bola by ho škoda. Zvažuji bobkáč na balkon, ale jistá si nejsem. V lete tam mám velmi teplo a zvířat všeho druhu, spíš je to terárium.
No vidis a ja som si myslela, ze mnisi su skromni, tento evidentne nebol :-), ja sice divinu nejem, ale viem si to zivo predstavit z hovadziny, vyzera to fakt vyborne, len ja by som nedala sol do tej marinady, inak super recepis.
@Patroveckypitrs , pre toho diviaka je to česť, že takto skončil, škoda len, že on už o tom nevie :-) Inak, mnísi boli tvoriví a vynaliezaví, vynašli dosť potešenia pre ľudské jazýčky. No a ak sa @Afataga nenahnevá, odpoviem, čo viem (aj za ňu) - soľ by sa do marinád dávať nemala, lebo vyťahuje z mäsa šťavu ( soľ viaže vodu), a ostatné ti možno ona dopovie......
Zdravím Ťa @patrovickypitrs , chcem spraviť Tvoj guláš, ale aj keď píšeš, že až sa neľakáme množstiev korenín na moridlo, tak som sa fakt zľakla:-D Naozaj ...slovom..... po štyri polievkové lyžice? nebude to horké? Inak sa mi veľmi páči guláš prišupnem tam aj trošku slivkového lekváru alebo brusníc...
Tak poslušne hlásim, guláš je vynikajúci bez citrona a trochou lekváru, a to moridlo nemá chybu, netreba sa toho množstva báť, krásne mäso prevonia.Keď som moridlo zvarila, nechala som ho vychladnúť,precedila od korenin a až potom doň namočila mäso..vďaka

Pridaj komentár k receptu: