Gravlax fotorecept

sjuz - fotkasjuz, 20. februára 2011
Gravlax (fotorecept)
Foto: sjuz

Nórsky gravlax alebo švédsky gravad lax, či dánsky gravad laks, je škandinávska príprava čerstvého lososa suchým marinovaním 12-24 či niekde aj 48 hodín. Zobraziť celý popisNórsky gravlax alebo švédsky gravad lax, či dánsky gravad laks, je škandinávska príprava čerstvého lososa suchým marinovaním 12-24 či niekde aj 48 hodín. V chladničke potom vydrží týždeň. A keďže som sa na tento recept chystala už nejakú dobu, a dnes sme v Metre našli krásneho lososa za dobrú cenu, neváhala som ani chvíľu, a losos už pekne odpočíva v chlade:) A ja už sa neviem dočkať, kedy bude hotový:)

20 minút
príprava

Suroviny

1 šálka
1 šálka
1/2 šálky
1-2 ČL




Postup

  1. 1

    Základ je soľ, cukor a korenie. Ostatné suroviny sa líšia tým, v akej krajine sa losos pripravuje - napríklad niekde sa pridáva aj gin, citrónová kôra... Takže lososí filet bez kostičiek - maličké vytiahneme pinzetou.

    Gravlax (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si suroviny:

    Gravlax (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ja som si odkrojila z veĺkého fileta dva pláty, ostatné som naporcovala na steaky a dala do mraziaku. Vložíme do misky, kde s budú filety marinovať.

    Gravlax (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zmiešame si v miske soľ, cukor a nasekaný kôpor.

    Gravlax (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Filety okoreníme.

    Gravlax (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Jednu časť potrieme horčicou:

    Gravlax (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na oba filety vysyspeme zmes a popritláčame rukou.

    Gravlax (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Jeden filet priložíme na druhý - opatrne, aby sa zmes nevysypala príliš mimo mäsa, a tú, čo predsa len trochu zostala mimo, rukami pritlačíme na boky lososa.

    Gravlax (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Misku zabalíme do fólie, a uložíme do chladničky alebo do chladu, navrchu zaťažíme - na lososa položíme nejakú kuchynskú dosku, a na ňu môžeme položiť už čokoľvek - plechovky s pivom, fľašu, tehlu, kamene... My máme na terase v zime termobox, kde mám zeleninu - do neho som dala lososa a navrch som položila tehlu:) Necháme marinovať 24 hodín. Ja som v polovici zliala šťavu, ktorá sa vytvorila, aby nebol losos príliš slaný. Lososa som otočila, a marinovala zaťaženého ešte ďalších 8 hodín.

    Gravlax (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    K lososovi podávame omáčku, ktorú si pripravíme vymiešaním žĺtka s olivovým olejom postupom ako pri majonéze, pridáme šťavu z citróna a lyžičku francúzskej horčice. Môžeme pridať aj posekaný kôpor. Podávame napríklad na tmavom celozrnnom chlebe, preliaty omáčkou, a s listom šalátu. Ja som si šalát pripravila na tanier, navrch poukladala lososa, a preliala omáčkou.

    Gravlax (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

dorisa
Velmi pekný recept, lososa som jedla raz v živote. Stále sa chystám ho kupit, recept si ukladám, hadam sa zíde, ďakujem.
alexdidi
Perfektný recept...počkám si už len na čerstvého lososa a určite vyskúšam...
tinca
@sjuz krásny rcp, len či to nie je príliš slané? No a ešte, že si vysvetlila názov Gravlax, lebo som to ešte nepočula
frezia68
Krásny,neznámy recept,len škoda,že nemám rada ryby....kam chodíš na tie recepty?
honestka
vyborne na teply sposob alebo ako studene predjedlo.
tiez robievame, ale mame aj tunajsi uz hotovy udeny salmon. Dovazaju nam ich z Aliasky a vsetky chutia bajecne.
@Tinca : toto prelozil prekladac:
Počas stredoveku, bola gravlax zo strany rybárov, ktorí solené lososa a ľahko fermentované to tým, že pochová ho v piesku nad high-príliv line. Slovo pochádza z gravlax škandinávskeho slova gravitačné, čo doslovne znamená "hrob" alebo "diery v zemi" (vo švédčine, nórčine, dánčine a Estonian), a laxný (alebo Lakšmí), ktorý znamená "losos", čo znamená, gravlax "pochovaný losos".

Dnes kvasenia sa už používa vo výrobnom procese. Miesto losos je "pochovaný" v suchom marináde zo soli, cukru a kôpru, a liečil na pár dní. Ako losos lieči, pôsobením osmózy, vlhkosť otočí suchý liek do vysoko koncentrovaný soľný roztok, ktorý môže byť použitý v škandinávskych varení ako súčasť omáčky. [1] Tento rovnaký spôsob liečenia je možné použiť pre všetky mastné ryby, ale losos je najviac
folkon
Ja sa pokúsim ešte preložiť @honestku a google translator, ale snáď zrozumitelnejšie....
Gravlaks alebo garvetlaks (z nórštiny...gravlax je "poangličtený" výraz) by som do kulinárskej reči preložil ako "pochovaný losos"....výraz pochádza podľa stredovekej prípravy, keď rybári zahrabávali nasoleného lososa do piesku nad prílivovou hladinou...
V súčasnosti sa tento postup už balamutí, losos sa nakladá do marinády (tak ako v recepte uviedla @Sjuz pripadne sa používa biele korenie, fenikel, koriander, pernod, koňak, čučoriedky atd atd...)....bolo by dobré z filety aj odstrániť šupiny.
Záťaž na lososa by nemala byť príliš veľká, inak z mäsa dostane všetku šťavu a losos bude suchý (tá 1 tehla je ideál :D), filety by sa mali otáčať 2x každý deň a vraj je najlepší po treťom dni marinovania tvrdia odborníci....
ďalej sa tepelne nezvykne upravovať (kupovaný ale býva aj v údenej variante), podáva sa hlavne ako predjedlo, alebo ľahké jedlo (Nóri zvyknú aj obedovať chleba s takýmito dobrotami, až večera je taká poriadna, varená.....)....
sjuz
honestka - vďaka za vysvetlenie:) za mňa:), folkon - áno, má sa marinovať tri dni, ale môže sa aj menej - a ja som rada, že som marinovala deň, pretože už by bol fakt slaný...:)
Slanšie boli len okraje.
Ale nabudúce dám asi viac cukru a menej soli.
sjuz
pokiaľ ja viem, môže sa opiecť na olivovom oleji - tak som to raz robila s kúpeným. Ale mne to nechutilo....:)
babidka
citala som o tom v jednej svedskej "rybacejkucharskej knihe"ktora sice bola v anglictine ale az teraz som pochopila ako to vlastne urobit a naslede konzumovat :-))
folkon
Videl som viac druhov ďalších úprav, nonemyslím že sú ozaj bežné (spomínam si na niečo pečené, prípadne zmiešané s inými druhmi rybacieho mäsa, a následne pripravované) ale keďže ryby nie sú zrovna moja doména (mne stačí bohate ryba raz za mesiac, a teraz žijem v krajine kde je kura napríklad dvakrát tak drahé ako losos, aká smola :D), tak som sa tomu ďalej nevenoval, a keď lososa na chleba, tak pre mňa radšej údeného ....
Ak by bol záujem, môžem od šéfovej manželky požičať knihu kde som videl tieto tradičné recepty a niečo sa pokúsiť preložiť....
honestka
@Sjuz : mas pravdu, ze ti stacil jeden den, lebo si mala vela soli.
ja pouzivam vzdy 2 salky cukor /velmi dobry je tiez hnedy/
na 1 salku soli, lyzicu cierne korenie, kopor nasekam uplne cely, nielen frizz, a 1/4 salky alkohol /ako brandy, vodka, gin, alebo whisky/, nie ziadny vonavy ako rum.
= Tu sa to vacsinou jedava na opecenom bagel, alebo tmavom ci pamperniklovom chlebe natrety s cream cheese.
tepelnou upravou sa mysli viacmenej tak, ze sa uvari ryza, alebo cestovina poleje sa teplymi, alebo studenymi omackami, /horcicova, creme fraiche/,tiez je velmi dobry na pecenych dolkach ci palacinkach/.== Gravlax alebo udeny salmon sa nareze LEN na tenke platky a len sa to prida a podava; Alebo sa pridava do roznej teplej tiez studenej polievky ako /gazpacho, uhorkova/ a tiez sa to len premiesa. @Sjuz ma pravdu, ze keby sa tepelne upravoval trebarz len na malse s nejakymi bylinkami a cesnakom, tak sa strati ta jeho originalna chut.
Jeho rarita je prave v tom, ze sa jedia iba tenucke platky.
sjuz
honestka - vďaka za radu:) Trochu som sa toho cukru bála, pretože v IKEA si občas gravlax dám, ale zdá sa mi dosť nasladlý...a to mi nechutí...
Nabudúce skúsim menej soli, a gin. Ešte raz ďakujem:)!
evas13
Šikovná a vyzerá to veľmi chutne. Určite by som to vyskúšala. :)
honestka
@Sjuz : ak ziskas hnedycukor ten hrubsi s melasou, urcite to nebude sladke. My tu mame ten trstinovy a je ozaj menej sladky ako z cukrovej repy, tak ho prisposob a daj len 1,5 bieleho. ale hnedy pouzi tak-2cele salky.
Je to dobrotka, iste ste si pochutili- odkial vozia salmony k nam?
honestka
a este ma napadlo, ze Ziplock sacok je velmi dobry, mozes ho lahko a bezpecne prevracat.
jarco
Pravidelne si kupujeme v Ikea. Raz som to skúšal aj doma, ale nebolo to ono - asi som nemal ten správny recept. Teraz už mám, ďakujem! Aj honestke za praktické rady. Ja dám 1 šálku cukru a pol šálky soli :-)
tizian1cat
@sjuz : podobný recept mam uz nachystaný dlhsie,ale akosi som sa nevedela odhodlat, lebo najhorsia potravinova otrava býva z ryby..:-))) Ale kedze si prezila, idem na to ( ked sa tu týzden neobjavim, je za tym ta ruzova rybicka). Super recept!!!! P.S. nevies náhodou, kde sa dá v Ba zohnat ricotta salata?
sjuz
Mávajú pravidelne v Jednote, ale podľa mňa aj v iných supermarketoch naisto majú:) Ja by som inde rybu nekúpila - teda takú morskú - v Metre majú čerstvé. Inak pstruhy chodíme kupovať do Jelky, tam ti priamo vylovia a pred tebou vyčistia - nádhera.
matja
Naozaj nádherný kus lososa sa ti podarilo "uloviť"! Myslím, že v slovenských supermarketoch býva s kúpou čerstvých morských rýb dosť problém (alebo ja som zatiaľ vždy mala). A keďže som veľký rybojed tak ma potešil aj tvoj typ na nákup čerstvých pstruhov z Jelky :) (lebo aj tie naše ryby občas v supermarketoch vyzerajú a smrdia všelijako)
ajrin
Honestka dakujem za uverejnenie toho prekladu z prekladaca-uz davno som sa tak s chuti nezasmiala....taky pochovany a vylieceny losos ,no pochutka
cica2
wau, to nemá chybu! Rada by som ochutnala :)
jamarlen
milá@sjuz , urobil som toho mrazeného lososa podľa tvojho návrhu, piekol som akurát, bol celkom dobrý, okorenil som ho trochou rozmarínu a tymiánu.mrchanemoc som z neho nedostal, lebo ružový vo vnútri síce bol, ale nie tak, ako surový:))) podávali sme ho s pečenou zeleninou - plátkovaný paštrnák a zeler na ihle a feniklové plátky...........píšem to k tomuto receptu, aby si uverejnila aj mrazenú polovičku. :))) dozaista nie som sám, čo sa tešil a bol sklamaný, že neprišiel - diskusiu nemusí každý čítať . a ty určite prídeš s nejakým novým fígľom, ako nás potešiť.
sjuz
jamarlen - tak som rada, že vyšlo - napokon - skúšaním si človek vypracuje ten svoj grif - aj keď mne veľmi pomáhajú rady skúsených kuchárov, ktorí to už odskúšané majú:)
tak raz možno dám aj mrazeného:) - aj keď ja radšej dávam trochu "iné" recepty, pretože tých klasických je tu kopec, a neznamená to, že ich nevarím aj ja:)
A ďakujem:), si milý!
nazarboncuk
to je skvele, raz som videla ako to pripravoval Jamie O. co tam daval cviklu či čo a malo to nadhernu cervenu farbu, podaval to zo smotanou a feniklom tuším, normalne sa mi vtedy slina pustila po brade :D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia