Grilované kalmáre fotorecept

andys - fotkaandys, 30. novembra 2010
Grilované kalmáre (fotorecept)
Foto: andys

Stredomorský recept s postupom, ako očistiť čerstvé kalmáre.

2
porcie
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

(veľké)
2-3 strúčiky




Postup

  1. 1

    Z kalmárov vytiahneme hlavovú časť s vnútornosťami a odrežeme chápadielka (tie požijeme pri príprave pokrmu).

    Grilované kalmáre (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z hlavovej časti s chápadlami vyrežeme ústny otvor.

    Grilované kalmáre (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z tela kalmára vyberieme priehľadnú cievu a celého kalmára opláchneme pod tečúcou vodou.

    Grilované kalmáre (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Prstami alebo nožom oškriabeme fialkastú blanu z povrchu tela kalmára. Ešte raz opláchneme.

    Grilované kalmáre (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takto pripravené kalmáre opražíme na rozohriatej grilovacej panvici (telá kalmárov aj chápadielka), na záver ich môžeme ochutiť bylinkovou soľou. Podávame s pestom z petržlenovej vňate, olivového oleja a cesnaku osoleným morskou soľou a s hranolkami, prípadne s čerstvým chlebom.

    Grilované kalmáre (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Očistené kalmáre môžeme nakrájať na prstence, obaliť v cestíčku a vypražiť či uvariť v mierne osolenej vode a použiť ako prísadu do zeleninového šalátu.

Diskusia k receptu

evanaaa
Andys, odkiaľ sú čerstvé kalmáre? Ja som mala len tie kupované, už obaľované krúžky ale mužovi som nepovedala, čo to je, lebo by ich asi nejedol, ale ja by som ich aspoň ochutnala, myslím, tie tvoje.
remcula
Nikdy jsem to nezkoušela, třebaže jsme něco podobného vařili v restauraci. Ta úprava vypadá noblesně!!
bozulka
Krásna ukážka opracovania a prípravy kalmárov,mimochodom môjho véééľmi obľúbeného jedla,či už grilovaný alebo vysmážaný...
evanaaa
Mám v mrazničke pár kreviet a ešte som sa neodhodlala na ne, ani neviem, či ic mám pred úpravou odmraziť.
marianne69
Tieto morske potvorky mi vzdy pripomenu nejaku dovolenku,ale doma ich velmi malo varim a kalamare to je moje nebicko v papulke...Dakujem za fotopostup aspon viem coho sa drzat,keby nahodou,este som ich nerobila.
porzellanka
Vdaka za postup Andys, ja som tiez nevedela, ako kalamare cistit. Takze si uz mozem kupit aj cerstve.
andys
Evanaaa, kúpila som ich v Carrefoure, niekedy majú len maličké, niekedy aj tieto veľké. Vôbec "morské okienko" je tam úžasné, majú krásne čerstvé ryby a príšerky. Inak som sa tiež natrápila, kým som prišla na to, ako ich očistiť - vďaka mojej kamarátke z Chorvátska to viem a niekedy ešte pridám aj receptík na výborné morské rizoto, len to ešte nemám nafotené. Takže sa máte na čo tešiť ;)
enerrgizer
sú výborné, mám ich rád s omáčkou, do ktorej si namáčam čerstvú bagetku...
kucharronald
Kalmáre som ešte nikdy nerobil, ani nejedol!!! :) Ale vyzerajú super, len mi chýba odvaha! :)
andys
Ronald, vyskúšaj, neoľutuješ ;)