Grilovaný steak
Grilovaný steak

Grilovaný rib eye steak so zeleninovým šalátom

Rasťo Anguš
majiteľ reštaurácie 4 sochy v Banskej Štiavnici, 7. mája 2022
Grilovaný rib eye steak so zeleninovým šalátom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Rib eye steak pripravujeme z mäsa, ktoré zrelo 3–4 týždne, vtedy je jeho konzistencia ideálna. Namiesto rib eye steaku môžeme použiť aj klasickú Zobraziť celý popisRib eye steak pripravujeme z mäsa, ktoré zrelo 3–4 týždne, vtedy je jeho konzistencia ideálna. Namiesto rib eye steaku môžeme použiť aj klasickú sviečkovicu.

3
porcie
25 minút
príprava

Suroviny

400 g
Bylinkové maslo:
250 g
1 PL
 čerstvý
 čerstvý
 štipka
Šalát:
250 g mix (poľný, rímsky, špenát, čakanka)
4 ks
1 ks
1 ks
1 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si domáce bylinkové maslo: K zmäknutému maslu primiešame najemno nasekanú petržlenovú vňať, zopár najemno nasekaných lístkov rozmarínu a tymianu a štipku soli. Dobre vymiešame a pomocou potravinovej fólie vytvarujeme do valčeka, zabalíme a necháme stuhnúť.

  2. 2

    Plát mäsa hrubý asi 3 cm potrieme z oboch strán olivovým olejom, dobre osolíme a okoreníme. Grilovať by sme mali mäso izbovej teploty, preto ho vyberieme z chladničky asi hodinu pred úpravou.

  3. 3

    Mäso položíme na rozpálený gril alebo grilovaciu panvicu a po minúte a pol otočíme o 90 stupňov tak, aby sa na povrchu steaku vytvorila mriežka. Po minúte a pol mäso otočíme na druhú stranu a postup opakujeme. Steak pripravujeme zvyčajne 3–5 minút. Ak si nie sme istí, či je steak hotový, prstom vyskúšame, či je mäkký. Ak áno, potrebuje ešte prepiecť. Ak už začne tuhnúť, vieme, že je stredne prepečený.

  4. 4

    Mäso vyberieme na alobal, zabalíme a necháme ho pár minút oddychovať. Hovorí sa, že by malo oddychovať tak dlho, ako sme ho pripravovali, bude tak šťavnatejšie.

  5. 5

    Oddýchnutý steak preložíme na doštičku a položíme naň plátok bylinkového masla. Hotový steak nakrájame na tenké plátky a podávame s čerstvo pripraveným listovým šalátom.

  6. 6

    Šalát: Mix šalátových listov vložíme do misky. Nadrobno nakrájame reďkovku a jarnú cibuľku. Mrkvu očistíme a pozdĺžne rozrežeme na niekoľko častí, blanšírujeme vo vriacej vode, do ktorej pridáme štipku soli a cukru. Keď je mrkva pripravená al dente, teda do polomäkka, preložíme ju do panvice pokvapkanej olivovým olejom a dohneda opražíme. Všetky zložky šalátu spojíme a premiešame, pridáme olivový olej, dochutíme soľou, citrónovou šťavou a javorovým sirupom.

Diskusia k receptu

evanaaa
A nemalo by sa mäso, ak sa odloží, soliť tesne pred prípravou?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia