Grilovaný hermelín
Grilovaný hermelín

Grilovaný hermelín s orechmi, ríbezľami a rozmarínom

siuuu - fotkasiuuu, 19. júla 2022
Grilovaný hermelín s orechmi, ríbezľami a rozmarínom
Foto: siuuu

V lete sa mi veľmi nechce stáť pri sporáku, tak robievam zväčša iba jednoduché a rýchle jedlá. Tento recept je zjednodušenou verziou receptu, ktorý na mňa vyskočil náhodou niekde na nete - originálny recept bol pre mňa príliš zdĺhavý a zbytočne zložitý, tak som si ho zjednodušila. Milujem kombináciu ovocia a slanej chuti a táto kombinácia ma zaujala - a náhodou som mala v chladničke ešte posledných pár ríbezlí z nášho jediného kríčka. A bola to vydarená kombinácia - pochutila som si.

2
porcie
10 minút
príprava
8-10 minút
na 200 °C

Suroviny

2 ks
1-2 hrste
1 hrsť (čerstvé)
3-4 PL rozpustené
1-2 strúčiky
1-2 PL
podľa chuti
podľa chuti (alebo čierne korenie)
1-2 vetvičky (čerstvý)
2 ks
2-3 plátky

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Rozpustíme si maslo, prehrejeme v ňom prelisovaný cesnak a nadrobno posekaný rozmarín - aby zavoňalo, ochutíme zľahka soľou a korením. Bagetku nakrojíme, zárezy natrieme ochuteným maslom (trocha si necháme na potretie vrchu), do niektorých zárezov vložíme kúsky sušenej šunky, potrieme vrch bagetky a šupneme do rúry zohriatej na 200 °C zapiecť cca na 8-10 minút.

    Grilovaný hermelín s orechmi, ríbezľami a rozmarínom - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým ako sa zapeká bagetka, rozpustíme na panvici s nepriľnavým povrchom med, pridáme orechy, môžeme jemnučko ochutiť soľou a korením - úplne nakoniec pridáme umyté a osušené ríbezle a prehrejeme pár sekúnd (inak sa ríbezle rozvaria). Nabudúce pridám aj do tejto zmesi trocha posekaného rozmarínu. Hermelín som opiekla na výpeku z orechov a ríbezlí z oboch strán do hneda.

  3. 3

    Opečený hermelín preložíme na tanierik, na vrch dáme skaramelizované orechy a ríbezle - ja som doplnila ešte čerstvými ríbezľami. Podávame so šalátovými listami a zapečenou bagetkou. Tie ríbezle dodajú výbornú kyslatú chuť.

  4. 4

    Ak by ste chceli vyskúšať originál - tak hermelín pred opekaním treba na jednej strane narezať do kríža, výdatne poliať medom a touto opečenou stranou opiecť do hneda na rozhorúčenej panvici. Bagetu použili veľkú - francúzsku, narezanú stočili do kruhu, zaistili špáradlom - zárezy potreli ochuteným maslom, doplnili šunkou a takto opiekli. Do stredu opečenej bagety dali orechovo-medovo-ríbezľovú zmes, na ňu opečený hermelín narezanou stranou nahor a okraje potreli ešte nejakým džemom.

Diskusia k receptu

haji
Hravý receptík, fotogenický a jistě chutný! Skvělé foto, servis, prostě s radostí bych si tvoji ovocno, ořechovo, hermelínovou fantazii s rozmarínom dala hmm
farbuska
Mám veľmi rada syry s rôzne upraveným ovocím, s džemami, ovocnými čatní a orechami. Urobím aj túto kombináciu. Vďaka za letnú inšpiráciu a potešenie z lákavej fotografie.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha