Grilované kalmáre
Grilované kalmáre

Grilované kalmáre so špenátom

Jaroslav Žídek
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 28. júna 2021
Grilované kalmáre so špenátom
Foto: Pravda - Ivan Majerský
6
porcií

Suroviny

1 kg čerstvé
200 g listový
1 ks
1 strúčik
Gremolata:
4 PL plocholistá (nasekaná)
1/2 PL nastrúhaná
1/2 PL
1 strúčik (rozotretý)
3 PL




Postup

  1. 1

    Gremolata: Všetky suroviny zmiešame a uložíme v chladničke.

  2. 2

    Kalmáre dôkladne očistíme. Najskôr odtrhneme chápadlá aj s hlavou a z vnútra „tuby“ vtiahneme všetko tak, aby zostala čistá. (Keď sa neviete do tuby dostať, tak ju pokojne rozkrojte.) Stiahneme tenkú fialovú blanku a dôkladne prepláchneme studenou vodou. Od chápadiel odkrojíme hlavu a tiež ju opláchneme.

  3. 3

    Rozpálime 2 panvice – na jednej panvici prudko asi 2–3 minúty na oleji opečieme kalmáre, osolíme, okoreníme. Na druhej, ideálne v rovnakom čase, na oleji opečieme najemno nakrájaný cesnak, nakrájanú cuketu a nakoniec pridáme špenát. Zmes podľa chuti osolíme, okoreníme.

  4. 4

    Zeleninu dáme na tanier a pridáme kalmáre. Dôkladne potrieme gremolatou a ihneď podávame.

Diskusia k receptu

nonna
Výborné, zdravé, chutné a krásne.