Gravlax (fotorecept)

Autor receptu: sjuz

Nórsky gravlax alebo švédsky gravad lax, či dánsky gravad laks, je škandinávska príprava čerstvého lososa suchým marinovaním 12-24 či niekde aj 48 hodín. V chladničke potom vydrží týždeň. A keďže som sa na tento recept chystala už nejakú dobu, a dnes sme v Metre našli krásneho lososa za dobrú cenu, neváhala som ani chvíľu, a losos už pekne odpočíva v chlade:) A ja už sa neviem dočkať, kedy bude hotový:)

20 minút
príprava

Postup

  1. Základ je soľ, cukor a korenie. Ostatné suroviny sa líšia tým, v akej krajine sa losos pripravuje - napríklad niekde sa pridáva aj gin, citrónová kôra... Takže lososí filet bez kostičiek - maličké vytiahneme pinzetou.
  2. Pripravíme si suroviny:
  3. Ja som si odkrojila z veĺkého fileta dva pláty, ostatné som naporcovala na steaky a dala do mraziaku. Vložíme do misky, kde s budú filety marinovať.
  4. Zmiešame si v miske soľ, cukor a nasekaný kôpor.
  5. Filety okoreníme.
  6. Jednu časť potrieme horčicou:
  7. Na oba filety vysyspeme zmes a popritláčame rukou.
  8. Jeden filet priložíme na druhý - opatrne, aby sa zmes nevysypala príliš mimo mäsa, a tú, čo predsa len trochu zostala mimo, rukami pritlačíme na boky lososa.
  9. Misku zabalíme do fólie, a uložíme do chladničky alebo do chladu, navrchu zaťažíme - na lososa položíme nejakú kuchynskú dosku, a na ňu môžeme položiť už čokoľvek - plechovky s pivom, fľašu, tehlu, kamene... My máme na terase v zime termobox, kde mám zeleninu - do neho som dala lososa a navrch som položila tehlu:) Necháme marinovať 24 hodín. Ja som v polovici zliala šťavu, ktorá sa vytvorila, aby nebol losos príliš slaný. Lososa som otočila, a marinovala zaťaženého ešte ďalších 8 hodín.
  10. K lososovi podávame omáčku, ktorú si pripravíme vymiešaním žĺtka s olivovým olejom postupom ako pri majonéze, pridáme šťavu z citróna a lyžičku francúzskej horčice. Môžeme pridať aj posekaný kôpor. Podávame napríklad na tmavom celozrnnom chlebe, preliaty omáčkou, a s listom šalátu. Ja som si šalát pripravila na tanier, navrch poukladala lososa, a preliala omáčkou.