Grilovaný steak so zapekanými zemiakmi a omáčkou z červeného vína

Marek Petrán
šéfkuchár Elesko restaurant & wine bar, 25. júna 2010
Grilovaný steak so zapekanými zemiakmi a omáčkou z červeného vína
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

500 g
200 ml
200 ml
1000 g
400 ml
20 g
100 g
100 g
100 g
100 g




Postup

  1. 1

    Sviečkovú očistíme a odblaníme. Nakrájame na steaky asi 200 – 250 g. Mäso okoreníme bielym korením a osolíme. Necháme v chladničke chvíľu odpočinúť. Očistené zemiaky nakrájame na plátky, vložíme do hlbšieho plechu, zalejeme smotanou, pridáme prelisovaný cesnak, soľ a korenie.

  2. 2

    Pečieme pri 180 oC asi 25 až 35 minút pod alobalom do polomäkka. Alobal odstránime, posypeme syrom zapečieme.

  3. 3

    Na panvičke orestujeme pokrájanú slaninu, šalotku a šampiňóny. Pridáme červené víno, povaríme, prilejeme redukciu hovädzieho vývaru a zvaríme do hustoty omáčky. Dochutíme soľou a korením. Steak prudko opražíme minútu z každej strany, znížime plameň a pomaly dopečieme.

  4. 4

    NÁŠ TIP: Redukciu (prírodné zahusťovanie) dosiahneme zvarením akéhokoľvek vývaru, nesmie byť však slaný. Steak je najlepšie robiť prudko, aby sa mäso zatiahlo a zostalo šťavnaté a následne ho nechať na miernom ohni dôjsť.

Diskusia k receptu

honestka
a hlavne kazdy jeden nechat postat minimalne 5 minut pred podavanim!
tinca
ja teda steaky solím až po opečení, aspoň tak sa to má robiť, dávam popredu len korenie, potriem ich olejom, nechám odstáť, opečiem, ako kto chce /ja mám rada médium/ a potom sa až solí




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia